Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 30 lis 2012 08:13

rak píše:jsem, ale nebráním se ani novým technologiím. když začal digitální věk tak jsem jako blb někdy před rokem 2000 koupil jeden z prvních digitálů, byl to asi Olympus typ už nevím a mělo to kolem 1Mpx (n) jako blb píšu proto, že to stálo tolik jako kdysi Škoda favorit :lol:

Tady také vím o čem píšeš. A všechny digitální aparáty, co jsem měl tady raději nebudu vyjmenovávat. :-) Snad jen můj první, byl to Olympus C 4040, no a pak to jelo!! :-)
Už jsem tady jednou následující úvahu psal. A to, že když jsi si tehdá koupil dobrý kinofilmový aparát, tak jsi měl po starosti pomalu na celý život a ještě ho podědila vnoučata, protože se už mohly zdokonalovat tak ještě filmy, nebo lázně, ale aparát zůstával, pokud byl funkční. Teď bys ale mohl kupovat digitál pomalu každý rok nový! Prostě, kouleji to s náma dobře! :-)
Jeden z mých lepších filmových byl Nikon FM2. Zbylo mně už jen tělo a to se také snažím prodat.

Počasí je mizerné, fotit nebaví, nastupuje jiná práce! :-)
Přílohy
Když_hodiny_nejdou.jpg
Když_hodiny_nejdou.jpg (578.15 KiB) Zobrazeno 7475 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 3 sec.
Clona: F/4
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod MirekE » 30 lis 2012 16:00

josef38 píše:Obávám se, že už ne. Když jsem se na ně ptal, vůbec nevěděli o čem to vlastně hovořím! :-)
Byly to filtry ORWO, možná bych je ještě sehnal někde v Německu. Měly rozměr asi 7 x 7 cm. Hlavně musely být hodně syté, aby to byly opravdu výtažky RGB!

Pro zajimavost, jsou to filtry Wratten 25 (26), 58 a 47. 25 mam shodou okolnosti jako sroubovaci B+W. Zeleny 58 se taky da obcas sehnat jako sroubovaci. Ten modry bude asi nejtezsi najit samostatne.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 30 lis 2012 16:11

MirekE píše:
josef38 píše:Obávám se, že už ne. Když jsem se na ně ptal, vůbec nevěděli o čem to vlastně hovořím! :-)
Byly to filtry ORWO, možná bych je ještě sehnal někde v Německu. Měly rozměr asi 7 x 7 cm. Hlavně musely být hodně syté, aby to byly opravdu výtažky RGB!

Pro zajimavost, jsou to filtry Wratten 25 (26), 58 a 47. 25 mam shodou okolnosti jako sroubovaci B+W. Zeleny 58 se taky da obcas sehnat jako sroubovaci. Ten modry bude asi nejtezsi najit samostatne.

Mirku děkuji. Šroubovací mám červený a zelený i když má každý jiný závit. Ale přes redukci by použít šly! Modrý mám konverzní, ten ale není pro tyto účely vhodný. Má jiné propustné pásmo a není tak sytý. Dávám Ti za pravdu, že s tím modrým je problém, ale nevzdávám to! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 30 lis 2012 16:16

rak píše:Napadl mě tudíž tisk na velkoformátových plotrech, kde prý tisky vydrži století. Ale nekradu, tudíž tuto cestu poskytnu jen těm asi pěti fotkám za rok co se fakt povedou.

Cestou není ani dnes tak oblíbená fotokniha, je to stejně nekvalitní drek co vydrží pár let. Asi to zatím nemá řešení. Opravdu staré klasické fotky mají kouzlo a čert vem že jdou dohněda či žluta. ty moderní se ale barevně za pár let změní tak, že nikdo nebude přemýšlet nad tím že na těch barevných flecích je dědeček a půjde do popelnice stejně jak to DVd. Napadlo mě udělat fotoknihu z velkoformátu u Škody, no cena za 30x30 mě šokovala, bylo to bratru přes 30.000,- kaček, nekecám.

Muzes si tisknout sam doma. Male pigmentove inkoustovky pouzivaji stejne inkousty jako ty velke a tisknou stejne kvalitne. Pri pouziti vhodnych papiru je trvanlivost zrejme lepsi, nez u klasickych cernobilych fotek. Pokud se tyce kvality tisku, tak s tiskarnou jako je Epson 3000 udelas fotky lepsi nez lab a muzes si vybrat z cele skaly papiru, tisknout pfka... Cena je vyssi nez v labu, ale ta okamzita zpetna vazba a volnost jsou k nezaplaceni.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 30 lis 2012 22:03

K těm tiskárnám. Měl jsem poměrně dlouhou dobu Canon S600, Maximální spokojenost, pokud jsem na ní pracoval bez delší přestávky. Jinak zasychaly trysky a jejich proplachování vždy stálo větší množství inkoustu. A ten není u nás zrovna levnej. Nakonec se v koši na kartridže nějakým záhadným způsobem proděravěly mezi sebou kanálky, kterýma protéká inkoust k tryskám. Nový koš by mě tenkrát stál pomalu jako celá tiskárna. Tiskárna šla do kentejneru a já ztratil odvahu koupit si novou. Nakonec jsem usoudil, že bude pro mne lacinější, když si občas nechám pro radost vytisknout jeden formát 30 x 45 cm v dobrém labu. Vyjde mě něco kolem stokoruny a veškerá zodpovědnost za povedený výtisk je na nich. Možná jsou u vás cenové relace inkoustů jiné, ale dost o tom pochybuji. Cenová politika "canoňáků" je, prodávat tiskárny velice levně a potom si namastit kapsu na inkoustech, které si člověk kupovat musí.
Musím ale přiznat, že někdy se mně po dobré tiskárně na formát A3 zasteskne. Třeba časem názor změním. :-) J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 01 pro 2012 06:21

Ta politika s levnymi tiskarnami a drahymi inkousty je neprijemna a odrazujici i tady. Navic ty tiskarny jsou takove lagricove. Kdyz si proti tomu koupis tiskarnu vetsi, treba 17", tak bude mit zasobniky inkoustu vyrazne vetsi a cena za ml bude znatelne priznivejsi. A tiskarna sama o sobe bude taky znatelne solidnejsi. A legrace je, ze ta velka nemusi vubec prijit draz. Tady v obchode stoji napriklad 17" Epsonka asi 1100, z toho je 500-600 v inkoustu. Kdyz si koupim tiskarnu malou a k ni dokoupim stejne mnozstvi inkoustu, se kterym se prodava ta velka, tak to prijde na stejno. Akorat ze v prvnim pripade dostanu profesionalni 17" tiskarnu s relativne levnym provozem a ve druhem amaterskou s relativne drahym provozem. Tady jsou dost levne nektere laserovky, takze jsem dokoupil jeste laserovku na bezne vytisteni formularu, receptu a jinych beznych veci. Ten tisk na laserovce prijde v porovnani podstate zadarmo a na inkoustovce tisknu jen fotky. Spis bych tedy mel rict "jsem tisknul", protoze mi inkoustovka zdechla a budu muset koupit jinou.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 01 pro 2012 09:12

Ještě dodám, že solidní lab nabízí alespoň kalibrační fotografii, tedy mimo jiného. ( ICC profily a pod. )
Je to pomůcka, s kterou se velice přiblížíme požadovanému výtisku. Když budu ochoten toto vše plně využívat, tak mě tisk v labu vyjde levněji, než kdybych si pořídil vlastní tiskárnu a pachtil se se zkouškama, dělal kontrolní výtisk na drahý papír, který ve finále chci použít, atd. Prostě, jak jsem už psal, odpovědnost je na nich a já požaduji jako zákazník kvalitní výtisk. A vůbec mě už nezajímá, jak k němu došli!
Dříve jsem se do tisku dost hrnul, teď už, jako důchodce jsem přinucen více rozvažovat, co mě vyjde levněji. S představou, že kvalitní fotografii 30 x 45 cm u Škody pořídím i se slevou za zhruba 90.- Kč, už nemám moc chutí jít znovu do své vlastní tiskárny. A jelikož nejsem přímo z Prahy, tak fotografii pošlu do labu po internetu a teprve na jejich výzvu si pro ní přijedu. Ale opět připomínám, třeba se jednou rozhodnu jinak.
Člověk by neměl nikdy říkat nikdy! :-)
Mrkni se, co nabízí u nás Fotoškoda. Dělám mu tím levnou reklamu, ale u Tebe stejně asi nezabere! :-) :-) Hezký víkend! J.

http://www.fotoskoda.cz/zakaznicka-podp ... fotografie
http://www.fotoskoda.cz/zakaznicka-podp ... cc-profily
http://www.fotoskoda.cz/sluzby/vyvolani-fotografii

Jo a ještě bych málem zapomněl. A prosím, nesměj se mi! :-) Pro tisk textu a pod, používám stále ještě jehličkovou tiskárnu. Pro tyto účely mě přijde její provoz nejlevnější.
josef38

Příspěvekod MirekE » 01 pro 2012 18:28

Vzdycky jsem mel za to, ze cenou se labu konkurovat neda. Nicmene ted, kdyz pises, ze fotka 30x45 stoji 90 korun, tak me napadlo se na to podivat. Tady tomu formatu odpovida papir 13x19" - kdyz se necha palcovy okraj, tak je to 12x18", coz je myslim prave tech 30x45cm. Papiry stoji $1.60 (RC papir srovnatelny s chemickym papirem z labu) az 2.60 (barytovy od Hahnemuhle). K tomu asi tak $2 za inkoust. Takze rekneme v prumeru $4. Pak se do tisku musi rozpustit polovina ceny tiskarny (druha polovina je uz rozpustena, to je ten inkoust). Takze nejakych $5 za 13x19, v podstate stejne.
MirekE

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2012 18:48

Podle mě se to z inkoustovky vůbec přesně vyčíslit nedá. Je obrovský rozdíl, za kolik se spotřebuje inkoust, když tisknu jednu fotku za, dejme tomu, dva až tři měsíce, oproti tisku třeba dvaceti fotek stejného formátu najednou, při jednom spuštění, jednom čištění trysek. Myslím, že v takovém případě (tisk po více kusech naráz) vyjde spotřeba inkoustu několikanásobně menší, než při tom tisku "jednou za čas" (v přepočtu na jednu fotku, pochopitelně). A právě to "jednou za čas" bývá, myslím si, hodně častý případ a potom bych viděl tisk jedné A4 opravdu až někde kolem 100 Kč, ne-li ještě více. Ale jak píšu, tohle nejde spočítat, už jenom kvůli tomu, že jednotlivé inkousty se spotřebovávají nerovnoměrně a jedinec v domácnosti málokdy dá dohromady nějaký relevantní vzorec pro výpočet ceny za jednu fotku. Je to prostě případ od případu (to nemám na mysli, že každá fotka jiného obsahu spotřebuje jiné množství té které konkrétní barvy), přičemž tisk sem tam jedné fotky je ekonomicky nejvíc katastrofální.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 01 pro 2012 19:10

MirekE píše:Vzdycky jsem mel za to, ze cenou se labu konkurovat neda. Nicmene ted, kdyz pises, ze fotka 30x45 stoji 90 korun, tak me napadlo se na to podivat. Tady tomu formatu odpovida papir 13x19" - kdyz se necha palcovy okraj, tak je to 12x18", coz je myslim prave tech 30x45cm. Papiry stoji $1.60 (RC papir srovnatelny s chemickym papirem z labu) az 2.60 (barytovy od Hahnemuhle). K tomu asi tak $2 za inkoust. Takze rekneme v prumeru $4. Pak se do tisku musi rozpustit polovina ceny tiskarny (druha polovina je uz rozpustena, to je ten inkoust). Takze nejakych $5 za 13x19, v podstate stejne.

Mirku, zkrátím to.
Kdybych neměl zkušenosti s mou první Canonkou S 600, možná bych do toho ještě šel. Ale když si vzpomenu třeba na to, jak jsem natěšenej konečně začal tisknout a z tiskárny mně leze fotka se znatelnými proužky, nebo náhle dojde jedna z barev a já doma zrovna nemám náhradní, tak to mně bere elán. A stále mám pocit, že ty fotografie, které mám z Canonky uchované, neodpovídají ceně, kterou jsem dal za inkousty. Vždy, když jsem prostříkával trysky a někdy i dvakrát za sebou, protože se první pokus nezdařil, tak jsem měl pocit, že se v kartridžích přímo tvořil vír. A k tomu ty pokažené papíry v koši, tak to mně srdce krvácelo.

Je jasné, že se přesně vyčíslit výtisk jedné fotky nenechá, jak píše Jarouš, ale přibližná kalkulace možná je a ta mně právě moc přiznivě nevychází.

Celkem dobré poznatky ohledně tiskárny jsou třeba tady:
viewtopic.php?f=25&t=511

Píše tam jistý "borisst" ( Boris Stojanov ), myslím že se jeho připomínky nechají brát vážně.
josef38

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2012 19:27

Josefe, hodně se to zlepšilo. Proužky jsem na papíře nikdy neviděl (pokud nedošel inkoust), informaci o výměně konkrétní kartridže dává s velkým předstihem (vždycky udělám ještě 5-10 fotek A4, než je poznat, že inkoust fakt došel). S tiskem jsem velmi spokojen, s originálními ICC profily Canon ani trochu, takže kalibrace je u mě naprosto nutná. Taky proto jsem už nejmíň půl roku žádnou fotku netiskl, tisknu jenom nutné dokumenty a formuláře. Kalibrační sonda čeká jenom na mé lepší pochopení anglického manuálu, první dva pokusy byly s mojí angličtinou neúspěšné... (y) Tiskárna Canon iP6700D.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 01 pro 2012 20:28

Jarouš píše:Josefe, hodně se to zlepšilo. Proužky jsem na papíře nikdy neviděl ....

Tak to buď rád! Zřejmě jsi neměl nikdy nemocnou tiskárnu. Moje bohužel časem ochořela až nakonec umřela. Před jejim skonem ovšem to byl spotřebič inkoustu, právě zásluhou špatných trysek a neustálého prostříkávání.
josef38

Příspěvekod bmx » 01 pro 2012 22:20

Ahoj, jo s prouzky pri tisku jsem si taky uzil... (y)

Delaly to tiskarny, kde cartridge mela v sobe vsechny 3 barvy... (y) Co mam samostatne naplne a origo Canon inkoust, prestoze tisknu nepravidelne a malo, jsem bez problemu se zasychanim... (n)
bmx

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2012 22:42

Taky nezasychám ;) . Akorát to čištění po dlouhé době nečinnosti trvá fakt dost dlouho a vždycky si říkám, kolik toho inkoustu asi zrovna přišlo vnivěč.
Jarouš

Příspěvekod MirekE » 01 pro 2012 22:44

josef38 píše:
MirekE píše:Kdybych neměl zkušenosti s mou první Canonkou S 600, možná bych do toho ještě šel. Ale když si vzpomenu třeba na to, jak jsem natěšenej konečně začal tisknout a z tiskárny mně leze fotka se znatelnými proužky, nebo náhle dojde jedna z barev a já doma zrovna nemám náhradní, tak to mně bere elán. A stále mám pocit, že ty fotografie, které mám z Canonky uchované, neodpovídají ceně, kterou jsem dal za inkousty. Vždy, když jsem prostříkával trysky a někdy i dvakrát za sebou, protože se první pokus nezdařil, tak jsem měl pocit, že se v kartridžích přímo tvořil vír. A k tomu ty pokažené papíry v koši, tak to mně srdce krvácelo.

Tuhle tiskarnu jsem taky mel (nebo se jmenovala S900, uz si nepamatuju) a zkusenost mam podobnou. Nakonec zdechla - zacala poustet purpurovou barvu a delala flekate fotky, coz bylo nejen frustrujici, ale taky to tisk jeste dal prodrazovalo. Takze tomu, co pises, velmi dobre rozumim.

Pokud se tyce odkazu na cenu tisku, do tiskarny s malinkymi kartridzemi bych se rozhodne nehrnul. U malych tiskaren, kde je kratridz par mililitru je ekomomika tisku dost spatna. U vetsich kartridzi je cena za ml inkoustu znatelne priznivejsi a vymenovat se taky nemuseji tak casto. Samozrejme, ze vetsi tiskarna laka tisknout vetsi fotky a samozrejme, ze ma clovek tendenci ty trysky proplachnout casteji, nez kolikrat by zasel do labu... Ja jsem ale zlikvidoval temnou komoru pred vice nez patnacti lety a tak je to pro me ekvivalent nakladu na fotokomoru. V tomhle ohledu to nevychazi tak spatne. Povaz: 17" Epson 3880 s pribalenymi 9x80ml inkoustu stoji ted v predvanocni sleve 839 (bez slevy 1139). Apo-Rodagon 80mm stoji ve stejnem obchode 859.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2012 08:14

Ahoj Mirku,
zřejmě záleží, jaký kdo volí k tiskárnám přístup. To, co píšeš o zrušení temné komory a její náhradě tiskárnou dokáži pochopit. Možná, až já udělám podobný rasantní zásah s mou temnou komorou, budu uvažovat podobně a na tiskárny názor změním. Má to logiku!
Já sice netrávím celý svůj volný čas v komoře, ale občas si zvětšovákem černobílý film protáhnu a zvětšovák používám mimo normálních papírových zvětšenin, ještě k digitalizaci negativu. Ale asi bych také měl pomýšlet na jeho likvidaci. Film pomalu, ale jistě ztrácí své opodstatnění a já zbytečně blokuju část sklepa. Potom mně asi práce se zvětšovákem bude opravdu scházet a budu hledat náhradu v tiskárně!
Jen si nejsem jistý, jestli potom ještě držet doma Leicu M6? :-) Hezký den! J.

Canon S600:
http://sbinfocanada.about.com/library/w ... 0print.htm

Ale nechci být k této mé první tiskárně nevděčný. Sloužila dlouho a měla už nárok na odpočinek věčný! Tenkrát nestála málo, nevím už přesně jeji cenu, ale bylo to tuším kolem 18 000.- Kč. A když jsem jí chtěl ještě přimět k životu, tak cena nového koše na kartridže, který byl špatný, by byla tenkrát 5 000.- Kč. Za to bys dnes koupil novou dobrou tiskárnu. To mě ale pochopitelně zlomilo a získal jsem nechuť k dalšímu tisku doma.
josef38

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2012 10:16

Díval jsem se na tiskárny Epson. Problém je asi ten, že větší kartridže mají jen tiskárny na formát větší. Od A2 nahoru. Ta, která by mě zajímala, třeba Epson Stylus Photo R2000, na tom asi bude s množstvím inkoustu stejně, jako ostatní menší. (y)
josef38

Příspěvekod MirekE » 03 pro 2012 05:17

josef38 píše:Díval jsem se na tiskárny Epson. Problém je asi ten, že větší kartridže mají jen tiskárny na formát větší. Od A2 nahoru. Ta, která by mě zajímala, třeba Epson Stylus Photo R2000, na tom asi bude s množstvím inkoustu stejně, jako ostatní menší. (y)

Ano, je to tak, jsou to tiskarny od 17 palcu sirky nahoru. Jak jsem uz ale psal, jejich vyssi cena muze byt zavadejici. U nas ted maji model 3880 po sleve za neco pres 800, pricemz je v tom inkoustu za 500. Drazsi tiskarny maji provoz jeste znatelne levnejsi, ale jsou to velke kravy a musi se s nimi hodne tisknout (kartridze 11x200ml).

Pokud jde o velikost, tak ta 3880 ma rozmery 68x25x36 cm a vazi 20 kilo. Da se to pripojit pres sitovy kabel, takze to muze byt kdekoliv, kde je dotazena sit, nebo kam muzes dotahnout sitovy kabel. Nemusi byt tedy na pracovnim stole. Ale nenech se ovlivnovat :)
MirekE

Příspěvekod MirekE » 03 pro 2012 05:26

Potom mně asi práce se zvětšovákem bude opravdu scházet a budu hledat náhradu v tiskárně!
Jen si nejsem jistý, jestli potom ještě držet doma Leicu M6?

M9 + M6 = M.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2012 08:16

Je jasné, že množství inkoustu v tiskárně, o kterém se tu bavíme, je úměrné možné velikosti výtisku!
A o to umístěni tiskárny bych se tolik neobával. Není nic jednoduššího, než si nainstalovat ovladač tiskárny do noťasu a tiskárnu omístit třeba do stávající fotokomory. Stačí potom těch pár fotek, co bych chtěl vytisknout, natáhnout do tohoto notebooku a odklusat k tiskárně. Úpravy fotografie bych pochopitelně prováděl na velkém počítači. Nakonec, když si nechávám tisknout fotky v labu, také je posílám po internetu a nejsem u toho. Vím, trochu by toto uspořádání ztrácelo pracovní možnosti, ale ne zas tolik. :-)

Podobně jsem se kdysi rozhodoval o koupi lepšího skeneru na negativy a Jarouš měl tehdá se mnou zrovnatakovou trpělivost, jako Ty. Tak dlouho jsem se rozhodoval, až jeho pořízení přestalo mít pro mne význam. Dnes jsem rád, že jsem si ho nekoupil. Ten, který bych chtěl, zrovna zadarmo nebyl a film už asi opravdu je na ústupu! V mých očích určitě!!
Podobně to asi dopadne v této situaci u mne i s tiskárnou. Kdybych měl pro tiskárnu větší uplatnění, aby si na sebe trochu vydělala, potom by to bylo o něčem jiném. V mém případě by trysky asi nejen zasychaly, ale přímo zarůstaly mechem. Na těch pár větších výtisků za měsíc, to bych si asi náklady na tyto výtisky těžko zdůvodnil a rodině, to už vůbec ne!
Děkuji Ti Mirku za Tvé rady, ale asi nepadly na úrodnou půdu. Alespoň jsem zase trochu získal náhled na současné tiskárny. Takže ještě jednou díky a měj se. Zbytečné tyto debaty pro mne zcela určitě nebyly!!! J.

M6 + M9 = M
To je rovnice, která u mne stále platí! Kdybych ji popřel, potom by nemělo logiku, proč jsem si pořizoval zrovna Leicu. Je to skutečně více než co jiného srdeční záležitost a k tomu film patří. Co kdyby? :-) :-)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou