Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 17 zář 2015 16:48

MirekE píše:
Pokud hledani rozdilu mezi objektivy clovek nema jako konicka, tak houby pozna, jakym objektivem bylo co focene. Divaci nasich fotek poznaji prdlajs. Myslim, ze za urcitou hranici kupujeme tyhle objektivy spis pro pocit vlastniho uspokojeni.

Mirku, naprosto s Tebou souhlasím!!
Nárust kvality objektivu vůbec nemůže odpovídat nárustu ceny objektivu. Ty dvě přímky se prudce rozbíhají! Pro naše účely by to bylo jen mrhání peněz.
Proto jsem neodolal a musel si opět vyzkoušet jeden portrétík v místnosti na plné odclonění. Vím, 35 mm moc na portréty zrovna není, ale je to můj nejlepší objektiv. To abych si potvrdil, že pro mé účely mám objektiv ještě dobrý! :D
( SUMMICRON 35 ASPH. )
Naposledy upravil josef38 dne 27 srp 2018 12:59, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod OVal » 17 zář 2015 17:34

MirekE píše:Ja bych vedel, ale kdyz to reknu, tak se zacne stahovat vozova hradba a jine defenzivni formace a me bude mrzet, ze jsem nemlcel.

Vozová hradba se teď stahuje kolem hranic, tak ta obrana bude nejspíš slabší... ;) Ale k filmu se už nevrátím, i kdybych měl tisknout přímo z foťáku.... Ne že bych jeho kouzlo popíral, ale už na to nemám.... To už spíš návrat k lopatě..... ;)
OVal

Příspěvekod MirekE » 17 zář 2015 17:41

josef38 píše:
MirekE píše:
Proto jsem neodolal a musel si opět vyzkoušet jeden portrétík v místnosti na plné odclonění. Vím, 35 mm moc na portréty zrovna není, ale je to můj nejlepší objektiv. To abych si potvrdil, že pro mé účely mám objektiv ještě dobrý! :D
( SUMMICRON 35 ASPH. )

Ja mam portrety s 35mm rad. Kdyz se na ty fotky divam, tak mam pocit ze jsem fotografovane osobe bliz a taky je videt vic pozadi. A nejsou problemy s hloubkou ostrosti.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 17 zář 2015 17:58

OVal píše:Vozová hradba se teď stahuje kolem hranic, tak ta obrana bude nejspíš slabší... ;) Ale k filmu se už nevrátím, i kdybych měl tisknout přímo z foťáku.... Ne že bych jeho kouzlo popíral, ale už na to nemám.... To už spíš návrat k lopatě..... ;)

Ta situace je mrzuta. Aniz bych tu chtel tahat politiku, tak fandim Madarsku.

Film bych ani jako reseni nevidel. Slo mi o zmenu operacniho systemu na ten druhy. Nic tam nepada, updaty probihaji velmi pratelsky, vsechny aplikace co potrebuju jsem nasel. Fakt. Hardware je na zacatku mozna drazsi, ale vydrzi jak svedska vana - neni treba furt menit. Po vymene hard disku za SSD nojbuk z roku 2010 jede stale dobre a rychle.
MirekE

Příspěvekod OVal » 17 zář 2015 18:53

Ano, ten druhý je možné řešení. Ale v tomto ohledu jsem naprosto nepolíbený a byla by to pro mne hodně velká změna... Ani v okolí nemám nikoho, kdo by Macíka drbal za ouškama... Líbí se mi ta strategie nehnat se za nic neříkajícími čísly, ale vše vyladit tak, aby solidně a spolehlivě a dlouho běhalo. Ale ten znak, ten zatím nemohu skousnout... ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 18 zář 2015 06:54

OVal píše:Ano, ten druhý je možné řešení. Ale v tomto ohledu jsem naprosto nepolíbený a byla by to pro mne hodně velká změna... Ani v okolí nemám nikoho, kdo by Macíka drbal za ouškama... Líbí se mi ta strategie nehnat se za nic neříkajícími čísly, ale vše vyladit tak, aby solidně a spolehlivě a dlouho běhalo. Ale ten znak, ten zatím nemohu skousnout... ;)

Ohledně "Macíka", tuto radu už jsem také dostal od svých kamarádů. Pak to ale znamená vše přeinstalovat.

Trochu starý článek, ale snad ještě aktuální.:
http://janhajekhajek.blog.idnes.cz/c/19 ... ndows.html
josef38

Příspěvekod OVal » 18 zář 2015 13:21

Josefe, přeinstalovat vše budu muset, i když mi příští týden přepíšou ty rozvrzaný wokna... Mirek mi nasadil Macíka do hlavy.. ;) Ne že bych to řešil hned, ale z pozice "to jde zcela mimo mne" o tom už aspoň začínám uvažovat. Alespoň se tě Mirku zeptám, jaké vybavení bys mi (v rozumné cenové relaci) doporučil ??
OVal

Příspěvekod josef38 » 18 zář 2015 16:36

Třeba Ti potom bude chodit CornerFix. (n)
josef38

Příspěvekod LUPER » 18 zář 2015 18:12

OVal píše:Josefe, přeinstalovat vše budu muset, i když mi příští týden přepíšou ty rozvrzaný wokna... Mirek mi nasadil Macíka do hlavy.. ;) Ne že bych to řešil hned, ale z pozice "to jde zcela mimo mne" o tom už aspoň začínám uvažovat. Alespoň se tě Mirku zeptám, jaké vybavení bys mi (v rozumné cenové relaci) doporučil ??

Keď chceš mať pokoj, tak MacBookPro. (n) Nepoznám čo je to vírus, padanie systému a nekompatibilita softwéru, všetko šlape tak ako má. ;)
Ale keď sa Ti cnie po windowse, tak tiež žiadny problém, môžeš mať nainštalovaný Mac OS aj windows a medzi nimi prepínať.
Aktivačné kľúče z programov, ktoré používaš vo windowse môžeš použit aj na tie isté programy určené pre Mac OS, samozrejme na tie, ktoré máš so zakúpenou licenciou.
Ľudo
LUPER

Příspěvekod MirekE » 18 zář 2015 21:16

OVal píše: Alespoň se tě Mirku zeptám, jaké vybavení bys mi (v rozumné cenové relaci) doporučil ??

Ja mam ted 15" MacBook Pro, asi dva roky stary. Naucil jsem se na tom delat vsechno, tedy vcetne editace fotek. Ten Retina displej je dobre pouzitelny, kontrast ani nic jineho se nemeni pod ruznymi uhly, jen kalibrace je trochu relativni - pokud chci mit uplne hladke gradienty, tak to musim "kalibrovat" do nativnich parametru (nativni gamma, nativni barevna teplota), takze je to spis jen profilovani. Mam tam Core i7, 16GB pameti a nejvetsi dostupny SSD. Prilis levna varianta to nebyla, ale s mensim SSD cena rapidne klesa. Ta moje varianta ma dve graficke karty, integrovanou v CPU a samostatnou. Prepinaji se podle toho, jestli aplikace pouzivaji akceleraci, ale podle vseho se zda, ze integrovana je stetkovsky dobra (abych pouzil tvuj termin) a na fotky by stacila, coz je dalsi financni uspora. Nemam nojtbuk ani tak kvuli mobilite, jako kvuli lenosti. Ted furt lezim (z dobre ospravedlnitelnych duvodu) v posteli a tak je to velka vyhoda. Ten notebook je i po dvou letech vykonove dost dobry a nevidim duvod v dalsich dvou, trech letech menit.

Nejlepsi pomer cena-vykon ma asi iMac. Ten pajsl je plus minus stejnej jako v PC a software vyuziva vykon a pamet zhruba stejne efektivne, takze si to muzes poskladat podle soucasne potreby. Rozhodne doporucuju Retina display. Apple vsechno zmensuje a v dusledku toho byvaji mnohe jinak vymenitelne komponenty napajene primo na desce. Myslim ale ze u iMacu se da menit pamet a disky - vzhledem k tomu, ze Apple si za to uctuje dost penez, tak tady se da mozna usetrit, koupit zakladni model a upgradovat v urvane Alze.

Pokud mas nejaky dobry monitor a chces ho dal pouzivat, tak muzes zvazit Mac Mini. Nevim, jak jsou na tom s vykonem, museli bychom se podivat, co do toho vyrobce dava a jak vychazeji benchmarky ve srovnani s iMacem nebo MacBookem Pro.

Mac Pro, to je ten co vypada jako urna, je pomerne drahy a v podobnych cenovych relacich zrejme pro bezne programy pomalejsi nez iMac.
MirekE

Příspěvekod OVal » 19 zář 2015 15:59

Díky za odpovědi, budu o tom uvažovat. Jen nevím, jestli MacBook nemá pro mé potřeby málo USB portů - pro dvě tiskárny, scanner, čtečku, a ještě aspoň jeden port pro "flešky".... Spíš se budu soutředit na iMac... A bojím se, že po Woknech se mi stýskat nebude, i když PC používám už od roku 1988 (stará Olivettka XT toho času ještě bez Woken...)
OVal

Příspěvekod MirekE » 19 zář 2015 16:33

OVal píše:Díky za odpovědi, budu o tom uvažovat. Jen nevím, jestli MacBook nemá pro mé potřeby málo USB portů - pro dvě tiskárny, scanner, čtečku, a ještě aspoň jeden port pro "flešky".... Spíš se budu soutředit na iMac... A bojím se, že po Woknech se mi stýskat nebude, i když PC používám už od roku 1988 (stará Olivettka XT toho času ještě bez Woken...)

To co mam ma 2x USB3 a 2x Thunderbolt, ze ktereho se da myslim vytahnout pres adaptery vsechno v plne rychlosti. Tiskarny mam pripojene bezdratove, USB vlastne pouzivam jen zridkave.Ten nojtbuk ma taky ctecku na SD karty, funguje celkem svizne, viz priloha, kde "Ext" znamena externi ctecka specializovana na nove superrychle karty. S prvnim pocitacem je to u me taky tak, byl to Commodore XT se zelenou obrazovkou. Dodali to myslim JZD Slusovice, takze taky asi nedlouho pred podzimem 1989...
Přílohy
sdcard2comp@2x.png
sdcard2comp@2x.png (57.5 KiB) Zobrazeno 4379 krát
MirekE

Příspěvekod OVal » 09 říj 2015 12:40

Tož jsem ještě jednou wotevřel Wokna, - nechal přeinstalovat sedmičky tentokrát na větší SSD disk. Přece jen by mi bylo toho komplu líto, je jen rok a něco starý, postavený dle požadavků. Nyní instaluji všecky wovladače, modlím se, aby vše fungovalo jak má... Zatím šlape OK, jen se párkrát restartoval bez domluvy - nezdvořák. Tak uvidím, když to moc nepomůže, tak pak zkusím opačný postup, než bývá obvyklé. Běžně totiž přichází wokno až po po(u)žití jablečných produktů.... ;)
OVal

Příspěvekod MirekE » 10 říj 2015 20:03

Zatisi se zbytkem limonady.

Obrázek
Naposledy upravil MirekE dne 11 říj 2015 01:33, celkově upraveno 3
MirekE

Příspěvekod MirekE » 10 říj 2015 20:19

OVal píše:Tož jsem ještě jednou wotevřel Wokna, - nechal přeinstalovat sedmičky tentokrát na větší SSD disk. Přece jen by mi bylo toho komplu líto, je jen rok a něco starý, postavený dle požadavků. Nyní instaluji všecky wovladače, modlím se, aby vše fungovalo jak má... Zatím šlape OK, jen se párkrát restartoval bez domluvy - nezdvořák. Tak uvidím, když to moc nepomůže, tak pak zkusím opačný postup, než bývá obvyklé. Běžně totiž přichází wokno až po po(u)žití jablečných produktů.... ;)

Snad se to podari stabilizovat. Dostal jsem chut na jablecnou stavu. Bohuzel nemame, tak si ji zatim necham zajit.
MirekE

Příspěvekod OVal » 12 říj 2015 12:26

Heuréka, tak už mi funguje i ten Cruci-Fix, nebo jak se to píše.... (n)
OVal

Příspěvekod MirekE » 12 říj 2015 16:50

OVal píše:Heuréka, tak už mi funguje i ten Cruci-Fix, nebo jak se to píše.... (n)

To je nejaka specialni fixka na malovani krizku? Jako treba vs Sportce? Nebo na krizofky?
MirekE

Příspěvekod OVal » 13 říj 2015 12:09

MirekE píše:
OVal píše:Heuréka, tak už mi funguje i ten Cruci-Fix, nebo jak se to píše.... (n)

To je nejaka specialni fixka na malovani krizku? Jako treba vs Sportce? Nebo na krizofky?

Já chtěl jen taktně naznačit, že s fialovejma okrajama při použití širokoúhelných skel 15/4,5 a 21/4 je prostě kříž... ;)
OVal

Příspěvekod MirekE » 13 říj 2015 14:56

OVal píše:
MirekE píše:

Já chtěl jen taktně naznačit, že s fialovejma okrajama při použití širokoúhelných skel 15/4,5 a 21/4 je prostě kříž... ;)

Promin, me latina nikdy nesla. :D

No ale kdyz o tom mluvime, tak me dost prekvapilo, ze ty zaluzie za tou mou zlutou vodou nemaji ani naznak chromaticke aberace.
MirekE

Příspěvekod OVal » 14 říj 2015 07:07

MirekE píše:No ale kdyz o tom mluvime, tak me dost prekvapilo, ze ty zaluzie za tou mou zlutou vodou nemaji ani naznak chromaticke aberace.

Ta fotka je vůbec zajímavá (n) , jen ta žlutá voda není moc přitažlivá na požití. Ale obrazově tam sedí (n) ... Doufám, že to není voda z Žluté řeky?
OVal

PředchozíDalší

Zpět na Leicou