OVal píše: Alespoň se tě Mirku zeptám, jaké vybavení bys mi (v rozumné cenové relaci) doporučil ??
Ja mam ted 15" MacBook Pro, asi dva roky stary. Naucil jsem se na tom delat vsechno, tedy vcetne editace fotek. Ten Retina displej je dobre pouzitelny, kontrast ani nic jineho se nemeni pod ruznymi uhly, jen kalibrace je trochu relativni - pokud chci mit uplne hladke gradienty, tak to musim "kalibrovat" do nativnich parametru (nativni gamma, nativni barevna teplota), takze je to spis jen profilovani. Mam tam Core i7, 16GB pameti a nejvetsi dostupny SSD. Prilis levna varianta to nebyla, ale s mensim SSD cena rapidne klesa. Ta moje varianta ma dve graficke karty, integrovanou v CPU a samostatnou. Prepinaji se podle toho, jestli aplikace pouzivaji akceleraci, ale podle vseho se zda, ze integrovana je stetkovsky dobra (abych pouzil tvuj termin) a na fotky by stacila, coz je dalsi financni uspora. Nemam nojtbuk ani tak kvuli mobilite, jako kvuli lenosti. Ted furt lezim (z dobre ospravedlnitelnych duvodu) v posteli a tak je to velka vyhoda. Ten notebook je i po dvou letech vykonove dost dobry a nevidim duvod v dalsich dvou, trech letech menit.
Nejlepsi pomer cena-vykon ma asi iMac. Ten pajsl je plus minus stejnej jako v PC a software vyuziva vykon a pamet zhruba stejne efektivne, takze si to muzes poskladat podle soucasne potreby. Rozhodne doporucuju Retina display. Apple vsechno zmensuje a v dusledku toho byvaji mnohe jinak vymenitelne komponenty napajene primo na desce. Myslim ale ze u iMacu se da menit pamet a disky - vzhledem k tomu, ze Apple si za to uctuje dost penez, tak tady se da mozna usetrit, koupit zakladni model a upgradovat v urvane Alze.
Pokud mas nejaky dobry monitor a chces ho dal pouzivat, tak muzes zvazit Mac Mini. Nevim, jak jsou na tom s vykonem, museli bychom se podivat, co do toho vyrobce dava a jak vychazeji benchmarky ve srovnani s iMacem nebo MacBookem Pro.
Mac Pro, to je ten co vypada jako urna, je pomerne drahy a v podobnych cenovych relacich zrejme pro bezne programy pomalejsi nez iMac.