OVal píše:S tou clonou mne přeceňuješ

Vůbec nevím, jak se přenáší. Jen vím, že.......
Dříve Leica neměla důvod nastavenou clonu do těla aparátu přenášet, proto na to nebyly objektivy uzpůsobeny. Nástupem digitálu ovšem tato nutnost vznikla, takže se s tím výrobce musel nějak vypořádat. Vyřešil to šalamounsky, proto se nechají i pro digitální Leicy použít její starší objektivy, aniž by byl EXIF o tento údaj ochuzen.
V těle aparátu se totiž porovnává množství procházejícího světla zacloněným objektivem s množstvím světla procházejícím hledáčkem, které už není na zaclonění objektivu závislé a až z tohoto porovnání se vypočítává použitá clona. Aby údaj byl alespoň trochu spolehlivý, musí být objektiv kódovaný, nebo by se měl nastavit použitý objektiv ručně v nabídce fotoaparátu. Mnoho lejkařů na to kašle, ale myslím si, že je to škoda!
Tento údaj clony se zaznamená do EXIFu a je nápomocen při korekci některých vad objektivu ( třeba vinětace, soudkovitost a pod. ) při zpracování souboru při převodu z RAWu do JPEGu, nebo TIFFu. V používaném programu ( u mne PhotoShop ) se ovšem při této konverzi musí nastavit režim převodu tak, aby četl tyto údaje automaticky z EXIFu snímku.
Možná se o toto všechno stará i sám aparát, když se fotografuje rovnou do JPEGu, ale s tím si nejsem úplně jistý. Už jenom z tohoto důvodu je rozumnější fotografovat do RAWu!!!
Tak jestli tady píšu "moudra", která jsou všeobecně známa, tak se omlouvám!
A doufám, že nepíšu nějaké bludy! Když ano, tak mě opravte, kdo se v tom lépe vyzná. Mějte se fajnovo!

Jo a jezdili jsme pracovně do elektrárny Dalešice a pod ní je elektrárna Mohelno. Kousek vedle je potom ona Hadcova step.
A s tím ledňáčkem. U nás je občas také vidět. A to si představ, že jsem ho jednou viděl sedět rybáři na prutu. Pochopitelně jsem byl bez fotoaparátu, ale myslím, že bych ho ani tak nestihl vyfotit.