Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod LUPER » 15 pro 2014 22:07

josef38 píše:
LUPER píše: (vlastne sa jedna o krycie sklo senzora)
Ľ.

Jestli jsem tomu dobře rozuměl, tak toto sklo tvoří UV/IR filtr před čipem.
Podobná vrstva byla na filtrech, které se šroubovaly na objektivy pro použití v M8. Tato vrstva ovšem byla odolná!

Josef ano je to specialna vrstva IR filtra, ktory je na CCD snimaci.
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 16 pro 2014 09:14

Možná, že jste to už četli, ale dost se mi líbil tento dopis. Anglickou verzi kopíruji sem.
Kdo by chtěl tento dopis podpořit, stačí jen na tomto odkazu kliknout na "Danke".
Myslím, že to ale jde jen registrovaným a přihlášeným uživatelům.
http://www.l-camera-forum.com/leica-for ... ra-ag.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Open Letter in the L-Camera-Forum to Leica Camera AG
To whom it may concern
Those who have elected to buy a Leica M9, M Monochrom or M-E camera body have deliberately decided in
favour of a range finder camera, not to say the Essential. Those who elected to buy an M-E or an M
Monochrom after the introduction of the M (Typ 240) have deliberately chosen a camera without Live View
and without video function, not to say the Essential.
Now they must realize that they may have taken a wrong decision, for the camera has a sensor whose cover
glass may show signs of corrosion after a comparatively short time. Leica does indeed offer to replace any
affected sensors even for out of warranty cameras, the price being dependent on the age of the camera.
However, the replacement will exhibit the very same problem the defective one has had in the first place.
Owners of the Monochrom are affected even more severely; there appear to be no replacement sensors of
this type.
Leica also offers an upgrade path to an M (Typ 240) for owners of cameras affected with the sensor
corrosion, but only at a cost. The upgrade even results in a profit for Leica, as the costly repair does not have
to be performed. It results in a net loss for the customer, as repairing and selling the camera with the
defective sensor and buying a new M (Typ 240) may turn out to be cheaper than the upgrade offered by
Leica Camera AG.
The owners of M9, M Monochrom and M-E camera bodies expect Leica Camera AG to clearly state the
source of the problem.
The owners of those cameras also expect Leica Camera AG to offer a fair price and a reasonably fast
delivery on the exchange of any defective sensor, i.e. a turnaround of not more than one week. Should this
not be possible or should the owner prefer, we expect Leica Camera AG to offer an upgrade to a model
which does not have the problem at a mutually agreeable rate.
We expect Leica Camera AG to clearly communicate whether it is deemed possible to modify the sensor of
those cameras in such a manner that it will not corrode while maintaining the existing image quality.
We expect a binding statement from Leica Camera AG on whether there will be successor models no later
than 2016 for the affected models, particularly for the "budget" M-E and the unique M Monochrom. It would
also be interesting to know whether those successors might be based on the M9 or on the M (Typ 240).
We also expect a binding statement by Leica Camera AG about what customers are to expect whose
replaced sensors fail again.
The continued development and support of dependable, technically advanced and demanding cameras is for
us, the users and owners, just as important as it is for Leica Camera AG. For the very reason that we chose
to use the M9, the M Monochrom and the M-E for their literally unique properties, we desperately wish Leica
Camera AG to be successful in their market and in particular to successfully manage the current sensor
issue.
We gravely fear that the measures taken so far and the communication with the interested public and above
all the owners don't appear to be adequate so far and don't seem to be in concordance with Leica's quest for
the Essential.
Initial signers - Digiuser_reloaded, str.
josef38

Příspěvekod ce. » 16 pro 2014 18:59

Zaklikol som "Danke" už asi pred 2-3 týždnami.
..tento list vznikol v dobe pred oficiálnym vyhlásením Leicy.
Je to fajn že existuje takáto komunita a ešte lepší je prístup fabriky k problému.

jedno však nie je doteraz jasné (aspoň mne)
Leica píše ,v oficálnom stanovisku že identifikovali problém a senzory vymenia všetkým poškodeným bez ohľadu na to,či kupovali nový,alebo v bazáre,bezplatne ak trpia
tzv"koróziou" senzora.
Otázkou je za aký senzor?
Keď ten určený do M9,M9-P,MM a ME je stále len ten istý od Kodaku , a vymenený pravdepodobne bez nejakej modifikácie krycieho skla bude trpieť týmto neduhom po čase znova.
Alebo sa už niekde píše o nejakej modifikácii krycieho skla,alebo senzora????
ce.

Příspěvekod josef38 » 16 pro 2014 19:42

ce. píše:Otázkou je za aký senzor?

No právě!
Mně už senzor vyměnili a z odpovědi na můj dotaz, který jsem jim poslal vyplývá, že senzor je nezměněný, pouze vyměněný. Byl jsem ale písemně ujištěn, že při opětném defektu by mně byl senzor znovu bezplatně vyměněn.

( viz: od josef38 » 12 pro 2014 18:32 )
( .....Wir werden uns aber im Falle einer Wiederholung des Fehlers wieder kulant zeigen. )

To mně sice uklidňuje, ale tento stav mně vůbec netěší. Většina, kterým byl čip vyměněn tvrdí, že je vše už OK, ale na toto vyjádření se mně zdá ještě příliš krátká doba. Nikdo ani neví, jestli je takto postižena celá produkce senzorů, nebo jen jistá série.
Na německém DF je na toto téma čilá diskuze a čeká se, že tento provizorní stav firma musí řešit definitivně. Jak, to jsem sám zvědavý. Zatím se ale o jiné modifikaci senzoru nikde na německé sekci DF nepíše.
Mám dojem, že tento senzor jím dodává Kodak, takže by výměnou Leica moc trpět nemusela.
josef38

Příspěvekod MirekE » 16 pro 2014 19:53

Ten otevreny dopis je pekny. Je videt, ze jednou nezanedbatelnou skupinou uzivatelu jsou pravnici. Leica by si mela davat bacha, protoze dalsi nezanedbatelnou skupinou jsou zubari. Ti se s nima parat nebudou. A to jeste maji kliku, ze to nekupujou zveroklestici.
MirekE

Příspěvekod LUPER » 16 pro 2014 20:53

Dnes po styroch rokoch a osmich mesiacoch moja M9-ka odisla do Wetzlaru, tak uvidime co vo svojom rodisku vybavi. :)
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 16 pro 2014 21:07

LUPER píše:Dnes po styroch rokoch a osmich mesiacoch moja M9-ka odisla do Wetzlaru, tak uvidime co vo svojom rodisku vybavi. :)
Ľ.

Tak držím palce, ale počítej s pobytem v nemocnici u Tvého miláčka minimálně šest týdnů! Jestli to ovšem nemáš dojednané jinak.
Máš ale výhodu, že Ti to jistí M6. :lol:
josef38

Příspěvekod LUPER » 16 pro 2014 21:16

josef38 píše:
LUPER píše:Dnes po styroch rokoch a osmich mesiacoch moja M9-ka odisla do Wetzlaru, tak uvidime co vo svojom rodisku vybavi. :)
Ľ.

Tak držím palce, ale počítej s pobytem v nemocnici u Tvého miláčka minimálně šest týdnů! Jestli to ovšem nemáš dojednané jinak.
Máš ale výhodu, že Ti to jistí M6. :lol:

Vsak prave preto ma to netrapi. :lol: a navyse ten cas teraz za vela nestoji. :mrgreen:
Ľ.
LUPER

Příspěvekod LUPER » 18 pro 2014 08:10

Jedna z M6-ky. :) M9-ka je este na ceste do Wetzlaru. :roll:
Ľ.
LUPER

Příspěvekod LUPER » 19 pro 2014 12:51

Tak Leica dnes dorazila do Wetzlaru. :)
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 19 pro 2014 15:48

Něco málo z Prahy s novým, takřka panenským čipem. :D
Přílohy
I_vy_jeden_šprýmaři.jpg
I_vy_jeden_šprýmaři.jpg (835.18 KiB) Zobrazeno 5218 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/4.8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
Když_kšefty_nejdou.jpg
Když_kšefty_nejdou.jpg (1002.31 KiB) Zobrazeno 5225 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/5.7
Ale_ani_tady_se_příliš_nedařilo.jpg
Ale_ani_tady_se_příliš_nedařilo.jpg (887.18 KiB) Zobrazeno 5225 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/45 sec.
Clona: F/5.7
josef38

Příspěvekod ce. » 19 pro 2014 19:05

Josef,
veselé Vianoce priamo korešpondujú s výrazom tej pani!
:D (n)
ce.

Příspěvekod LUPER » 19 pro 2014 19:46

josef38 píše:Něco málo z Prahy s novým, takřka panenským čipem. :D

Josef foti Ti to pekne (n) (n) (n) a pri tejto clone este dlho bude. :lol: :lol: :lol: Ja som nedopatrenim :mrgreen: stlacil spust pri maximalnom zacloneni proti mliecnemu sklu lampy a bolo po radosti. :( A aby som nemachroval, tak musim uznat, ze keby sa o tomto probleme nepisalo, tak dodnes to neriesim, lebo by som si to asi nevsimol. ;)
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 19 pro 2014 20:08

ce. píše:Josef,
veselé Vianoce priamo korešpondujú s výrazom tej pani!
:D (n)

No, jestli myslíš tu na druhém obrázku, tak z ní vyzařovala maximální nuda! :lol:

LUPER píše:( A aby som nemachroval, tak musim uznat, ze keby sa o tomto probleme nepisalo, tak dodnes to neriesim, lebo by som si to asi nevsimol. ;)
Ľ.

Dokážu Tě pochopit. Býval bych také dokázal žít s několika flíčkama na čipu. Klonovací razítko v PS dokázalo nápravu zjednat. Ale pak jsem si řekl, že si to tak drahý aparát nezaslouží a pokusil jsem se flíčky vyčistit sám. A dopadlo to tak, jak dopadlo. Nevěděl jsem, že jsou skvrnky prakticky neodstranitelné a udělal jsem nakonec více škody, než užitku.
josef38

Příspěvekod LUPER » 19 pro 2014 20:46

Josef ja som uz cistit nemusel, poslal som ho rovno do Wetzlaru :lol: a tu je to krycie sklicko. :mrgreen:
Ľ.
P.S. keby Ta zaujimal cely senzor. ;) http://www.onsemi.com/pub/Collateral/KAF-18500-D.PDF
LUPER

Příspěvekod josef38 » 19 pro 2014 21:41

Ľudo děkuji za osvětu.
Věděl jsem, že ten filtr je v podstatě pásmová propust, že potlačuje jak UV, tak i IR paprsky, ale tak obsáhlou dokumentaci o našem čipu vidím poprvé. Bohužel si v ní ale zas tak jednoduše nepočtu, ale za použití překladače, strýčka Googla, snad něco dohromady dám! :-)
Přílohy
Také_Praha.jpg
Také_Praha.jpg (236.46 KiB) Zobrazeno 5156 krát
josef38

Příspěvekod LUPER » 20 pro 2014 12:18

josef38 píše:Ľudo děkuji za osvětu.
Věděl jsem, že ten filtr je v podstatě pásmová propust, že potlačuje jak UV, tak i IR paprsky, ale tak obsáhlou dokumentaci o našem čipu vidím poprvé. Bohužel si v ní ale zas tak jednoduše nepočtu, ale za použití překladače, strýčka Googla, snad něco dohromady dám! :-)

Josef ved Ti to urcite zvladnes. :) Dnes sa nam vycasilo, tak dve optimistické. :lol:
LUPER

Příspěvekod josef38 » 20 pro 2014 13:15

LUPER píše: Dnes sa nam vycasilo, tak dve optimistické. :lol:

(n) Máš to i s autoportrétem a důkazem, že fotografuješ nejen od boku. A vedle Tebe stála žena a zbožně pozorovala svého mistra v akci. (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 20 pro 2014 16:03

Už jsem to sem myslím dával, ale v současnosti je čištění čipu opět aktuální. :lol: :lol:
Přílohy
Sensorreinigung.jpg
Sensorreinigung.jpg (257.22 KiB) Zobrazeno 5170 krát
josef38

Příspěvekod LUPER » 20 pro 2014 17:05

josef38 píše:(n) Máš to i s autoportrétem a důkazem, že fotografuješ nejen od boku. A vedle Tebe stála žena a zbožně pozorovala svého mistra v akci. (n)

Josef Ti si normalny Sherlock Holmes. :roll:
josef38 píše:Už jsem to sem myslím dával, ale v současnosti je čištění čipu opět aktuální. :lol: :lol:

Dufam, ze ten cip neni tvoj :o , lebo s tvojou technickou zrucnostou clovek nikdy nevie. :lol: Nebola by to prva Leica, ktoru si rozobral. ;)
Ľ.
LUPER

PředchozíDalší

Zpět na Leicou