Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod Jarouš » 11 pro 2014 19:28

lasta: "Co Petr vláčí na stativu za fotoaparát."
Linhof TECHNORAMA 617 S a Schneider- Kreuznach???? Mohl by to být tento objektiv: http://imagesandcameras.com/panoramic-cameras z prvního obrázku.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 11 pro 2014 20:38

Už asi moc podléhám "mediálnímu tlaku". :lol:
Dnes jsem si při plném zaclonění nafotil M devítkou oblohu a bedlivě prohlédl na monitoru. Pochopitelně byla silně zaneřáděná. Na čip jsem následně ničím nesahal, pouze vyfoukal balonkem a musím konstatovat, že je to zásah dostačující. Čip je čistý. Mějte se. J.
josef38

Příspěvekod **lasta » 12 pro 2014 09:48

Jarouš píše:lasta: "Co Petr vláčí na stativu za fotoaparát."
Linhof TECHNORAMA 617 S a Schneider- Kreuznach???? Mohl by to být tento objektiv: http://imagesandcameras.com/panoramic-cameras z prvního obrázku.

Díky.
Toje ono.... (n)
**lasta

Příspěvekod josef38 » 12 pro 2014 09:54

Hrábnuto do archívu. Ještě M8. :-)
Přílohy
Kamarád_Leica.jpg
Kamarád_Leica.jpg (665.18 KiB) Zobrazeno 5674 krát
josef38

Příspěvekod OVal » 12 pro 2014 15:24

josef38 píše:Nechtěl bys tedy i tu LMM místo prodeje svěřit do dobrých rukou? :lol:
Byl bych ale asi potom na tom podobně, jako Ty.

No právě, to bych nechtěl mít na svědomí... ;) Proto jsem mluvil o svěřování fotek, ne foťáků....
Ta archivní je pěkná (n)
Jedna dnešní s 15mm a červeným filtrem.
Přílohy
L1000469-Edit.JPG
L1000469-Edit.JPG (394.81 KiB) Zobrazeno 5657 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 12 pro 2014 17:32

Fotografii jsem zpracovával kdysi. Samotného mě ale teď zajímalo, jak si tenkrát M8 vedla. Dávám proto ten samý obrázek v barvě a s EXIFem.
Ohnisko objektivu už nevím, ale s největší pravděpodobností to by SUMMILUX 50 mm.

Dnes jsem viděl u Škody excelentní M3 se SUMMARITEM 50/ 1,5 za 35 000.- Kč.
Zrovna taková, jako na tomto obrázku. Objektiv naprosto čistý. Mám dojem, že to byl předchůdce SUMMILUXu.
Srdce jen plesalo, ale prachy jsou prachy a člověk si je tisknout nemůže! (y)

--------------------------------------
Přišla mi odpověď z Wetzlaru.
Mám pocit, že není třeba mít z čipu přehnané obavy. K této závadě se Leica staví čelem! Jak by řekli kdysi soudruzi. :D
------------------------------------------------------------------------------------------
Sehr geehrter Herr Kopecký,
vielen Dank für Ihre Mail.
Es tut uns leid, dass Sie Ihre Kamera wegen eines Defektes zu uns in den Customer Care
einsenden mussten.
Wir haben damals den Sensor wegen einer sich ablösenden Sensorschicht ausgetauscht.
Die daraufhin gewährte Garantie beträgt zwei Jahre. Wir werden uns aber im Falle einer Wiederholung des Fehlers wieder kulant zeigen.
Vielen Dank für Ihr Verständnis und Ihr Vertrauen in unsere Produkte.

Mit freundlichen Grüßen

Customer Care
------------------------------------------------------------------------------------------
Přílohy
L9992132.jpg
L9992132.jpg (457.27 KiB) Zobrazeno 5642 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/3.4
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod josef38 » 12 pro 2014 17:35

OVal píše:
No právě, to bych nechtěl mít na svědomí... ;) Proto jsem mluvil o svěřování fotek, ne foťáků....
Ta archivní je pěkná (n)
Jedna dnešní s 15mm a červeným filtrem.

(n) (n)
No vidíš a to by ti nebylo LMM líto?
josef38

Příspěvekod Jarouš » 12 pro 2014 19:02

Ta barevná je špičková, nemůžu za to... ;) (n) (n) (n) download/file.php?id=57822
Už delší dobu mám pocit, že mi barvy z M8 připadají lepší, než z M9, ale při mých omezených možnostech pozorování a srovnávání by to bylo jenom laciné plácnutí do vody. Takže znovu, opravdu jenom pocit, nic jiného si nemůžu dovolit... ;)
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 13 pro 2014 07:14

Jarouš píše:Ta barevná je špičková, nemůžu za to... ;)

Jak s M8, tak i s M9 fotografuji zásadně do RAWu a proto barvy neřeším. Ty mohu srovnat při konverzi do JPEGu, nebo přímo až v JPEGu, ostatně, podobně jako i u jiných značek fotoaparátů. Proto fotografuji stále na automatické vyvážení bílé i když to někdy nedopadá tak, jak bych si zrovna přál. Specielně u M8 jsem barvy u podobných snímků v interiéru musel dolaďovat skoro pokaždé, u M9 občas. Takže porovnání barevnosti snímků M8/ M9 jsem nikdy neřešil, protože v tom hrál stejně ještě lidský faktor. Spíše jsem se někdy mohl zlobit sám na sebe, že jsem to opět odflákl. V tom případě za to ale nebožka M8 nemohla. Zrovnatak ale současná M9! :-)

Spíše se podivuji, že jsem udržel 1/15 sec. z ruky. Asi zásluhou toho červeného! :D
josef38

Příspěvekod josef38 » 13 pro 2014 15:40

Jeden na provětrání čipu. Žádný jiný význam. :-)
I tady jsem si hrábnul do barevného vyrovnání a upravil gamu. Jestli úspěšně, to sám neposoudím. Takto to alespoň vidím já na svém monitoru. Kdyby si někdo chtěl vyzkoušet převod z RAWu při původním nastavení bílé, zde je.
http://www.ulozisko.sk/714594/L1050924.ZIP
Přílohy
L1050924.jpg
L1050924.jpg (1.18 MiB) Zobrazeno 5585 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/45 sec.
Clona: F/8
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod MirekE » 13 pro 2014 20:49

Mracek. Jak rychle prisel, tak rychle zase odesel.

ObrázekL1002952.jpg by Mirek Elsner, on Flickr
MirekE

Příspěvekod OVal » 15 pro 2014 08:28

Jo, mráček, z toho jde až strach... (n) Parádní snímek.
Já jen dva pohledy dolů...
Přílohy
L1000444-Edit.JPG
L1000444-Edit.JPG (526.96 KiB) Zobrazeno 5492 krát
L1000467-Edit.JPG
L1000467-Edit.JPG (567.39 KiB) Zobrazeno 5492 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2014 14:11

Zajímavé video! Doporučuji mrknout se na něj. :-) J.
http://vimeo.com/6551861
Člověk hned získá větší důvěru! :lol:

A ještě něco k pousmání.
Na DF Leicy je vlákno, kde se nacházejí pouze opačné příspěvky, než jsou stížnosti na senzor.
Jsou zde všichni s M9, MM, ME spokojení, fotoaparát používají řadu let a senzor je v naprostém pořádku.
http://www.l-camera-forum.com/leica-for ... hread.html
josef38

Příspěvekod ce. » 15 pro 2014 17:11

Josef,

Myslím,že je to skôr o blaženej nevedomosti,alebo nepotrebe to riešiť.Takisto to mám ja.Nemám kedy cloniť na f/16 proti oblohe,lebo chodím z práce po tme a keď mám čas fotiť tak neskúmam obraz či trpí vadami kvôli senzoru.Beriem to tak,že keď sa to "rozsype" tak to pošlem do servisu
a verm že Leica nájde pre mňa riešenie.

Chlapi,
obrázky pekné.
Obzvlášť sa mi ale páči farebná z "hospody" od Jozefa z M8ky. (n)

btw,
stále ma opeká skúsiť ešte nejakú M8.2 - aj tie bw prevody (keď sa fotí bez IR filtra) sú fantastické.
ce.

Příspěvekod LUPER » 15 pro 2014 18:40

josef38 píše:Zajímavé video! Doporučuji mrknout se na něj. :-) J.
http://vimeo.com/6551861
Člověk hned získá větší důvěru! :lol:

A ještě něco k pousmání.
Na DF Leicy je vlákno, kde se nacházejí pouze opačné příspěvky, než jsou stížnosti na senzor.
Jsou zde všichni s M9, MM, ME spokojení, fotoaparát používají řadu let a senzor je v naprostém pořádku.
http://www.l-camera-forum.com/leica-for ... hread.html

Josef to video som uz videl a o senzor sa netreba obavat lebo Leica sa postara. :)
Dnes mi napisali z Leici, ze kurier prevezme fotak na mojej adrese a uz mi aj prislo oznamenie od UPS, elektronicka navratka a potvrdenie, ktore mi podpise kurier pri prevzati zasielky.
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2014 18:46

ce. píše:Josef,

Myslím,že je to skôr o blaženej nevedomosti,alebo nepotrebe to riešiť.Takisto to mám ja.Nemám kedy cloniť na f/16 proti oblohe,lebo chodím z práce po tme a keď mám čas fotiť tak neskúmam obraz či trpí vadami kvôli senzoru.

Na jednu stranu máš pravdu. Ostatně, než jsem dával M9 opravit, tak jsem také dokázal s tímto neduhem žít. A žil bych s ním i dále, kdybych se nepokusil čip vyčistit důkladněji a neudělal na něm více škody. Potom jsem to už řešit musel. Naštěstí to dopadlo tak, jak to dopadlo. To jsem ještě nevěděl o této závadě nic. Dával jsem neprávem vinu tomu pentaxackému lepkavému razítku a vidím, že jsem mu křivdil. V tom videu to s ním čistí také.
Naposledy upravil josef38 dne 15 pro 2014 19:49, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2014 18:58

LUPER píše:
Josef to video som uz videl a o senzor sa netreba obavat lebo Leica sa postara. :)
Dnes mi napisali z Leici, ze kurier prevezme fotak na mojej adrese a uz mi aj prislo oznamenie od UPS, elektronicka navratka a potvrdenie, ktore mi podpise kurier pri prevzati zasielky.
Ľ.

No vida, tak Ty jsi to vyřešil lépe!
Stále sleduji, co se děje kolem této "kauzy" na německém fóru. Majitelů M9 a MM je už i v Německu hodně a proto by si nemohli dovolit hodit tuto věc do autu. Stala by se z nich velice nedůvěryhodná firma. Ovšem je otázka, za jakou dobu tuto výměnu budou ještě bezplatně provádět. Četl jsem od nich jedno prohlášení, kde po jisté, delší době budeš za tuto výměnu muset zaplatit. Logiku to má, ale byl bych raději, kdyby mě to minulo. :-)
Ovšem za pět, nebo sedm let tady už nemusím být ani já! :lol:
Dávám sem toto prohlášení, ale jo to v němčině. Možná bys to našel i v angličtině.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bezugnehmend auf diesen Thread, möchten wir gerne ein paar Aspekte der angesprochenen Sensorprobleme erklären, von denen Sie möglicherweise betroffen sindsein können. Bei den Produkten Leica M9 / M9-P / M Monochrom / M-E können Korrosionseffekte auf dem Deckglas des CCD-Bildsensors auftreten. Diese führen beim Fotografieren vor allem mit kleineren Blenden (5.6-22) zu Störungen im Bild. Die neue Leica M (Typ 240) mit CMOS-Sensor ist von der Problematik nicht betroffen. Bitte beachten Sie, dass eine kontaktfreie Reinigung des Sensors entscheidend dabei hilft, dem Problem vorzubeugen. Wird der Sensor stets berührungslos oder im Falle gröberer Verschmutzungen vom Customer Care der Leica Camera AG gereinigt, dann wird auch über Jahre hinweg keine Veränderung der Glasoberfläche auftreten. Wir bedauern die Ihnen entstandenen Unannehmlichkeiten. Wir bieten für betroffene Produkte folgendes Programm zur Sensorwartung an.

• Sensorreinigungen führt der Leica Customer Care nach Voranmeldung kostenlos durch.
• Der Bildsensor wird bei Beschädigungen, die durch Korrosionseffekte verursacht worden sind, bis zu 3 Jahre nach Kaufdatum kostenlos getauscht. Die Leica Camera AG übernimmt die vollen Kosten in Höhe von EUR 1.800,-- zzgl. gesetzl. MwSt. Ausgenommen sind durch Zerkratzen oder Glasbruch beschädigte Sensoren.
• Im 4. und 5. Jahr nach Kaufdatum wird ein durch die beschriebenen Korrosionseffekte beschädigter Sensor zu einem Festpreis von EUR 600,-- zzgl. gesetzl. MwSt. ausgetauscht. Die Leica Camera AG übernimmt die restlichen Kosten in Höhe von EUR 1.200,--.
• Im 6. und 7. Jahr wird der Sensoraustausch zu einem Festpreis von EUR 1.200,-- zzgl. gesetzl. MwSt. angeboten. Die Leica Camera AG übernimmt die restlichen Kosten in Höhe von EUR 600,--.
• Ab dem 8. Jahr wird der Sensoraustausch zu einem Festpreis von EUR 1.500,-- zzgl. gesetzl. MwSt. angeboten. Die Leica Camera AG übernimmt die restlichen Kosten in Höhe von EUR 300,--.
• Die genannten Preise gelten bei direkter Einsendung an den Leica Customer Care oder an den autorisierten Customer Care einer Leica Landesvertretung. Wird die Kamera über einen Händler eingesandt, können unter Umständen zusätzliche Kosten entstehen.
• Nach Inanspruchnahme der erweiterten Kulanzregelung gilt die gesetzliche Gewährleistung.
• Die Kamera sollte nur nach Voranmeldung an den Customer Care gesandt werden, da es sonst zu verlängerten Wartezeiten kommen könnte.

Wir hoffen, wir konnten zur Klärung beitragen, und werden diesen Thread weiter verfolgen. Ihre Kommentare sind willkommen!

Gruß aus Wetzlar,
^JJ Leica-Camera
josef38

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2014 19:03

Teď jsem si všiml, že to sem už dával v angličtině "ce".
Už to ale mazat nebudu.
josef38

Příspěvekod LUPER » 15 pro 2014 19:28

josef38 píše:Teď jsem si všiml, že to sem už dával v angličtině "ce".
Už to ale mazat nebudu.

Josef to som uz tiez cital ale este pred oficialnym vyhlasenim Leica, ze bude vykonavat vymenu takto postihniutých senzorov (vlastne sa jedna o krycie sklo senzora) zadarmo bez ohladu na vek, alebo aj opätovnu vymenu uz vymeneneho ako aj vratenie penazi zakaznikom, od ktorych vyinkasovali peniaze za ich vymenu.
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 15 pro 2014 20:17

LUPER píše: (vlastne sa jedna o krycie sklo senzora)
Ľ.

Jestli jsem tomu dobře rozuměl, tak toto sklo tvoří UV/IR filtr před čipem.
Podobná vrstva byla na filtrech, které se šroubovaly na objektivy pro použití v M8. Tato vrstva ovšem byla odolná!
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou