Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 08 dub 2014 14:13

MirekE píše: Ja jsem naopak zacal brat fotak s sebou pokazde kdyz jdu ven. Moc zajimavych prilezitosti ale stejne nenachazim. Ted je jaro, bude leto, cas zacit si hrat na MM s barevnymi filtry, ne?

Na jaře a na podzim mne nejvíc lákají ty RGB filtry, které v MM nemám... Ale na druhé straně fotit jaro černobíle je docela výzva...

Pěkně to tam u tebe kvete. Připomíná mi to Campus v Brně, kolem kterého jsem jednou šel..
U nás to taky začíná, ale pomalu.
Přílohy
20140404-L1028762-Edit.jpg
20140404-L1028762-Edit.jpg (736.65 KiB) Zobrazeno 5302 krát
OVal

Příspěvekod MirekE » 08 dub 2014 22:26

Je tady mirnejsi podnebi, tak to kvete driv. Vetsinou tady ale na jare a na podzim porad prsi, takze listy i kvety rychle opadaji. A taky je tim padem porad posmourno.
MirekE

Příspěvekod OVal » 09 dub 2014 10:11

Včera jsem na otočku jel do Brna. Hrozně mne vždy láká ta industriální oblast starých CaK výtopen, točen a uhelných skladů kolem seřazovacího nádraží. Jen se tam nemůžu nikdy dostat. Toto jsem cvaknul jen z okýnka vlaku, fotka nic moc. (Spíš nic, než moc).
Přílohy
LMM-1028782 (2).jpg
LMM-1028782 (2).jpg (512.08 KiB) Zobrazeno 5264 krát
OVal

Příspěvekod OVal » 10 dub 2014 08:29

Jedna včerejší už od nás z venkova. Učím se teď brát si s sebou LMM i na běh, ale ty omlácený slabiny od toho železa.... :roll:
Přílohy
20140409-L1028795-Edit-3.jpg
20140409-L1028795-Edit-3.jpg (511.44 KiB) Zobrazeno 5237 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 11 dub 2014 09:34

Ahoj přátelé, posílám jeden dnešní obrázek, na důkaz, že ještě žiju! :D
Přílohy
Přívoz_z_druhé_strany.jpg
Přívoz_z_druhé_strany.jpg (686.72 KiB) Zobrazeno 5210 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod ce. » 11 dub 2014 14:25

josef38 píše:Ahoj přátelé, posílám jeden dnešní obrázek, na důkaz, že ještě žiju! :D

Josef,používaš s RX1 nejaký externý hľadáčik /EVF,OVF/?
Je v jasnom počasí dobre vidieť na LCD?

/pekné farby z RX1/
(n)
ce.

Příspěvekod MirekE » 11 dub 2014 17:08

Ahoj Josefe, nedivim se, ze si ten RX1 tak uzivas, foti krasne.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 11 dub 2014 17:13

OVal píše:Včera jsem na otočku jel do Brna. Hrozně mne vždy láká ta industriální oblast starých CaK výtopen, točen a uhelných skladů kolem seřazovacího nádraží. Jen se tam nemůžu nikdy dostat. Toto jsem cvaknul jen z okýnka vlaku, fotka nic moc. (Spíš nic, než moc).

Bohuzel to postupne mizi. Zajimava by taky mohla byt treba Kralovopolska...
MirekE

Příspěvekod MirekE » 11 dub 2014 17:16

Panove, zjistil jsem, ze mam rozjety dalkomer. S devadesatkou neudelam ostrou fotku, pokud neostrim o neco dal k nekonecnu. Na otocce objektivu je to v desetinach milimetru, ale staci to na dost neostrou fotku. Serizujete to sami, nebo to posilate?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 11 dub 2014 18:56

ce:
Používám a je dost dobrej! Má velké rozlišení, je výklopnej ale není zrovna levnej. Práce je s ním dost pohodlná. Rozsvítí se pouhým přiložením k oku.
Myslím, že toto řešení, násuvný hledáček, je výhodnější hlavně při fotografování kytiček. Kdyby byl zabudován v těle aparátu, asi by nešel naklápět! Mějte se pánové!
josef38

Příspěvekod josef38 » 11 dub 2014 19:00

MirekE píše:Panove, zjistil jsem, ze mam rozjety dalkomer. S devadesatkou neudelam ostrou fotku, pokud neostrim o neco dal k nekonecnu. Na otocce objektivu je to v desetinach milimetru, ale staci to na dost neostrou fotku. Serizujete to sami, nebo to posilate?

Mirku, neseřizuj to sám. Je to dosti pracný a navíc není úspěch zaručen. Jestli Ti ale ostatní objektivy sedí, tak to není zcela jistě dálkoměrem, ale objektivem. Myslím ale, že v Tvém případě, to zas tak velká tragedie není, když můžeš spolehlivě zaostřit na displeji. Zřejmě Ti nesedí zaostření jen při blízkých vzdálenostech.
josef38

Příspěvekod ce. » 11 dub 2014 21:21

josef38 píše:ce:
Používám a je dost dobrej! Má velké rozlišení, je výklopnej ale není zrovna levnej. Práce je s ním dost pohodlná. Rozsvítí se pouhým přiložením k oku.
Myslím, že toto řešení, násuvný hledáček, je výhodnější hlavně při fotografování kytiček. Kdyby byl zabudován v těle aparátu, asi by nešel naklápět! Mějte se pánové!

Díky Josef,
stále premýšľam či mám kúpiť 35/1.4 Lux FLE,alebo RX1r s tým hľadáčikom... :?:
Ak si dobre pamätám mal si,alebo máš ešte Cron 35ku.Používaš ho ešte s Leicou?Alebo nosíš dva foťáčky (SONY 35mm) a na Leice máš 50ku?
ce.

Příspěvekod josef38 » 11 dub 2014 22:23

Cron 35 ASPH mám a používám a dva foťáky nenosím. Je sice pravda, že mám takto dva objektivy 35 mm ale Leica je aparát, kterého si stále považuji více, než RX1. Když jedu na př. do Prahy za jiným účelem, než fotografovat, tak si beru RX1, je skladnější, lépe se vejde do kapsy! Na vážnější práci si ale přesto beru M9 a dva, nebo tři objektivy.
K Tvému dilema Ti těžko dám nějakou rozumnou radu. Jedno je ale fakt, že jseš s RX1 méně nápadnej, než s Leicou. Přeji Ti dobré rozhodování!
Nějaký fotky ze SONY RX1 jsem dával sem:
viewtopic.php?f=19&t=708
josef38

Příspěvekod MirekE » 12 dub 2014 00:19

josef38 píše:
MirekE píše:Panove, zjistil jsem, ze mam rozjety dalkomer. S devadesatkou neudelam ostrou fotku, pokud neostrim o neco dal k nekonecnu. Na otocce objektivu je to v desetinach milimetru, ale staci to na dost neostrou fotku. Serizujete to sami, nebo to posilate?

Mirku, neseřizuj to sám. Je to dosti pracný a navíc není úspěch zaručen. Jestli Ti ale ostatní objektivy sedí, tak to není zcela jistě dálkoměrem, ale objektivem. Myslím ale, že v Tvém případě, to zas tak velká tragedie není, když můžeš spolehlivě zaostřit na displeji. Zřejmě Ti nesedí zaostření jen při blízkých vzdálenostech.

Diky. Ostatni nesedi zrejme taky, na devadesatce je to ale videt zdaleka nejvic kvuli hloubce ostrosti. Nechce se mi to posilat do servisu, protoze to dlouho trva a ja se snazim tahat fotak ven kazdy den...
MirekE

Příspěvekod MirekE » 12 dub 2014 00:28

ce. píše:
josef38 píše:ce:

Díky Josef,
stále premýšľam či mám kúpiť 35/1.4 Lux FLE,alebo RX1r s tým hľadáčikom... :?:
...

Taky jsem nad tim takto premyslel. Petatricitka je idealni na foceni lidi v mistnosti ve spatnem svetle a tady je dalsi vyhoda RX1, ze se sa pouzit na vyssich ISO. Nevyhoda jsou jine baterky, jina nabijecka... Zajimavych petatricitek je cela rada - Summicron (jeden z poslednich Mandlerovych designu), Summilux, Biogon 2, Biogon 2.8, Voigtlander 1.2, v posledni dobe se mi nejvic libi Biogon 2 a mrnavy Summarit.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 12 dub 2014 05:15

MirekE píše:Diky. Ostatni nesedi zrejme taky, na devadesatce je to ale videt zdaleka nejvic kvuli hloubce ostrosti. Nechce se mi to posilat do servisu, protoze to dlouho trva a ja se snazim tahat fotak ven kazdy den...

Tak to je horší, ale zase ne tolik v Tvém případě, když náš možnost zaostřit na displej.
Třeba se k tomu poslání jednou rozhoupeš, asi bych využil garanci, pokud ještě je!
Navíc se přesné zaostření dálkoměru u Tvého modelu dobře kontroluje, aniž bys musel exponovat. V mém případě u M8 to byly desítky zkušebních a přitom zbytečných expozic, i když z důvodu zjednodušení, jen do JPEGu. Byl to opravdu moc zdlouhavý proces, který bych už znovu absolvovat nechtěl. Na co mají přístroje, to jsem musel řešit systémem pokusů a jejich vyhodnocování v počítači.
A ještě ohledně baterek pro RX1, tak jejich volba asi nebyla podle mého názoru příliš šťastná. Jsou mnohem menší, než u M9 a méně vydrží. Autofokus si také něco veme! Zřejmě byli vývojaři omezeni prostorem v aparátu.

A tři z M9.
Žádné umění, jen potřebovala také už na vzduch!
Takže tři náhodné obrázky. :-)
Přílohy
Sakura.jpg
Sakura.jpg (663.12 KiB) Zobrazeno 5099 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 160
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
Kostelec nad Černými lesy.jpg
Kostelec nad Černými lesy.jpg (679 KiB) Zobrazeno 5104 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/4.8
Exposure bias: 21760/65536 EV
Domeček_přívozníka.jpg
Domeček_přívozníka.jpg (856.26 KiB) Zobrazeno 5107 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Exposure bias: 21760/65536 EV
josef38

Příspěvekod MirekE » 12 dub 2014 18:45

josef38 píše:Tak to je horší, ale zase ne tolik v Tvém případě, když náš možnost zaostřit na displej.
Třeba se k tomu poslání jednou rozhoupeš, asi bych využil garanci, pokud ještě je!

Zaruka je myslim dva roky, tak to snad jeste pujde...
Navíc se přesné zaostření dálkoměru u Tvého modelu dobře kontroluje, aniž bys musel exponovat. V mém případě u M8 to byly desítky zkušebních a přitom zbytečných expozic, i když z důvodu zjednodušení, jen do JPEGu. Byl to opravdu moc zdlouhavý proces, který bych už znovu absolvovat nechtěl. Na co mají přístroje, to jsem musel řešit systémem pokusů a jejich vyhodnocování v počítači.
Taky me to napadlo. Za par minut jsem vedel, na cem jsem, s filmem by to trvalo pul dne a stalo me to jeden nebo dva filmy a pul litru vyvojky...
A ještě ohledně baterek pro RX1, tak jejich volba asi nebyla podle mého názoru příliš šťastná. Jsou mnohem menší, než u M9 a méně vydrží. Autofokus si také něco veme! Zřejmě byli vývojaři omezeni prostorem v aparátu.
Nic neni zadarmo. U A7R zase pouzivaji ztratovou kompresi RAW. Zrejme to souvisi taky s velikosti a spotrebou.
A dva z M9.
Žádné umění, jen potřebovala také už na vzduch!
Takže dva náhodné obrázky. :-)

Koukam, ze jaro uz je v plnem proudu.
MirekE

Příspěvekod ce. » 12 dub 2014 19:32

MirekE píše:Taky me to napadlo. Za par minut jsem vedel, na cem jsem, s filmem by to trvalo pul dne a stalo me to jeden nebo dva filmy a pul litru vyvojky...

Odkaz:
http://www.l-camera-forum.com/leica-for ... uired.html
MirekE píše:Taky jsem nad tim takto premyslel. Petatricitka je idealni na foceni lidi v mistnosti ve spatnem svetle a tady je dalsi vyhoda RX1, ze se sa pouzit na vyssich ISO. Nevyhoda jsou jine baterky, jina nabijecka... Zajimavych petatricitek je cela rada - Summicron (jeden z poslednich Mandlerovych designu), Summilux, Biogon 2, Biogon 2.8, Voigtlander 1.2, v posledni dobe se mi nejvic libi Biogon 2 a mrnavy Summarit.

Okrem RX1 ešte pozerám Ricoh GR (28mm) to vypadá byť tiež veľmi zaujímavý foťáčik..
Asi to ale skončí tak,že k 50ke doplním Cron 28..
ce.

Příspěvekod MirekE » 13 dub 2014 17:56

ce. píše:
MirekE píše:Taky me to napadlo. Za par minut jsem vedel, na cem jsem, s filmem by to trvalo pul dne a stalo me to jeden nebo dva filmy a pul litru vyvojky...

Odkaz:
http://www.l-camera-forum.com/leica-for ... uired.html
MirekE píše:Taky jsem nad tim takto premyslel. Petatricitka je idealni na foceni lidi v mistnosti ve spatnem svetle a tady je dalsi vyhoda RX1, ze se sa pouzit na vyssich ISO. Nevyhoda jsou jine baterky, jina nabijecka... Zajimavych petatricitek je cela rada - Summicron (jeden z poslednich Mandlerovych designu), Summilux, Biogon 2, Biogon 2.8, Voigtlander 1.2, v posledni dobe se mi nejvic libi Biogon 2 a mrnavy Summarit.

Okrem RX1 ešte pozerám Ricoh GR (28mm) to vypadá byť tiež veľmi zaujímavý foťáčik..
Asi to ale skončí tak,že k 50ke doplním Cron 28..

Diky za link, ce. Mozna bych se to mohl naucit. Nez to zacnu zvazovat, tak ale jeste jednou a dukladne proverim, jestli je to opravdu RF a ne objektiv. Bohuzel se mi zacal kazit zrak a mel bych neco delat i s tim...

Cron 28 vrele doporucuju. Pokud se na fotky budes divat pri 100% zvetseni ve fotosopu, tak tam obcas uvidis chromatickou aberaci, obzvlast oproti APO objektivum. Na fotkach to ale videt neni a pro ty, kteri to potrebuji mit ciste i pri 100%, tak se to da odstranit jednim kliknutim v LR. Tim vycet chyb konci.
MirekE

Příspěvekod OVal » 14 dub 2014 10:19

Josefe, taky pokukuji po RX1, ale čistě platonicky, neb nemám sponzora... Dobrá 35ka by mi na barvu myslím stačila.... Ale nakonec to dopadne asi jinak.
Nakonec mi na barvu asi zůstane Sámšvung NX, mám tam spoustu docela kvalitních skel a nechce se mi jich za hubičku zbavovat...
V pátek jsem vyrazil na delší běh a vzal si s sebou místo LMM právě NX20. Pěkně to kolem kvetlo...
Přílohy
NX20 01.jpg
NX20 01.jpg (615.97 KiB) Zobrazeno 5031 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 200
Model: NX20
Expoziční program: Manuální