MirekE píše:anous píše:
Muzu se zeptat, cim je to focene a jestli je to film, tak jaky? Dik.
Leicou to není. Tím jsem myslel to zaplevelování. Jinak 50D - 17/40 - upr. pict. styl. Takže film to taky není.
MirekE píše:anous píše:
Muzu se zeptat, cim je to focene a jestli je to film, tak jaky? Dik.
anous píše:Není zač
Mám však jednu otázku zda někdo nevlastní skvost, klenot mezi objektivy - Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH
To je něco, jehož výsledky jsou už dopředu fanatastické nejen díky zkreslení ale i "vinětaci".
josef38 píše:Bohužel nevlastním! A i když píšu "bohužel", tak si nejsem jistej, jestli bych si ho pořizoval! Tedy, kdybych na něj pochopitelně měl!
U Škody jsem s ním pár snímku cvaknul, a to na "plnou díru". Pokusím se ještě najít ten snímek. Přesné zaostření je trochu problém. Takže nějaké fotografování v hospodě a pod. kde je málo světla, tak to pochybuji, že bych ho dokázal přesně zaostřit! Dost mně ale vadí jeho váha a z velké části zastíněný hledáček aparátu. Po Praze na streetovky tedy rozhodně né!!
Ale že bych si s ním rád nepohrál, to bych netvrdil. Zásluhou malé hloubky ostrosti na mě působí tento snímek dost plasticky!
A což takhle toto:
http://www.profifoto.de/news/rubrik/new ... f&id=15704
Ten by už finančně zvládnutelný byl!
MirekE píše:Muj favorit mezi padesatkama je Summilux Asph. Neni tak velky a tezky (ackoliv ta mosazna verze je jak sutr), na plnou diru je na rozdil od klasickych 50/1.4 ostra a kontrastni, zaclonena fenomenalni a bokeh se mi libi vic nez z Noctiluxu. Z nejakeho duvodu ma na stejnych clonovych cislech vic rozmazane pozadi nez jine padestaky, nebo aspon se mi to tak jevi. Ten objektiv ma taky dobre korigovane opticke vady, zejmena chromaticke aberace, na ktere jsem alergicky.
Leica ma obdivuhodne objektivy napric celym vyrobnim spektrem, i mezi temi nejlevnejsimi. Jeden cas jsem zvazoval, ze si poridim petatricitku a jako opticky nejlepsi me vychazel Summarit, ktery je snad nejlevnejsi objektiv co Leica na tento system prodava.
Milovnikum bokehu s fotaky, na ktere se daji namontovat objektivy s bajonetem M doporucuju ke zvazeni Sonnar 50/1.5 - je to dost stara konstrukce s malo korigovanymi optickymi vadami, ale obrazky s rozmazanym pozadim z nej lezou fantasticke.
http://matthewosbornephotography.wordpr ... nar-501-5/
http://matthewosbornephotography.wordpr ... 50mm-f1-4/
OVal píše: Není tak nekompromisně ostrý, bokeh má o něco méně sametový....., ale různé aberace mne u monochromu netrápí...
josef38 píše:Ondro, mám dojem, že se trochu mýlíš. Sice aberaci na snímku nevidíš, ale podílí se na ostrosti, bohužel i u monochromu.
Jestli se mýlím, tak mě někdo opravte.
OVal píše:josef38 píše:Ondro, mám dojem, že se trochu mýlíš. Sice aberaci na snímku nevidíš, ale podílí se na ostrosti, bohužel i u monochromu.
Jestli se mýlím, tak mě někdo opravte.
Já se mýlím docela často, a někdy i rád... Přesto mám pocit, že vliv barevné aberace na ostrost u LMM nebude nijak velký. Rozhodně větší vliv na ostrost má správné zaostření, zejména u 50/1,1 a s mýma rukama...
Navíc třeba 15/4,5 a 35/1,4 nejsou asi nejlépe vykorigované objektivy, u barvy s nimi mám někdy problém s použitelností, ale na LMM jsou jasně nejostřejší, co mám. Ale je to jen subjektivní poznatek, objektivní teorie mne minula...
MirekE píše:Ta MM nema AA filtr a bayerovu masku, takze bude sama o sobe o nejakych 30% ostrejsi nez podobny barevny senzor s AA filtrem. Mozna i to ma vliv.
OVal píše:
A navíc, chromatická aberace se zdaleka neprojevuje všude, tak ta možná drobná rozostření většinou asi ani nevnímám....
MirekE píše:Chromaticka aberace se projevuje tak, ze svetlo ruzne barvy je zaostreno trochu jinam. To znamena, ze nikdy nejsou zaostrene vsechny barvy soucasne. To ma samozrejme vliv na ostrost i v cb, i kdyz to aspon neni barevne zduraznene.
josef38 píše:O objektivech pro digitální fotografii a tím i o aberaci a jiných jejich vadách píše autor dosti srozumitelně i v této práci:
http://www.kpsoft.eu/_techinfo/00160/Op ... paratu.pdf
Stejně si stále myslím, že se nejvíce začalo diskutovat o barevné aberaci až nástupem digitální fotografie, kdy se nechá zobrazená hrana předmětu zvětšit na monitoru až do neskutečných velikostí a tam různé vady objektivu hledat.
V době, kdy jsme dělali barevnou fotografii pod zvětšovákem z filmu, nikoho ani nenapadlo tuto aberaci hledat. A mohly to být i fotograrfie rozměru 50 x 60 cm!
Mějte se! J.
MirekE píše:Jak je ten objektiv velky a jak se s Leicou to drzi?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků