Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod anous » 06 úno 2014 11:15

MirekE píše:
anous píše:
Bluntautal.jpg

Muzu se zeptat, cim je to focene a jestli je to film, tak jaky? Dik.

Leicou to není. Tím jsem myslel to zaplevelování. Jinak 50D - 17/40 - upr. pict. styl. Takže film to taky není.
anous

Příspěvekod MirekE » 07 úno 2014 03:36

Diky!
MirekE

Příspěvekod anous » 07 úno 2014 10:53

Není zač
Mám však jednu otázku zda někdo nevlastní skvost, klenot mezi objektivy - Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH
To je něco, jehož výsledky jsou už dopředu fanatastické nejen díky zkreslení ale i "vinětaci". (n)
anous

Příspěvekod josef38 » 08 úno 2014 14:05

anous píše:Není zač
Mám však jednu otázku zda někdo nevlastní skvost, klenot mezi objektivy - Leica Noctilux-M 50mm f/0.95 ASPH
To je něco, jehož výsledky jsou už dopředu fanatastické nejen díky zkreslení ale i "vinětaci". (n)

Bohužel nevlastním! A i když píšu "bohužel", tak si nejsem jistej, jestli bych si ho pořizoval! Tedy, kdybych na něj pochopitelně měl! :-)
U Škody jsem s ním pár snímku cvaknul, a to na "plnou díru". Pokusím se ještě najít ten snímek. Přesné zaostření je trochu problém. Takže nějaké fotografování v hospodě a pod. kde je málo světla, tak to pochybuji, že bych ho dokázal přesně zaostřit! Dost mně ale vadí jeho váha a z velké části zastíněný hledáček aparátu. Po Praze na streetovky tedy rozhodně né!!
Ale že bych si s ním rád nepohrál, to bych netvrdil. Zásluhou malé hloubky ostrosti na mě působí tento snímek dost plasticky!

A což takhle toto:
http://www.profifoto.de/news/rubrik/new ... f&id=15704
Ten by už finančně zvládnutelný byl!
Přílohy
NOCTILUX_50_mm.jpg
NOCTILUX_50_mm.jpg (745.54 KiB) Zobrazeno 5624 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/1.4
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod anous » 08 úno 2014 14:42

josef38 píše:Bohužel nevlastním! A i když píšu "bohužel", tak si nejsem jistej, jestli bych si ho pořizoval! Tedy, kdybych na něj pochopitelně měl! :-)
U Škody jsem s ním pár snímku cvaknul, a to na "plnou díru". Pokusím se ještě najít ten snímek. Přesné zaostření je trochu problém. Takže nějaké fotografování v hospodě a pod. kde je málo světla, tak to pochybuji, že bych ho dokázal přesně zaostřit! Dost mně ale vadí jeho váha a z velké části zastíněný hledáček aparátu. Po Praze na streetovky tedy rozhodně né!!
Ale že bych si s ním rád nepohrál, to bych netvrdil. Zásluhou malé hloubky ostrosti na mě působí tento snímek dost plasticky!

A což takhle toto:
http://www.profifoto.de/news/rubrik/new ... f&id=15704
Ten by už finančně zvládnutelný byl!

No viděl jsem pár snímků z NY. Jednak se fotograf k tomu uměl postavit a hlavně ten nádhernej bokeh. Ta váha je asi daň za skla. Žádné lisované nebo hybridní. A posazeny do hliníku, takže váha jasná. Ono vlastně až tak moc takových objektivů není s takovými parametry. Navíc oproti Voigtu díky ostření zadních členů udrží absolutní ostrost. Voigt se pohybuje vcelku. V každém případě jeho "vzdálenost" může být velkou předností.
anous

Příspěvekod MirekE » 08 úno 2014 22:36

Muj favorit mezi padesatkama je Summilux Asph. Neni tak velky a tezky (ackoliv ta mosazna verze je jak sutr), na plnou diru je na rozdil od klasickych 50/1.4 ostra a kontrastni, zaclonena fenomenalni a bokeh se mi libi vic nez z Noctiluxu. Z nejakeho duvodu ma na stejnych clonovych cislech vic rozmazane pozadi nez jine padestaky, nebo aspon se mi to tak jevi. Ten objektiv ma taky dobre korigovane opticke vady, zejmena chromaticke aberace, na ktere jsem alergicky.

Leica ma obdivuhodne objektivy napric celym vyrobnim spektrem, i mezi temi nejlevnejsimi. Jeden cas jsem zvazoval, ze si poridim petatricitku a jako opticky nejlepsi me vychazel Summarit, ktery je snad nejlevnejsi objektiv co Leica na tento system prodava.

Milovnikum bokehu s fotaky, na ktere se daji namontovat objektivy s bajonetem M doporucuju ke zvazeni Sonnar 50/1.5 - je to dost stara konstrukce s malo korigovanymi optickymi vadami, ale obrazky s rozmazanym pozadim z nej lezou fantasticke.

http://matthewosbornephotography.wordpr ... nar-501-5/
http://matthewosbornephotography.wordpr ... 50mm-f1-4/
MirekE

Příspěvekod anous » 08 úno 2014 23:05

MirekE píše:Muj favorit mezi padesatkama je Summilux Asph. Neni tak velky a tezky (ackoliv ta mosazna verze je jak sutr), na plnou diru je na rozdil od klasickych 50/1.4 ostra a kontrastni, zaclonena fenomenalni a bokeh se mi libi vic nez z Noctiluxu. Z nejakeho duvodu ma na stejnych clonovych cislech vic rozmazane pozadi nez jine padestaky, nebo aspon se mi to tak jevi. Ten objektiv ma taky dobre korigovane opticke vady, zejmena chromaticke aberace, na ktere jsem alergicky.

Leica ma obdivuhodne objektivy napric celym vyrobnim spektrem, i mezi temi nejlevnejsimi. Jeden cas jsem zvazoval, ze si poridim petatricitku a jako opticky nejlepsi me vychazel Summarit, ktery je snad nejlevnejsi objektiv co Leica na tento system prodava.

Milovnikum bokehu s fotaky, na ktere se daji namontovat objektivy s bajonetem M doporucuju ke zvazeni Sonnar 50/1.5 - je to dost stara konstrukce s malo korigovanymi optickymi vadami, ale obrazky s rozmazanym pozadim z nej lezou fantasticke.

http://matthewosbornephotography.wordpr ... nar-501-5/
http://matthewosbornephotography.wordpr ... 50mm-f1-4/

S tou chromatickou aberací jednoznačně souhlasím. Trochu snad vadí vinětace na plnou díru, což by mohlo mít vliv na kontrast. Nicméně pořád platí že objektiv je to výborný. Ta vzdálenost u toho Voigta je fakt síla.
anous

Příspěvekod OVal » 10 úno 2014 12:10

Já jsem se k pořádným Leicovým sklům zatím ještě nedopracoval. Tím nemyslím jen Noctilux... Přece nebudu nosit sklo 20x dražší, než mé současné auto.. ;) :D
Doposud jsem ustrnul jen u ekonomické varianty bajonetu LeicaM - Voigtlanderů. Třeba 50/1,1 je chudý příbuzný, ale svou práci si taky zastane. Není tak nekompromisně ostrý, bokeh má o něco méně sametový....., ale různé aberace mne u monochromu netrápí...
Ten Nokton 25/0,95 jsem měl dřív u m4/3 systému, bylo to výborné sklo. Jen to uostřit... Kromě této v přepočtu padesátky mají i 35ku a potom něco delšího (v přepočtu 85ku) s touto světelností...
Přílohy
OVal -1028434.jpg
OVal -1028434.jpg (194.26 KiB) Zobrazeno 5543 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 1600
Model: M Monochrom
OVal

Příspěvekod josef38 » 10 úno 2014 15:12

OVal píše: Není tak nekompromisně ostrý, bokeh má o něco méně sametový....., ale různé aberace mne u monochromu netrápí...

Ondro, mám dojem, že se trochu mýlíš. Sice aberaci na snímku nevidíš, ale podílí se na ostrosti, bohužel i u monochromu.
Jestli se mýlím, tak mě někdo opravte.
Mirkovy odkazy mě nakoply, abych si opět cvaknul se svým Summiluxem 50 mm na plnou díru, alespoň doma. Bohužel je bez ASPH!
Ta aberace je myslím dost zřetelná i na hřbetu knih encyklopedie. Na ASPH ale nemám! Ostřeno na 2. díl.
Přílohy
Lux 50_1,4.jpg
Lux 50_1,4.jpg (873.18 KiB) Zobrazeno 5534 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/1.4
ISO: 160
Model: M9 Digital Camera
josef38

Příspěvekod OVal » 10 úno 2014 15:33

josef38 píše:Ondro, mám dojem, že se trochu mýlíš. Sice aberaci na snímku nevidíš, ale podílí se na ostrosti, bohužel i u monochromu.

Já se mýlím docela často, a někdy i rád... Přesto mám pocit, že vliv barevné aberace na ostrost u LMM nebude nijak velký. Rozhodně větší vliv na ostrost má správné zaostření, zejména u 50/1,1 a s mýma rukama...
Navíc třeba 15/4,5 a 35/1,4 nejsou asi nejlépe vykorigované objektivy, u barvy s nimi mám někdy problém s použitelností, ale na LMM jsou jasně nejostřejší, co mám. Ale je to jen subjektivní poznatek, objektivní teorie mne minula...
OVal

Příspěvekod MirekE » 10 úno 2014 16:48

Chromaticka aberace se projevuje tak, ze svetlo ruzne barvy je zaostreno trochu jinam. To znamena, ze nikdy nejsou zaostrene vsechny barvy soucasne. To ma samozrejme vliv na ostrost i v cb, i kdyz to aspon neni barevne zduraznene.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 10 úno 2014 16:51

OVal píše:
josef38 píše:Ondro, mám dojem, že se trochu mýlíš. Sice aberaci na snímku nevidíš, ale podílí se na ostrosti, bohužel i u monochromu.

Já se mýlím docela často, a někdy i rád... Přesto mám pocit, že vliv barevné aberace na ostrost u LMM nebude nijak velký. Rozhodně větší vliv na ostrost má správné zaostření, zejména u 50/1,1 a s mýma rukama...
Navíc třeba 15/4,5 a 35/1,4 nejsou asi nejlépe vykorigované objektivy, u barvy s nimi mám někdy problém s použitelností, ale na LMM jsou jasně nejostřejší, co mám. Ale je to jen subjektivní poznatek, objektivní teorie mne minula...

Ta MM nema AA filtr a bayerovu masku, takze bude sama o sobe o nejakych 30% ostrejsi nez podobny barevny senzor s AA filtrem. Mozna i to ma vliv.
MirekE

Příspěvekod OVal » 10 úno 2014 20:12

MirekE píše:Ta MM nema AA filtr a bayerovu masku, takze bude sama o sobe o nejakych 30% ostrejsi nez podobny barevny senzor s AA filtrem. Mozna i to ma vliv.

A navíc, chromatická aberace se zdaleka neprojevuje všude, tak možná ta drobná rozostření většinou asi ani nevnímám....
OVal

Příspěvekod josef38 » 10 úno 2014 20:24

OVal píše:
A navíc, chromatická aberace se zdaleka neprojevuje všude, tak ta možná drobná rozostření většinou asi ani nevnímám....

To víš, že to nepoznáš! To jen abych také něco napsal! V té barvě je to holt markantnější! Měj se! J. :-)
josef38

Příspěvekod anous » 11 úno 2014 23:41

MirekE píše:Chromaticka aberace se projevuje tak, ze svetlo ruzne barvy je zaostreno trochu jinam. To znamena, ze nikdy nejsou zaostrene vsechny barvy soucasne. To ma samozrejme vliv na ostrost i v cb, i kdyz to aspon neni barevne zduraznene.

Jen bych to trochu doplnil. Barevná vada vzniká na základě různého indexu lomu. Největší rozdíl je mezi barvami z opačných konců tedy červená-fialová. Tím tedy vzniká posunutý obraz. Tzv. apochromatických objektivů, které jsou bez těchto vad moc není. Nicméně je hodně objektivů, kde jsou vady velmi slušně korigovány, proto tomu odpovídá i cena. Pravda je ta, že nejméně trpí objektivy s pevným ohniskem.
Pokud je nějaká chrom. vada, tak většinou to bývalo kvůli vlnovým délkám, pro které není (nebo nebyl) objektiv korigován. Hlavně u infračerveného nebo ultrafialového záření. Vzhledem k tomu, že se bavíme v amaterské rovině, tak zkoumat zda je třeba použit nějaký nátěr nebo kombinace čoček o různém indexu lomu stejně na věci nic nezmění.
Vždy bude záležet na konkrétní situaci nebo třeba fin. stavu a ochotě investovat. Potom neztratit pracně získané na začátku někde v průběhu. :)
anous

Příspěvekod josef38 » 12 úno 2014 07:53

O objektivech pro digitální fotografii a tím i o aberaci a jiných jejich vadách píše autor dosti srozumitelně i v této práci:

http://www.kpsoft.eu/_techinfo/00160/Op ... paratu.pdf

Stejně si stále myslím, že se nejvíce začalo diskutovat o barevné aberaci až nástupem digitální fotografie, kdy se nechá zobrazená hrana předmětu zvětšit na monitoru až do neskutečných velikostí a tam různé vady objektivu hledat.
V době, kdy jsme dělali barevnou fotografii pod zvětšovákem z filmu, nikoho ani nenapadlo tuto aberaci hledat. A mohly to být i fotograrfie rozměru 50 x 60 cm!
Mějte se! J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 12 úno 2014 17:25

josef38 píše:O objektivech pro digitální fotografii a tím i o aberaci a jiných jejich vadách píše autor dosti srozumitelně i v této práci:

http://www.kpsoft.eu/_techinfo/00160/Op ... paratu.pdf

Diky za odkaz, vyborne napsane, obzvlast na studenta prumyslovky. Myslim ale, ze to neni uplne presne popsane. Ty chromaticke aberace jsou dve, axialni a lateralni. Axialni se projevuje podel osy objektivu (objekty pred rovinou zaostreni ujizdeji do jedne barvy a za rovinou zaostreni do jine), zavisi na zacloneni a dela kontury na vsechny strany, zatimco lateralni se projevuje smerem ke krajum (rozostrene duhovane hrany v rozich), na clone zrejme nezavisi a kontury jsou jen na jedne strane. Lateralni a axialni se take projevuje jinymi barvami (zelena-cervena vs modra-fialova) a obe vznikaji jinak. Ze cteni te prace mam pocit, ze autor chvili mluvi o jedne a chvili o druhe. Navic ta ukazka chromaticke aberace co tam je tak vypada na tzv. "purple fringing", coz je zvlastni pripad a zrejme se presne nevi, co vsechno ho zpusobujea proc se projevuje zejmena na digitalu - roli v tom hraje pravdepodobne i UV.

Stejně si stále myslím, že se nejvíce začalo diskutovat o barevné aberaci až nástupem digitální fotografie, kdy se nechá zobrazená hrana předmětu zvětšit na monitoru až do neskutečných velikostí a tam různé vady objektivu hledat.
V době, kdy jsme dělali barevnou fotografii pod zvětšovákem z filmu, nikoho ani nenapadlo tuto aberaci hledat. A mohly to být i fotograrfie rozměru 50 x 60 cm!
Mějte se! J.

To je pravda. I kdyz u diaku se zvetsovalo taky hodne. Myslim, ze casto byvaly tyhlety veci prikryte vetsimi chybami a neostrostmi a tak nas takove drobnosti moc nevzrusovaly. Chromaticke aberace ale jiste existuje i u filmu. Ted, kdyz jsem na ni haklivy ji obcas vidam ve starsich filmech na DVD.
MirekE

Příspěvekod ce. » 12 úno 2014 19:41

Dnes sa mi podarilo "zpojazdniť" Vario Elmar -R 4/80-200.
Nechcel som ho vešať priamo na bajonet a statív,takže som čakal na objímku od Novoflexu na Nex - ASTAT.Vyhodil som vnútorný plastový prvok na objímke,upravil dĺžku závitu na objímke a je hotovo.
Zasielam prvý skúšobný snímok a crop na plnú - nedoostrovaný :mrgreen:
Přílohy
L1000482.jpg
L1000482.jpg (537.54 KiB) Zobrazeno 5394 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 80 mm
Čas expozice: 12 sec.
Clona: F/4
ISO: 200
Model: LEICA M (Typ 240)
L1000482crop.jpg
L1000482crop.jpg (493.29 KiB) Zobrazeno 5394 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 80 mm
Čas expozice: 12 sec.
Clona: F/4
ISO: 200
Model: LEICA M (Typ 240)
ce.

Příspěvekod MirekE » 12 úno 2014 21:15

Jak je ten objektiv velky a jak se s Leicou to drzi?
MirekE

Příspěvekod ce. » 12 úno 2014 21:34

MirekE píše:Jak je ten objektiv velky a jak se s Leicou to drzi?

Posielam link:
http://www.overgaard.dk/pdf/Vario-Elmar ... a_en-1.pdf

Drží sa to dobre,ovšem samozrejme lepšie u oka s EVF ako v natiahnutých rukách - najlepšie je to na statíve.Focus aid a peaking funguje krásne a bezproblémovo.Objektív je na zozname 20tich erkových skiel v menu M240 - tie sa objavia po pripojení kódovanej redukcie v zozname.
ce.

PředchozíDalší

Zpět na Leicou