Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 12 lis 2013 17:01

Panove, tak me napadlo, kde se vlastne schazi cesti fotografove? Tady jsme tak tri, ctyri a jeste uzce specializovani na fotoaparaty, ktere jsou vzacnejsi nez kobylince z houpaciho kone, ale kde jsou vsichni ti kanonisti, nikonisti a tak? Vsechna ceska fora, ktera jsem frekventoval jsou de facto opustena (spatne moderovana, neudrzovana, v jednom pripade zmena majitele a s tim spojene nove hloupe pozadavky). Nechce se mi ale verit, ze by vsichni dostali rozum a prestali plytvat casem.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 12 lis 2013 18:46

MirekE píše:A jak to funguje s privozem, kdyz zamrzne? To si to dotycny musi proste objet? Na severu Kanady a snad i na Aljasce jsou zase naopak silnice, ktere jsou prujezdne pouze kdyz zmrznou...

Mirku, tady pod přehradou voda nikdy nezamrzá. Je to spodní voda z přehrad, vtok do turbin je dost hluboko pod vodou. Nehledě k tomu, že ani u nás nad elektrárnou voda nezamrzá. Vltava v délce před Prahou má celou kaskádu přehrad, proto má voda celoročně téměř neměnnou teplotu a voda zde nezamrzá. Nejvíce se na tom podílí Slapy. Sázava, která se vlévá do Vltavy v Davli, poměrně neregulovaná, už teplotu vody moc neovlivní.
josef38

Příspěvekod josef38 » 13 lis 2013 04:41

MirekE píše:Panove, tak me napadlo, kde se vlastne schazi cesti fotografove? Tady jsme tak tri, ctyri a jeste uzce specializovani na fotoaparaty, ktere jsou vzacnejsi nez kobylince z houpaciho kone, ale kde jsou vsichni ti kanonisti, nikonisti a tak? Vsechna ceska fora, ktera jsem frekventoval jsou de facto opustena (spatne moderovana, neudrzovana, v jednom pripade zmena majitele a s tim spojene nove hloupe pozadavky). Nechce se mi ale verit, ze by vsichni dostali rozum a prestali plytvat casem.

Po Tvé otázce jsem prohledával různá vlákna a našel jsem, díky "uložisku" některé mé první obrázky z M9. Snad je sem můžu ještě překopírovat? Jedná se o úředníka jisté pojišťovny, s kterým jsem sjednával pojistku a on mě dovolil udělat pár jeho obrázků. Sám je totiž skalní fotograf a navíc lejkař! :-)

Všechny snímky jsou SUMMILUXEM 50 mm, použitá clona 2.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/227188/N ... ne_1_b.jpg
http://www.ulozisko.sk/obrazky/227190/N ... ne_2_b.jpg
http://www.ulozisko.sk/obrazky/227191/N ... ne_3_b.jpg

Obrázky jsou z vlákna: http://www.fotografovani.cz/cz/forum/
Našel bys tam dost starších příspěvků, bohužel ale bez příloh ( fotografií ). Pouze odkazy, na jiný pramen se uchovaly. Viz ono uložisko.
josef38

Příspěvekod Ondra » 13 lis 2013 09:32

Děkuji všem za radu a pomoc.

Zkusil jsem nasvítit objektiv (tentokrát Nokton 35 f/1.2 VII) a pak udělat fotku s nasazenou krytkou. Tak uvidime, jak to bude vypadat. Musim to nechat vyvolat.

Jinak nádherné fotky jmenovce Ondry aka "OVal-a"! :) Musím říct, že s Monochromem je to trefa do černého.
Ondra

Příspěvekod Ondra » 13 lis 2013 09:41

Jinak abych taky přispěl nějakou fotkou. Zde je nedávné foto z té mé nemocné "em-šestky". Použil jsem k tomu starý a malinký objektiv Summaron 35mm f/3.5.
Přílohy
Jevany (10).jpg
Jevany (10).jpg (224.84 KiB) Zobrazeno 7824 krát
EXIF-Data
Model: OpticFilm 8200i
Ondra

Příspěvekod josef38 » 13 lis 2013 10:10

Ondra píše:Jinak abych taky přispěl nějakou fotkou. Zde je nedávné foto z té mé nemocné "em-šestky". Použil jsem k tomu starý a malinký objektiv Summaron 35mm f/3.5.

Ondro, hezká dívka!
Dovolil jsem si fotku trochu upravit. S úpravou pochopitelně nemusíš souhlasit! :-)
Možná by bylo lepší, příště pro prezentaci fotografii zmenšit na max 1500 bodů na šířku.
Přílohy
Jevany (upr).jpg
Jevany (upr).jpg (730.83 KiB) Zobrazeno 7818 krát
EXIF-Data
Model: OpticFilm 8200i
josef38

Příspěvekod OVal » 13 lis 2013 10:41

Ondro, příjemná divka i fotka. S Josefovým doladěním i zmenšením souzním... A s monochromem je to vždycky trefa do černého, nebo nanejvýš do černo-bílého.. ;)
Jsem zvědavý, jak Ti dopadne ten test prosvícení...
Mirku, musím Tě zklamat. V Třebíčských Židech jsem byl naposledy v červnu, když jsem si zlomil pazouru a musel jsem se uklidnit focením. Noční fotku nemám ani jednu. Ale třeba až nastanou plískanice se tam večer vypravím. Zatím nás ale ti naši výtečníci doma zaměstnávají tak, že na nějaké cestování večer do Třebíče nezbývá už chuť a ani energie. Tady ty "noční" fotky práskám jen cestou domů... A stejně v Židech už u každého domu stojí auto či jiná plechová popelnice, která atmosféru kazí...
Kde se virtuálně schází fotografové je mi taky záhadou. Že by všici jen uvědoměle fotili a neklábosili - se mi nezdá. Zrušení-změnu diskuze na Fotografování.cz, či Grafice.cz stále považuji za virtuální zločin desetiletí....
Včera jsem přes redukci použil svou oblíbenou 14ku Samyang (to je ohnisko, ne věk ;) ), abych si připoměl "elektonové" odlesky světel... :D
Přílohy
OVal --4 (2).jpg
OVal --4 (2).jpg (420.35 KiB) Zobrazeno 7815 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 16 sec.
ISO: 160
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Nedefinován
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod Ondra » 13 lis 2013 10:52

Josefe, děkuju za úpravu fotky a plně souhlasím! Začátečnická chybička - příště si dám pozor :)

Jinak ta dívka je moje manželka :) Ještě jedna věc - nebylo to nakonec foceno v Jevanech (při scanu jsem nezměnil název), ale ve Stromovce.
Ondra

Příspěvekod josef38 » 13 lis 2013 11:09

Ondra píše:Ještě jedna věc - nebylo to nakonec foceno v Jevanech (při scanu jsem nezměnil název), ale ve Stromovce.

To myslím na věi nic nemění! (n) (n)
Tak jí pozdravuj! :-) J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 13 lis 2013 11:11

Ondra ( OVal )
Jo, stativ je stativ! Pěkný! (n)
josef38

Příspěvekod MirekE » 13 lis 2013 17:26

josef38 píše:
MirekE píše:Panove, tak me napadlo, kde se vlastne schazi cesti fotografove? Tady jsme tak tri, ctyri a jeste uzce specializovani na fotoaparaty, ktere jsou vzacnejsi nez kobylince z houpaciho kone, ale kde jsou vsichni ti kanonisti, nikonisti a tak? Vsechna ceska fora, ktera jsem frekventoval jsou de facto opustena (spatne moderovana, neudrzovana, v jednom pripade zmena majitele a s tim spojene nove hloupe pozadavky). Nechce se mi ale verit, ze by vsichni dostali rozum a prestali plytvat casem.

Po Tvé otázce jsem prohledával různá vlákna a našel jsem, díky "uložisku" některé mé první obrázky z M9. Snad je sem můžu ještě překopírovat? Jedná se o úředníka jisté pojišťovny, s kterým jsem sjednával pojistku a on mě dovolil udělat pár jeho obrázků. Sám je totiž skalní fotograf a navíc lejkař! :-)

Všechny snímky jsou SUMMILUXEM 50 mm, použitá clona 2.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/227188/N ... ne_1_b.jpg
http://www.ulozisko.sk/obrazky/227190/N ... ne_2_b.jpg
http://www.ulozisko.sk/obrazky/227191/N ... ne_3_b.jpg

Obrázky jsou z vlákna: http://www.fotografovani.cz/cz/forum/
Našel bys tam dost starších příspěvků, bohužel ale bez příloh ( fotografií ). Pouze odkazy, na jiný pramen se uchovaly. Viz ono uložisko.

Tak tenhle pan opravdu vypada jako lejkar. Doufam, ze jste si dukladne popovidali. Diky za odkazy!
MirekE

Příspěvekod MirekE » 13 lis 2013 17:50

OVal píše:Ondro, příjemná divka i fotka. S Josefovým doladěním i zmenšením souzním... A s monochromem je to vždycky trefa do černého, nebo nanejvýš do černo-bílého.. ;)
Jsem zvědavý, jak Ti dopadne ten test prosvícení...
Mirku, musím Tě zklamat. V Třebíčských Židech jsem byl naposledy v červnu, když jsem si zlomil pazouru a musel jsem se uklidnit focením. Noční fotku nemám ani jednu. Ale třeba až nastanou plískanice se tam večer vypravím. Zatím nás ale ti naši výtečníci doma zaměstnávají tak, že na nějaké cestování večer do Třebíče nezbývá už chuť a ani energie. Tady ty "noční" fotky práskám jen cestou domů... A stejně v Židech už u každého domu stojí auto či jiná plechová popelnice, která atmosféru kazí...
Kde se virtuálně schází fotografové je mi taky záhadou. Že by všici jen uvědoměle fotili a neklábosili - se mi nezdá. Zrušení-změnu diskuze na Fotografování.cz, či Grafice.cz stále považuji za virtuální zločin desetiletí....
Včera jsem přes redukci použil svou oblíbenou 14ku Samyang (to je ohnisko, ne věk ;) ), abych si připoměl "elektonové" odlesky světel... :D

Ta auta, to je samozrejme pro fotografa prusvih. Kdyz jsem byl naposledy v Praze na Male strane, tak jsem si vzpomnel na sve prochazky v osmdesatych letech, kdy to melo uplne jinou atmosferu - bydleli tam jini lide, na ulicich nebyla skoro zadna auta, a bylo to vsechno tak hezky opotrebovane... I kdyz to bylo me nejplodnejsi fotograficke obdobi, nemam odtud ani jedinou fotku.

K tem forum - myslim, ze byla chyba, ze nektera se prilis soustredila na floutky, kteri si koupili pred mesicem fotak a dnes s totalne prestrelenym sebevedomim poucuji ostatni, jak se co dela. Nevim proc, ale ceska fora byvaji taky docela agresivni a musim rict, ze me to premerovani, kdo docura dal a kdo ma silnejsi lokty moc nevyhovuje. Nekteri se pohrbili - podle meho nazoru debilnimi - galeriemi s bodovym hodnocenim. Fotografovani neni sport a tohle taky pritahuje divne typky. Myslim, ze my tu spolu vychazime proto, ze uz mame neco za sebou a nepotrebujeme se vytahovat. Nevim, jestli az tady, ale vsiml jsem si, ze Josef ma schopnost diskuse zklidnovat a jsem mu za to vdecny. Mel jsem pocit, ze v cesku nastal urcity boom fotografovani, kdyz zacal vychazet ten Karbusickeho casopis - videl jsem prave na tech forech caste citace jeho rozlicnych (a nekdy zvlastnich) mouder. Opravdu se mi ale nechce verit, ze to vsichni vzdali, nebo nemaji potrebu si o tom nekde pokecat.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 13 lis 2013 18:30

MirekE píše:]

Nevim, jestli az tady, ale vsiml jsem si, ze Josef ma schopnost diskuse zklidnovat a jsem mu za to vdecny. Mel jsem pocit, ze v cesku nastal urcity boom fotografovani, kdyz zacal vychazet ten Karbusickeho casopis - videl jsem prave na tech forech caste citace jeho rozlicnych (a nekdy zvlastnich) mouder. Opravdu se mi ale nechce verit, ze to vsichni vzdali, nebo nemaji potrebu si o tom nekde pokecat.

Mirku, tak za tuto část příspěvku jsem Ti vděčný, jestli to tak opravdu vidíš, protože někdy mám právě pocit, že některé diskuze na jiných vláknech zbytečně moc "roztáčím". Ale člověku to někdy nedá! Tak se měj a děkuji Ti!
A jeden obrázek specielně pro Tebe. Určitě poznáš, odkud je! :-)
Je to ještě Leica M8, objektiv, tuším ELMARIT 21 mm, snímek protažen CornerFixem.
Přílohy
L1000106_CF.jpg
L1000106_CF.jpg (1.2 MiB) Zobrazeno 7781 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
ISO: 640
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: -21760/65536 EV
josef38

Příspěvekod MirekE » 14 lis 2013 03:42

Ano, myslim to vazne. To misto bych odhadnnul na roh Malostranskeho namesti, ale nejsem si vubec jisty.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 14 lis 2013 07:03

Jo, jo, BINGO!
Dal jsem ho sem proto, že jsi zmínil Malou stranu. :-) Měj se! J.
josef38

Příspěvekod Ondra » 14 lis 2013 08:17

To musí být ale starší fotka, že? Pokud vím, tak tramvaj č. 23 už bohužel nejezdí :/
Ondra

Příspěvekod josef38 » 14 lis 2013 08:32

Ondra píše:To musí být ale starší fotka, že? Pokud vím, tak tramvaj č. 23 už bohužel nejezdí :/

Z EXIFU:
Datum/čas pořízení snímku 2007:09:27 20:26:08

Jen tak pro pobavení, jako študák jsem jezdil o prázdninách, coby průvodčí tramvaje. Teď se tyto brigády už nekonají, ani není proč, protože průvodčí jaksi zanikli. Tehdá to ale byla študáky vyhledávaná brigáda. Byli totiž placeni stejně, jeko kmenoví zaměstnanci.
Ovšem tehdá musel průvodčí, i brigádník student, znát zpaměti všechny stanice tramvají, autobusů a trolejbusů. Bylo to proto, aby mohl dávat cestujícím informace, ale hlavně proto, aby uznal, nebo naopak neuznal přestup na jinou linku. Přestupovat se totiž smělo jen za jistých podmínek a ne všude. Průvodčí procházel vozem s brašnou na břichu a revizorů se obával hlavně on, už ne tolik cestující. Protože to, že cestující neměl platný lístek, byla chyba průvodčího. Lístek stál 0,60 Kčs a dostal ses na jeden lístek po několika přestupech z jedné periferie Prahy na druhou, na opačném konci. Přestupovat jsi mohl kolikrát chtěl, spíše, kolikrát bylo třeba! Na lístku se vyznačovaly kleštěma čtyři dirky.
Bylo to: 1. datum, 2. číslo tramvaje, autobusu, nebo trolejbusu, 3. čas, 4. místo nastoupení a směr jízdy ( pásmo )
Do tramvaje se mohlo naskakovat a z ní vyskakovat, což i průvodčí využíval, aby prodal co nejvíce lístků. Tehdá tramvaj jezdila Škrétovou ulicí kolem muzea, bylo tam stoupaní a zatáčka, tudiž tramvaj musela jet pomalu. Nebyl potom problém vyskočit z první plošiny a naskočit do druhé, jen proto, aby se průvodčí nemusel prodírat vozem a aby prodal více lístků. Byly potom větší premie! :-)
Tak promiňte tute "menší" vsuvku ve foru o Leice!
josef38

Příspěvekod josef38 » 14 lis 2013 09:43

OVal píše:Včera jsem přes redukci použil svou oblíbenou 14ku Samyang (to je ohnisko, ne věk ;) ), abych si připoměl "elektonové" odlesky světel... :D

Ondro, není ten Samyang 14/ 2,8, zrcadlovkový objektiv? U mé patnáctky Voigtländru není přenos na ostřící mechanismus. Ostří se podle ostřícího kroužku. Zřejmě to je i tohoto objektivu, redukce ale potom musí být o dost vyšší. ( hodně rozdílná pracovní vzdálenost ). Jak jsi zkontroloval, jestli Ti potom s touto redukcí ostření pasuje?
josef38

Příspěvekod OVal » 14 lis 2013 10:35

Ano, je to zrcadlovkový objektiv, v mém případě konkrétně pro Nikon. Mám na první pohled nesmyslnou redukci pro použití objektivů Nikon na tělech s bajonetem LeicaM. Ale v tomto případě se hodí. Ostření se nikam nepřenáší, ale u 14ky je to celkem jedno. Ostřím odhadem dle stupnice na tubusu, při trošce zaclonění je ostré vše.... Kdyby LMM měla živý náhled, tak mohu použít i ostatní nikonní skla s vlastním clonovým kroužkem... Ale nemá, takže používám jen tento a zkusil jsem i rybí očko 8mm (ten je ale pro crop formát, tak musím dost řezat.) Třeba se časem odhodlám koupit Voigtlandera 15ku, nebo 12ku...... Přikládám pro zajímavost jeden snímek z té 8ky. Ale žádná hitparáda.....
Přílohy
OVal-1025622a.jpg
OVal-1025622a.jpg (343.62 KiB) Zobrazeno 7711 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/4000 sec.
ISO: 320
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 21760/65536 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 14 lis 2013 11:40

Osobně jsem měl s patnáctkou úspěch jen někdy. Asi podle toho, jak se vyspala a jakou měla náladu! :-)
Vidím tam jeden problém a to že je u těchto objektivů dosti značný úbytek světla do rohů a navíc, zásluhou toho že objektiv zabírá velký úhel, mohou být i jasové rozdíly na snímku velké. Ani protažení snímku přes CornerFix mně nepřineslo velký úspěch. Sice se rohy zesvětlily, ale v těchto partiích potom dosti vzrostl šum. Větší úspěch už jsem potom měl u tohoto objektivu jen při použití centerfiltru. Je to ale potom s Leicou a držákem pro tento filtr dosti neohrabané monstrum. Na objektiv samotný se nenechá filtr našroubovat. Silně by potom vinětovala jeho obroučka!
U Tvého snímku je také ten jasový rozdíl dost patrný. Pravá strana je ve stínu a levá je ozářena sluníčkem. Snad jen HDR z více snímků, s rozdílnou expozici.
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou