Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 07 říj 2013 15:12

Nadhera. Doufam, ze to taky tisknes.
MirekE

Příspěvekod OVal » 07 říj 2013 15:39

Díky. Občas tisknu, ale většinou to chce větší formáty a není to potom kam dávat.... Ale tamta asi půjde do tisku. Tato nevím...
Přílohy
Vyhled - cesta.jpg
Vyhled - cesta.jpg (525.57 KiB) Zobrazeno 5826 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 07 říj 2013 17:00

Ondro, rodina jednou pochopí, že barvičky nejsou všechno! :D (n) (n) (n)
josef38

Příspěvekod MirekE » 08 říj 2013 02:44

OVal píše:Díky. Občas tisknu, ale většinou to chce větší formáty a není to potom kam dávat.... Ale tamta asi půjde do tisku. Tato nevím...

Taky nevim. Neprijde mi o nic horsi, ale asi bych vytisknul obe a pak jednu vybral. Muzu k tomu mit mirne kriticky komentar?
MirekE

Příspěvekod OVal » 08 říj 2013 09:08

MirekE píše:Taky nevim. Neprijde mi o nic horsi, ale asi bych vytisknul obe a pak jednu vybral. Muzu k tomu mit mirne kriticky komentar?

Samozřejmě. Každý komentář a zkušenosti jsou vítané...

Jinak se vrátím k tomu tisku. Já toho tisknu poměrně málo. Pouze to, co se hodí někam na stěnu, nebo když chystám výstavu, ale ta je teď v nedohlednu...S monochromem jsem zkusil pár větších tisků 50/75 a 60/90, abych viděl, jak se to chová na papíře a jak se projeví určitá destrukce způsobená softem SE.
Názor, že fotka je fotkou až po vytisknutí je hodně pravdivý, ale.....ale třeba už dlouhodobě uvažuji o prezentaci fotek pomocí kvalitního monitoru, takže většinou mi stačí mít to v bedýnce počítače... Asi by to chtělo lepší záběry tisknout alespoň do A4 a ukládat si je, ale zatím jsem se k tomu nedokopal. A co vy??
OVal

Příspěvekod OVal » 08 říj 2013 13:08

josef38 píše:Ondro, rodina jednou pochopí, že barvičky nejsou všechno! :D (n) (n) (n)

No, snad máš pravdu. Ale bude to trvat. Vždyť mám kluky barevný ;) :D
Přílohy
OVal R--11.jpg
OVal R--11.jpg (617.92 KiB) Zobrazeno 5773 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 400
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod OVal » 08 říj 2013 15:53

Ještě se vrátím k Josefově fotce vysloužilé lodice - krásně se tam paří voda. V takové atmosféře bych chtěl někdy fotit veslaře... To by byla vzpomínka...

A naposledy dnes něco přihodím. Jak jste asi poznali, trávili jsme víkend na vysočině ve sborové chalupě. Když nebylo co fotit vně, zkoušel jsem něco uvnitř v kuchyni... Obojí 50kou 1,1
Přílohy
OVal R--14.jpg
OVal R--14.jpg (267.95 KiB) Zobrazeno 5766 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/350 sec.
ISO: 320
Expoziční program: Priorita clony
OVal R--15.jpg
OVal R--15.jpg (204.4 KiB) Zobrazeno 5766 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 500
OVal

Příspěvekod MirekE » 08 říj 2013 16:10

Samozřejmě. Každý komentář a zkušenosti jsou vítané...

No, je to velmi subjektivni komentar. Zda se mi, ze ty stromy v pozadi vychazeji z mlhy trochu neprirozene vyrazne. Myslim, ze by stacilo mensi zvyrazneni, at si je tam divak chvili hleda sam, bude z toho pak mit vetsi radost.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 08 říj 2013 16:23

Názor, že fotka je fotkou až po vytisknutí je hodně pravdivý, ale.....ale třeba už dlouhodobě uvažuji o prezentaci fotek pomocí kvalitního monitoru, takže většinou mi stačí mít to v bedýnce počítače...

U tisku si clovek vic uzije te mikrokresby, ktere je tady plno. Proto jsem to nadhodil. Prezentace v pocitaci ma take sve plusy - takovy rozsah jasu jako ma monitor fotka nikdy mit nebude. Jenze po nasich babickach a dedeccich zbyly papirove fotky. Pocitaci se nikdo prohrabavat nebude...

Asi by to chtělo lepší záběry tisknout alespoň do A4 a ukládat si je, ale zatím jsem se k tomu nedokopal. A co vy??

No, ja toho moc nevyfotim a tim padem nemam moc co bych musel tisknout. Ale moje tiskarna potrebuje jednou za tyden nebo za dva prohnat, aby nezaschly trysky. Tak obcas par A4 udelam, vyjimecne i 30x45. Problem je spis v tom, ze dusledne neoddeluju testy a fotky, ktere by se mely schovat, takze tady mam prechod od cervene do zelene a vedle toho svym skromnym zpusobem unikatni fotku krasne osvetlene hole proluky s horami v pozadi, kde za dva mesice bude stat tricetiposchodovy hotel.
MirekE

Příspěvekod OVal » 09 říj 2013 08:12

Mirku, díky za komentář. Vždy je zajímavé slyšet, jak fotka působí na někoho jiného, než na mne. Já mám vnímání toho místa silně ovlivněné rovněž subjektivními pocity. Na toto místo jezdím už roky, dali jsme se tam před dvaceti lety dohromady s mojí ženou, zažil jsem tam krásné chvíle....i krásné podzimní mlhy s hrou světel procházejícího slunce. Ale tyto zážitky jsou fotkou nepřenositelné... Letos jsem navíc mlhy nezastihl, byl jsem vděčný za slaboučký opar, který na fotce vypadá mnohem výraznější, než ve skutečnosti. Asi jsem se snažil přiblížit až moc své představě o tom, co chci fotit....jako na přiloženém snímku. Jenou se mi to povedlo s krásnou mlhou, ale letos to byl boj - řekl bych že marný. Navíc jsem nezvládl po ránu správnou expozici, musel jsem hodně vytahovat ze stínů a TK je tedy mizerná...

A ještě k tomu tisku. V tom, abych si fotky tisknul sám mi brání to, že nemám technologii pro černobílý tisk. A tisknout to z barevných inkoustů je spíš nouzovka. Lépe to vychází, když fotky pošlu na udělání klasickou (byť barevnou) fotocestou, ale pořád ještě hledám jak na kvalitní BW tisk vyzrát....
Přílohy
OVal R--2.jpg
OVal R--2.jpg (215.42 KiB) Zobrazeno 5739 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 400
OVal

Příspěvekod ce. » 09 říj 2013 09:19

Ondro,
nádherné fotky krajiny,ale viac ma zaujali fotky z interiéru chalúpky - to je moja šálka kávy.

K tlači:
bw tlač z farebných atramentov nie je núdzovka - treba skúsiť Mirage print ;)

pridám jednu z M 240,a staručkého Leitz Cron 2.0/5cm - z roku 1956

"Jednu Colu prosím"
Přílohy
cola.jpg
cola.jpg (455.01 KiB) Zobrazeno 5730 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/45 sec.
Clona: F/4
ISO: 640
Whitebalance: Automaticky
Model: LEICA M (Typ 240)
ce.

Příspěvekod josef38 » 09 říj 2013 10:41

Ahoj, jedno připomenutí se, že žiju. :-)

Jo, jo, Ondra nasadil hodně vysokou laťku! (n)
Přílohy
L1000159.jpg
L1000159.jpg (1.12 MiB) Zobrazeno 5723 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/4
ISO: 160
Model: M9 Digital Camera
josef38

Příspěvekod OVal » 09 říj 2013 11:06

Díky.
ce: tak nová M240?? Nějak jsem to asi nezaregistroval, ale každopádně gratuluji. Jak jsi spokojený?
Co se týká Mirage print tak nemůžeš se rozepsat víc? Nic podstatného jsem v tomto směru nevygooglil...
OVal

Příspěvekod ce. » 09 říj 2013 12:29

Ondro máš správu ohľadne tisku.

K 240ke - mám pocit,že je to úplne iný foťák ako M9ka alebo M8ka - ktoré si boli veľmi podobné pocitovo : spúšť,zvuk uzávierky,reakčné časy,displej a defaultná ostrosť dát.
Nový typ je tichší,rýchlejší s ďaleko lepšou baterkou a odozvou na spúšti.Obrazové dáta nie sú tak "crisp" ako z predošlých modelov,ale po nejakej praxi s doostrením v softe je to plus minus narovnako.Dynamický rozsah je v trocha inej lige.Vypadá a pocitovo je ešte lepšie vystavaná ako M9ka,M8ka.LED rámčeky sú na môj vkus trocha hrubšie,ako tenké linky predtým.LV ani video som nepoužil.Moc toho teraz nemám nafotené - málo času.

Posielam ešte jednu fotečku z X Varia :
Přílohy
vyhlad.jpg
vyhlad.jpg (635.38 KiB) Zobrazeno 5709 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 46 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: LEICA X VARIO (Typ 107)
ce.

Příspěvekod OVal » 09 říj 2013 14:42

Teda, tomu říkám výhled! (n)
OVal

Příspěvekod MirekE » 09 říj 2013 15:16

Ce, gratuluju k novemu fotaku. LV urcite vyzkousej, na krajinky je to opravdu prima.
K te fotce z X Varia - to je zajimave, jak nektere veci zapadaji necekane do sebe. Kdysi jsem jako kluk chodil s celtou, batohem a Siluetem Elektro po Kysucach a Male Fatre a po dvou dnech bloudeni ve hvozdech, kde jsme nepotkali ani zivacka, se nam otevrel velice podobny pohled, dole byla Zazriva a za ni Mala Fatra. Od te doby jsem videl mnohe, ale tohle mi v pameti porad zustava jako jeden z nejkrasnejsich vyhledu meho zivota. Tohle misto to velice pripomna, a zrejme neni moc daleko - identifikoval jsem to jako Nosice (?). Shodou okolnosti jsem nekolik dni pred timto zazitkem napachal v jedne chalupe, driv horske, dnes zrejme na brezich prehrady Nova Bystrica, podobne interierove fotky jako tu daval OVal. Mely v sobe nadhernou atmosferu a dlouho jsem na to koukal, abych pochopil proc. Tehdy jsem si poprve uvedomil, ze nezalezi ani tak na fotaku, objektivu, filmu, filtrech ci vyvojce, ale nejvic na svetle. Bohuzel jsem si to tehdy v mladicke nerozvaznosti nevzal dostatecne k srdci. A shodou okolnosti, tyhle udalosti me vedly k tomu, ze jsem se po dlouhych letech pouzivani zrcadlovek rozhodl prejit na RF.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 09 říj 2013 16:42

Také se připojuji s gratulaci! (n)
josef38

Příspěvekod mdx » 09 říj 2013 19:00

mdx

Příspěvekod MirekE » 10 říj 2013 02:11

mdx píše:Něco z novinek:
http://jablickar.cz/leica-m-ive-newson/

Predelali Leicu tak, ze vypada jako Apple. Myslim, ze to zcela ztratilo ten nadcasovy vzhled.
MirekE

Příspěvekod ce. » 10 říj 2013 07:28

MirekE píše:Ce, gratuluju k novemu fotaku. ... Tohle misto to velice pripomna, a zrejme neni moc daleko - identifikoval jsem to jako Nosice (?).

Díky Mirek a tiež ďakujem Josefovi (n)
Na fotke je Krpeľanská vodná nádrž a je to fotené z hrebeňa Malej Fatry.

Mirek,
uvažuješ,alebo už praktizuješ fotenie s Mkom a objektívmi rady R ?

...a máme nový fw na M 240:

http://en.leica-camera.com/photography/m_system/m_new/
ce.

PředchozíDalší

Zpět na Leicou