Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod ce. » 02 zář 2013 12:33

MirekE píše:Jinak je ten fotak prijemnym prekvapenim. Budi dojem lepsiho zpracovani, necekane je lepsi dalkomer (lepsi kontrast) a obrazky z te krabicky lezou pekne. Da se s tim fotit i v blbem svetle, coz je jedna z veci, ktera me na M9 vadila nejvic. Zatim nemam zadne obrazky na chlubeni, ale jak budu mit, neco sem vrznu.

..súhlasím,výborné sú aj LED rámčeky v hľadáčiku,ale z čoho som bol úplne na vetvi je uzávierka - a jej zvuk.Ako z filmovej "emky".Som presvedčený,že je možné udržať dlhší čas ako s M9kou,alebo "osmičkou".
Nerozumiem v menu meraniu expozície,keďže je na dvoch miestach.
Občas sa v "M"ke nevypínal expozimeter a odchádzala tým pádom baterka a nefungovalo tam vypínanie prístroja po 2 minútach ak sa takýto režim nastavil v menu.
Tieto "drobnosti" asi porieši nový fw...
ce.

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 16:06

OVal píše:Mirku, gratuluji k dlouho očekávanému přírůstku - ať jí jde na snímač jen dobré světlo... (n)
K tomu rozlišení: někdy budu muset udělat testík, jak proti sobě jednotlivé objektivy s MM stojí, ale subjektivně je nejostřejší Nokton35/1,4, potom ten 21/4 následovaný Noktonem 50/1,1 Ale skutečnost může být jiná, respektive jiné pořadí. V praxi je to rozlišení víc než dostatečné u všech. I když to proženu přes SE, tak to furt stačí i na velké tisky, i když některé algoritmy v SE jsou k původnímu obrazu značně destruktivní.....
Jedna včerejší venkovská:

Diky za gratulace. Ted jeste prestat se zabyvat tim, jak vypadaji obrazky pri 100% ve fotosopu a zacit delat neco zajimaveho.

Ty mas 35/1.4 a 21/4? Ja myslel 35/1.2 a 21/1.8. Nevim, kde jsem k tomu prisel. At tak ci onak, z tvych fotek jsem dosel k zaveru, ze ty 35/1.2 a 21/1.8 jsou fakt dobre :)
MirekE

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 16:28

ce. píše:..súhlasím,výborné sú aj LED rámčeky v hľadáčiku,ale z čoho som bol úplne na vetvi je uzávierka - a jej zvuk.Ako z filmovej "emky".Som presvedčený,že je možné udržať dlhší čas ako s M9kou,alebo "osmičkou".
Nerozumiem v menu meraniu expozície,keďže je na dvoch miestach.
Občas sa v "M"ke nevypínal expozimeter a odchádzala tým pádom baterka a nefungovalo tam vypínanie prístroja po 2 minútach ak sa takýto režim nastavil v menu.
Tieto "drobnosti" asi porieši nový fw...

Ja mam na ty zaverky nejakou smulu. Uz driv jsem si stezoval, ze M9 dela divne, neprijemne zvuky a bud ty nebo Josef jste se me trochu diplomaticky divili, co to kecam. Pak jsem zjistil, ze moje M9 mela jiny zvuk nez ostatni. Overgaard k tomu jinde poznamenal, ze kazda ma jiny zvuk. Ta moje delala zvuky, jako kdyby byla namontovana ne v mosaznem tele, ale v plechovce od lansmitu. Ted me zase piska. Napred cvakne expozice a pak se ozve na nekolik desetin sekundy takovy vrzavy, piskavy zvuk, odobny jako delaly zrcadlovky s automatickym previjenim. Bez toho piskotu by to bylo prijemne, ale nedokazu posoudit, jestli je to zase jen muj problem, nebo ne. U M jsem si vsiml, ze se mi po expozici fotak mirne zhoupne, jak kdyby ta zaverka trochu kopala. Jestli to ma vliv na dlouhe expozice zatim nedokazu posoudit. Mozna je to ale tim, jak to drzim. M ma takovy vystupek na palec a da se drzet jednou rukou. M9 jsem drze l obema.

Firmware toho bude muset poresit dost. Fotak je citlivy na SD karty a pokud se mu nelibi, tak mu trva dlouho, nez se probudi po zapnuti. S jednou kartou mu to trva v mem pripade 4.5s a to uz opravdu zdrzuje. Druhy problem je, jak pises, s baterkama. Nekdy fotak neusne, zacne se mirne zahrivat a baterka je v kyblu za nejakych 6 hodin. Ostatni veci bych prekousl. Zvazuju, ze si poridim spodni panel od RRS, abych mohl pouzivat stativ. Ten originalni ma jen diru a stativovy sroub je v tele. Takze pri kazde vymene baterek nebo karty je potreba odsroubovat rychloupinaci desticku, coz z vetsi casti popira jeji smysl.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 02 zář 2013 17:55

Mirku, neznám Leicu M 240 a zvuk její závěrky už vůbec ne, ale nezapomínáš na to, že se závěrka musí po expozici ještě natánhout a to by mohl být zdroj těch podivných zvuků. U M9 byla možnost nastavit režim závěrky, jako diskretní. Znamenalo to, že se natáhla až po uvolnění spouště. Jestli má tato Leica tento režim také, poznal bys, kdy ty podivné zvuky jsou slyšet.
Jestliže i "ce" už vlastní Leicu M 240, tak mu též přeji mnoho radosti s tímto fotoaparátem! (n) (n) (n)
Přílohy
Frajeři_jezdí_ke_Škodovi_pro_nový_foťák_na_motorce_já_tam_chodím_pěšky.jpg
Frajeři_jezdí_ke_Škodovi_pro_nový_foťák_na_motorce_já_tam_chodím_pěšky.jpg (1.28 MiB) Zobrazeno 5512 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/90 sec.
Clona: F/4
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 18:41

Ano, myslim, ze je to natahovani zaverky.
MirekE

Příspěvekod bmx » 02 zář 2013 18:45

Moto Guzzi = sqelý stroj... (n) (n) (n)
bmx

Příspěvekod ce. » 02 zář 2013 19:28

"ce" nemá typ 240 :)
Josef,ak máš fw 1.196 na M9 predpokladám,že diskrétny režim funguje dost podivne,nakoľko foťák mrzne..rovnaký problém má aj MM.Typ 240 nemá žiadny voliteľný režim uzávierky,akurát sa zvuky líšia po zmene spôsobu merania expozície z classic na advanced..

Mirek,
ja neviem...zvuk uzávierky na 240ke čo som držal v ruke bol očarujúci - úplne iná káva ako M9 - ako vravím,keby neviem čo držím v ruke,tipol by som M6 (n)

Josef,
guzina je prima (n) (n)

..a prikladám fotečku : "aký pán taký pes"
Přílohy
L1002269bwa4.jpg
L1002269bwa4.jpg (671.82 KiB) Zobrazeno 5484 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28 mm
Čas expozice: 1/45 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
Exposure bias: 0 EV
ce.

Příspěvekod josef38 » 02 zář 2013 19:44

ce:
FW mám skutečně 1.196 a s diskretním režimem závěrky zatím problém nemám. Třeba se ale ještě projeví, nevím?
Pokud vím, je to poslední FW.
Klucííí, držím vám palce, ať nejsou žádné problémy. Jen tak z hecu jsem se dnes ptal u Škody, jestli také 240ky dostává. Prý občas jedna, nebo dvě přijdou, ale je na ně prý pořadník! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 20:02

ce. píše:Mirek,
ja neviem...zvuk uzávierky na 240ke čo som držal v ruke bol očarujúci - úplne iná káva ako M9 - ako vravím,keby neviem čo držím v ruke,tipol by som M6 (n)

Je to vyrazne lepsi, to ano, ale zrejme co kus to original a na me vysla nejaka vrzajici. Treba se to rozchodi. Ted me zacina trapit neco jineho - vsiml jsem si, ze 90AA dela v protisvetle uprostred flek, podobne jak se ted mluvi o 50AA. Tohle jsem nikdy na M9 nevidel, tak podezrivam, ze problem je v senzoru M240.

Ta tvoje fotka se psy je prima. 28, nebo sirsi?

m
MirekE

Příspěvekod ce. » 02 zář 2013 20:06

Josef,
ak sa chyba neprejavila už sa neprejaví - vypadá to nasledovne: stlačíš spúšť,podržíš a odídeš tzv.do závetria,kde už zvuk naťahovania uzávierky nikoho neruší a povolíš spúšť a ejhle nič sa nedeje,M9ka bliká,akoby načítala dáta a tak to aj ostane až kým nevyberieš baterku a znova nenasadíš.Predošlý fw to nerobil.Niektorí užívatelia preto nemajú zmieňovaný 1.196 ale držia sa predposledného, a tí ktorí majú posledný hľadajú linky na predošlý. :D :D
Všetko je však odpustené lebo Leica :) :)

btw:
u Škodu skutočne človek nájde všeličo,čo márne zháňa po zbytku sveta!!!
a pritom to máme "pod nosom"
Ale zasa sa nie je čo čudovať-taký obchod s takým sortimentom a službami je výnimkou aj v povedzme krajinách kde o podnikaní majú trocha dlhšiu predstavu.
Len tak ďalej - držím palce. (n)

Mirek,
fotka je s Cronom 28 ;)
ce.

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 20:08

josef38 píše:Mirku, neznám Leicu M 240 a zvuk její závěrky už vůbec ne, ale nezapomínáš na to, že se závěrka musí po expozici ještě natánhout a to by mohl být zdroj těch podivných zvuků. U M9 byla možnost nastavit režim závěrky, jako diskretní. Znamenalo to, že se natáhla až po uvolnění spouště. Jestli má tato Leica tento režim také, poznal bys, kdy ty podivné zvuky jsou slyšet.
Jestliže i "ce" už vlastní Leicu M 240, tak mu též přeji mnoho radosti s tímto fotoaparátem! (n) (n) (n)

Jeste si znovu ctu, co jsi napsal Josefe - M240 ten rezim nema, ale ma LV. Pri nem to dela, kdyz se zaverka otevre. Kdyz se zavira, tak jen lehce klapne. Az bude ticho, tak to zkusim nahrat.
MirekE

Příspěvekod OVal » 02 zář 2013 20:47

Tak dojet si na Guzzině ke Škodovi pro novou M240ku by se mi taky líbilo... (n)

MirekE píše:Diky za gratulace. Ted jeste prestat se zabyvat tim, jak vypadaji obrazky pri 100% ve fotosopu a zacit delat neco zajimaveho.

Tak tak. Důležitější bývá obsah... Jen je škoda, že mne ta moje 50ka nepustí blíž než na metr.. ;)
Přílohy
OVal- (2).jpg
OVal- (2).jpg (282.91 KiB) Zobrazeno 5448 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
ISO: 320
Model: M Monochrom
Exposure bias: 0 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 zář 2013 21:02

ce. píše:Josef,
ak sa chyba neprejavila už sa neprejaví - vypadá to nasledovne: stlačíš spúšť,podržíš a odídeš tzv.do závetria,kde už zvuk naťahovania uzávierky nikoho neruší a povolíš spúšť a ejhle nič sa nedeje,M9ka bliká,akoby načítala dáta a tak to aj ostane až kým nevyberieš baterku a znova nenasadíš.Predošlý fw to nerobil.Niektorí užívatelia preto nemajú zmieňovaný 1.196 ale držia sa predposledného, a tí ktorí majú posledný hľadajú linky na predošlý. :D :D
Všetko je však odpustené lebo Leica :) :)

No, myslím, že bych se bez toho diskretního režimu taky obešel, ale nesmím to říkat nahlas, aby se mně moje M9 neurazila!
josef38

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 22:33

OVal píše:Tak dojet si na Guzzině ke Škodovi pro novou M240ku by se mi taky líbilo... (n)

MirekE píše:Diky za gratulace. Ted jeste prestat se zabyvat tim, jak vypadaji obrazky pri 100% ve fotosopu a zacit delat neco zajimaveho.

Tak tak. Důležitější bývá obsah... Jen je škoda, že mne ta moje 50ka nepustí blíž než na metr.. ;)

Tak s timhle obsahem si jiste poradis.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 03 zář 2013 06:10

MirekE píše:
Jeste si znovu ctu, co jsi napsal Josefe - M240 ten rezim nema, ale ma LV. Pri nem to dela, kdyz se zaverka otevre. Kdyz se zavira, tak jen lehce klapne. Az bude ticho, tak to zkusim nahrat.

No ale právě v tomto režimu musí závěrka nejvíce makat a vykonat některé pohyby navíc, oproti režimu bez LV.
Při zvolení režimu LV se závěrka nejprve otevře a díváš se na svět přes čip, při expozici se musí co nejrychleji zavřít, obsah na čipu vyresetovat a opět otevřít na krátkou dobu, podle změřené expozice a znovu zavřít. Takže se chudinka namaká a to jen proto, že se její páníček chce dívat na svět přes objektiv! :-) Proto o nějakém diskrétním chodu si může závěrka jen nechat zdát! To všechno ale zcela určitě víš!
Myslím, že bych nad tím tolik nehloubal a bral bych ten zvuk jen jako nutnou skutečnost. Naštěstí si můžeš sám zvolit režim závěrky, jaký uznáš v danou dobu za vhodné.

Podle mého názoru musí být v tomto režimu i mírné zpoždění expozice oproti normální expozici.
Kdybych si mohl zvolit, jaký aparát z obou ( M9, M240 ) bych si chtěl ponechat, tak by to byly určitě oba dva!! A možná bych k tomu ještě přidal MM! (n)

OVal píše:Tak tak. Důležitější bývá obsah... Jen je škoda, že mne ta moje 50ka nepustí blíž než na metr.. ;)

To mě ani moje padesátka nepustí blíž. ( SUMMILUX )
ELMARIT 90 má také nejkratší vzdálenost zaostření 1 m. Takže s ní bys na tom byl, při jejim úhlu záběru, lépe!
Byl bys relativně blíže ke svému oblíbenému nápoji! :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod OVal » 03 zář 2013 12:52

josef38 píše:To mě ani moje padesátka nepustí blíž. ( SUMMILUX )
ELMARIT 90 má také nejkratší vzdálenost zaostření 1 m. Takže s ní bys na tom byl, při jejim úhlu záběru, lépe!
Byl bys relativně blíže ke svému oblíbenému nápoji! :lol: :lol:

Ale jen relativně, metr je pořád metr... ;) Navíc moje 90ka má světelnost 4, což je docela rozdíl oproti 1,1

Co se týká zvuku závěrky tak mi má LMM připomíná hodně staré závěrky Compur třeba na deskových Zeissech a musím říct, že je to záležitost docela návyková... ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 03 zář 2013 13:20

OVal píše:
Ale jen relativně, metr je pořád metr... ;) Navíc moje 90ka má světelnost 4, což je docela rozdíl oproti 1,1

Nevím, muselo by se vyzkoušet. Mám ELMARIT 90 mm, takže možná by ta hloubka ostrosti na tom metru mohla být podobná té zcela otevřené padesátce.
Hned vyzkouším! :-) Měj se.
Přílohy
ELMARIT 90___2,8.jpg
ELMARIT 90___2,8.jpg (911.22 KiB) Zobrazeno 5392 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 160
Exposure bias: -87296/65536 EV
josef38

Příspěvekod MirekE » 03 zář 2013 17:05

No ale právě v tomto režimu musí závěrka nejvíce makat a vykonat některé pohyby navíc, oproti režimu bez LV.

Kdyz se ale zavre po pouziti LV, tak by se mela natahnout. A tato faze je velice ticha. Me je ten zvuk celkem ukradeny, jen ze vrzani je casto projevem toho, ze nekde neco dre vic, nez je zdravo.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 03 zář 2013 17:15

MirekE píše:

Kdyz se ale zavre po pouziti LV, tak by se mela natahnout.

Jasně, tuto fázi závěrky jsem už nenapsal. Lamely závěrky sice už v klidu jsou, ale mechanismus závěrky je natáhnutím závěrky v činnosti.

P.S.
Ještě doplním, že zde popisuju činnost závěrky tak, jak si myslím, že by mohla fungovat. Všechno ovšem může být také jinak! :-)
Naposledy upravil josef38 dne 03 zář 2013 18:53, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod MirekE » 03 zář 2013 18:52

josef38 píše:
MirekE píše:

Kdyz se ale zavre po pouziti LV, tak by se mela natahnout.

Jasně, tuto fázi závěrky jsem už nenapsal. Závěrka sice už v klidu je, ale mechanizmus závěrky je natáhnutím závěrky v činnosti.

P.S.
Ještě doplním, že zde popisuju činnost závěrky tak, jak si myslím, že by mohla fungovat. Všechno ovšem může být také jinak! :-)

Kdyz uz jsme o tech zaverek, ten Sony, co jsi mel ma centralni?
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou