Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 17 dub 2013 12:52

Ludo, nemám to srdce, abych specielně Tebe podváděl. Nebudu to tedy déle prodlužovat. Půjčil jsem si EXIF data od OVala. Snad se nebude zlobit? :-)
Toto je snímek se správným EXIFem. Však jsem také psal, aby jste mě nekamenovali. Sami jste mně ale k tomu navedli s tím, že jste spekulovali, že jsem jel pro Leicu M do Vídně! Mějte se!
Přílohy
Fanda kopie_b.jpg
Fanda kopie_b.jpg (565.87 KiB) Zobrazeno 5291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/6.7
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod OVal » 17 dub 2013 12:56

Josef38: No teda :D Z vlastní zkušenosti vím, jak těžko se jí odolává a jak příjemné je podlehnout....
OVal

Příspěvekod josef38 » 17 dub 2013 12:58

A jeje, druhý podvedený!!!
Sorry OVal!
josef38

Příspěvekod OVal » 17 dub 2013 14:12

OK OK, :D Však už jsem to zaregistroval a původní gratulaci přepsal na pouhé zvolání .... Ale stejně bych Ti ji přál... Měli ji i ve Fotolabu, tam by mohla zůstat nerozbalená a neohmataná.. ;)

Přihodím ještě jednu sobotní, ke které se musím pořád vracet....
Přílohy
OVal-1022931.jpg
OVal-1022931.jpg (472.89 KiB) Zobrazeno 5282 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 640
Model: M Monochrom
Exposure bias: 65536/65536 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 17 dub 2013 14:36

OVal píše:Josef38: No teda :D Z vlastní zkušenosti vím, jak těžko se jí odolává a jak příjemné je podlehnout....

No to je to!
Však také je to slíčná a svůdná Leica!
Třeba se k ní někdy dopracuji také. Je to asi takový velice příjemný návrat do minulosti, kdy jsme laborovali s filmem a s různými barevnými filtry! To mě na tom také silně láká!
Sice barevnou fotografii můžeš potom převést do monochromu též tak, jako bys použil nějaký barevný filtr, ale asi už to nebude to pravé!
Kdybych kupoval Leicu teď, asi bych hodně zvažoval, mezi 240 a monochromem? Docela bych se i přikláněl k názoru "ce", že na barvu by stačil Panasonic GF1, který vlastním.
josef38

Příspěvekod OVal » 17 dub 2013 15:48

josef38 píše:Sice barevnou fotografii můžeš potom převést do monochromu též tak, jako bys použil nějaký barevný filtr, ale asi už to nebude to pravé!

Když pro mne začala být tato možnost dostupná, byl jsem nadšený. Ale v důsledku to vedlo k tomu, že jsem nefotil s jasnou představou výsledné černobílé fotky, ale až v PC vybíral, z čeho by se mohla povést, zkoušel různé filtry, nastavení kanálů... LMM nutí už přemýšlet černobíle. I když přiznávám, že při pohledu shůry se mohou jevit tyto rozdíly jako podružné..., i když.... ;)
Přílohy
L1023152.JPG
Pohled shůry....
L1023152.JPG (165.31 KiB) Zobrazeno 5269 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 0 mm
Čas expozice: 1/4000 sec.
Model: M Monochrom
OVal

Příspěvekod LUPER » 17 dub 2013 16:23

Josef som rád, že si nepodlahol pokušeniu ;) u M9-nky máš stále možnosť voľby, bola prvá FF Leica a všetko ostatné, čo prišlo a príde po nej, je zbytočné vyhadzovanie peňazí. :lol: :lol: :lol:
Ľ.
LUPER

Příspěvekod josef38 » 17 dub 2013 16:28

OVal, vím a nejen to. To, že už přemýšlíš předem o filtru, který použiješ, tak zaznamenáš obraz už s touto korekci a nemusíš ho potom upravovat v editoru, což si myslím, že některé úpravy musí zákonitě vést ke ztrátě dynamického rozsahu. Vždy musíš někde ubrat, abys mohl jinde přidat. A nelze ubírat tam, kde už toho mnoho není!!
A abych jen nekecal, tak jeden z pokusů o HDR. Složeno v PS z pěti obrázků, odstupňovaných po 1 EV. Fotografováno z ruky, program si sám obrázky srovná a následně ořízne.
Opět jen pokus o sestavení, umění v tom nehledejte! :-)

Ludo, v mém případě by to velice ztrátové bylo a proto se do toho nehrnu! Ale chladným mě tato alternativa nenechává! :-)
Přílohy
HDR2.jpg
HDR2.jpg (1.21 MiB) Zobrazeno 5265 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Naposledy upravil josef38 dne 18 dub 2013 06:30, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod MirekE » 17 dub 2013 16:29

Ale v důsledku to vedlo k tomu, že jsem nefotil s jasnou představou výsledné černobílé fotky, ale až v PC vybíral, z čeho by se mohla povést, zkoušel různé filtry, nastavení kanálů...

Rozumim a souhlasim. Nekdy je ale kvuli pocasi, diskretnosti, nestabilnimu terenu nebo jinym okolnostem tezke manipulovat s filtry a moznost dodelani doma muze byt obrovska vyhoda. Totez plati o zoomech. Mozna je to trochu jako rozdil mezi rezbarem a operatorem CNC stroje.
MirekE

Příspěvekod ce. » 17 dub 2013 17:16

OVal píše:Přihodím ještě jednu sobotní, ke které se musím pořád vracet....

Pekná,
možno by som sa trošku pohral s kontrastom v spodnej polovici obrazu..
..inak v Tvojich fotkách krajinky v bw vidím ďalší potenciál MM.Ide Ti to skvele (n)
Ja práve do krajiny nosím "farebný foťák",na všetko ostatné používam bw - to ma vlastne priviedlo k Monochromu - prevažná časť mojich fotiek je bw..asi to tiež skúsim na "mojich" krajinárskych destináciách.
Naposledy upravil ce. dne 17 dub 2013 17:18, celkově upraveno 1
ce.

Příspěvekod josef38 » 17 dub 2013 17:17

Tak to samé, co předchozí příspěvek. Tentokrát složeno ze tří, odstupňováno po 1 EV.
Přílohy
HDR3.jpg
HDR3.jpg (879.43 KiB) Zobrazeno 5261 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/8
josef38

Příspěvekod LUPER » 17 dub 2013 18:05

Dnes ešte jednu a dám si pauzu. :mrgreen: Už je čas sa vrátiť k fotografovaniu. :lol: :lol: ;)
Ľ.
LUPER

Příspěvekod ce. » 17 dub 2013 19:29

Pre Mirka:
http://prosophos.com/2013/04/14/leica-m ... -thoughts/

aj komentáre sú zaujímavé..
ce.

Příspěvekod Jarouš » 17 dub 2013 20:16

OVal: Nemůžu si pomoct: download/file.php?id=20242
: download/file.php?id=20383
U mě, zatím, jasné krajinářské jedničky v této kategorii (n) (n) (n) ;) .
Ta přeháňková za kouzlo okamžiku (n) .
Jarouš

Příspěvekod MirekE » 17 dub 2013 22:06

ce. píše:Pre Mirka:
http://prosophos.com/2013/04/14/leica-m ... -thoughts/

aj komentáre sú zaujímavé..

Dekuju.

Ja vetsinou zacinam s fotakem tak, ze si udelam profil a ten pak pouzivam misto firemniho. AWB nepouzivam. Nechci tvrdit, ze moje barvy jsou tak lepsi, ale jsou kazdopadne trochu jine. Proto si z tech komentaru o tom, ze M ma blbou pletovku a moc teplou (me se spis zda cervenou) AWB moc nevezmu. Musim si pockat na vlastni zkusenost. Taky mam pocit, ze cast tech komentaru o tom, ze M9 ma vetsi jiskru prameni ze dvou veci:
- M9 je uz na trhu dlouho a uzivatele se s ni naucili zachazet. Ty soubory se upravovaly uplne jinak nez treba muj Canon a chvili mi trvalo, nez jsem prisel zpusob, jak na ne.U jinych uzivatelu to taky asi chvili trvalo, nez se s tim naucili. M je proti tomu nova a ty fotky co vidam jsou casto bud jeste z obchodu nebo po ceste z Leica Storu domu. Tady nejde jen o zkusenost se zpracovanim ale i o to, ze kdyz ma clovek fotak dyl, nema tendenci ukazovat kazdou koninu, ale spis jen vybrane veci
- M ma vetsi dynamicky rozsah a tim mensi kontrast. Fotky pak pusobi jako vyblitejsi. Myslim, ze to chce vic praxe se zpracovanim a vysledky se dostavi...

Vcera jsem se docetl o jedne kuriozni chybe M - nekdo udelal ve spoustich spatny zavit a nejde tam spolehlive nasroubovat samospoust :)
MirekE

Příspěvekod josef38 » 18 dub 2013 05:43

Nečetl jsem sice odkaz, kde se hodnotí výsledky z 240ky, ale vidím to podobně. Vím, jaké byly problémy s M8, když ji začali prodávat. Vyvážení bílé bylo naprosto nepoužitelné. Aparát občas "zamrzl" a nešel ani vypnout. Musela se vyjmout baterka, aby šel znovu používat a mnoho jiných menších problémů. Po nahrání až toho posledního FW však všechny závady zmizely. Nevěřím, že by se výrobce smířil s některými horšími vlastnostmi.
josef38

Příspěvekod ce. » 18 dub 2013 07:11

MirekE píše:Vcera jsem se docetl o jedne kuriozni chybe M - nekdo udelal ve spoustich spatny zavit a nejde tam spolehlive nasroubovat samospoust :)

JJ,
písal som to včera 18:28hod:
Novinka k M,MM a ME - stúpanie závitu na spúšti je iné ako na predošlých typoch.
Bližšie tu:
http://www.rapidwinder.com/
tento fakt ale neovplyvňuje použitie všetkých drôtených spúští - niektoré v pohode,niektoré nie.Treba skúsiť.Presne otypované použitie nie je dostupné.
ce.

Příspěvekod ce. » 18 dub 2013 07:16

josef38 píše:Nečetl jsem sice odkaz, kde se hodnotí výsledky z 240ky, ale vidím to podobně. Vím, jaké byly problémy s M8, když ji začali prodávat. Vyvážení bílé bylo naprosto nepoužitelné. Aparát občas "zamrzl" a nešel ani vypnout. Musela se vyjmout baterka, aby šel znovu používat a mnoho jiných menších problémů. Po nahrání až toho posledního FW však všechny závady zmizely. Nevěřím, že by se výrobce smířil s některými horšími vlastnostmi.

To je síce fakt,ale M9,M9P aj MM po poslednom fw trpia zamŕzaním pri používaní diskrétnej spúšte - vôbec sa nezavre uzávierka a foťák akoby donekonečna načítal odfotený súbor.Vypínačom sa nedá vypnúť.Jedine baterka von..a trvá to už nejaký čas.Nerobia to všetky foťáky.Postihnutí majitelia "downgradovali" na predošlý fw.
ce.

Příspěvekod josef38 » 18 dub 2013 07:23

ce:
Tak to "zamrznutí" jsem naštěstí u mé devítky ještě nepoznal.
A ohledně spouště, nechci být příliš podezřívavý, ale nebude to záměr, aby museli majitelé Leicy kupovat jen jejich specielně vyvinutou drátěnou spoušť s "pozlaceným kontaktem" a pochopitelně za tomu odpovídající cenu?? Píši to jako pokus o humor, ale ani bych se snad nedivil! :-)
Hezký den všem! J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 18 dub 2013 15:32

josef38 píše:ce:
Tak to "zamrznutí" jsem naštěstí u mé devítky ještě nepoznal.
A ohledně spouště, nechci být příliš podezřívavý, ale nebude to záměr, aby museli majitelé Leicy kupovat jen jejich specielně vyvinutou drátěnou spoušť s "pozlaceným kontaktem" a pochopitelně za tomu odpovídající cenu?? Píši to jako pokus o humor, ale ani bych se snad nedivil! :-)
Hezký den všem! J.

Leica natahuje zakazniky, kde muze. Baterka do noveho modelu stoji 190 dolaru, nekolikanasobne vic, nez konkurence. Sony prodava baterky, i kdyz s mensi kapacitou, okolo 30. Kolik muze stat vyroba? Pet? Panenky se mi taky protocily, kdyz jsem shanel spodni plat do M9. Je to kus plechu s jednoduchym zamkem. Uz si nevzpominam, kolik za to chteli, ale bylo to neuveritelne. Sice se to nevyrabi v Cine jako baterka ale v Portugalsku, ale ani tak by kus vylisovaneho plechu nemel stat stovky dolaru. A to nemluvim o M9-P, kde jediny naklad oproti M9 bylo "safirove" sklo na displeji a cena byla vyssi o $500 nebo o $1000. Takove sklo stoji udajne do $20. Clovek samozrejme nevidi vsechny naklady na ty veci a ten pohled muze byt zjednoduseny, ale iluze si nedelam.

Tady s tim zavitem to ale vypada spis na prehmat. Kdyz se na to pry ptali sefa vyroby (Stefana Daniela), tak se pry podivoval, jaky jiny zavit ze o nicem nevi.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou