Dobrá nálada nově č.3

Re: Dobrá nálada nově č.3

Příspěvekod josef38 » 04 črc 2016 15:46

Tak abych stále jen nekecal, tak jeden dnešní. Jen takový dokument.
Přílohy
Kouzelník_Žito_je_doma_.jpg
Kouzelník_Žito_je_doma_.jpg (1.12 MiB) Zobrazeno 4316 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/2000 sec.
Clona: F/4.8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 04 črc 2016 16:48

vydržte! Sony pracuje na kulově prohnutém snímači. Plochý snímač je kompromis :-( Pak bude vinětace o neostrost v krajích minulostí 8-) ( z ohniska bude stejně daleko ke každé buňce a paprsek světla z ohniska (každý paprsek světla prochází ohniskem!) bude dopadat na všechny buňky kolmo)
ODSakEda

Příspěvekod johni » 04 črc 2016 17:18

Porsche Žito 44 8-)
johni

Příspěvekod josef38 » 04 črc 2016 18:20

ODSakEda píše:vydržte! Sony pracuje na kulově prohnutém snímači.

Nic nového pod sluncem. Už fotoaparát "Pionýr", na plochý film 6 x 6 cm, měl film v jedné rovině prohnutý. Proto také mohl použít jednoduchý, dvoučočkový, netmelený objektiv. ( periskop ) Fotoaparát se začal vyrábět někdy kolem 1950.
josef38

Příspěvekod josef38 » 04 črc 2016 18:23

Stanley 900 píše:To by musel být snímač s proměnným prohnutím, jinak je to jenom na jedno ohnisko korigované.

Tak to máš pravdu! A nejen jedno ohnisko, ale i na jen jednu zaostřenou vzdálenost. Při makrofotografii by bylo prohnutí čipu u jednoho objektivu mnohem menší, než při nekonečnu. (n)
Naposledy upravil josef38 dne 04 črc 2016 18:27, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod Karlíkamatér » 04 črc 2016 19:24

Ahoj všem.
Porsche sice nemám, ale narazil jsem na procházce v jednom malém městečku na parádního angličana co vyjížděl ze dvora (n) (n)
Karlík
Přílohy
DSCF3130.jpg
DSCF3130.jpg (291.67 KiB) Zobrazeno 4269 krát
DSCF3131.jpg
DSCF3131.jpg (280.37 KiB) Zobrazeno 4269 krát
UZ Fuji Finepix HS 30 EXR + Raynox 250 + kousek fólie ze starého LCD
Karlíkamatér

Příspěvekod josef38 » 05 črc 2016 05:28

Stanley 900 píše:Noční obloha s Mléčnou dráhou

Pěkný! Musí být na tuto délku expozice už montáž? ( snad se o tom zařízení dobře vyjadřuji, mám na mysli automatický posun. Není to můj obor. )
josef38

Příspěvekod josef38 » 05 črc 2016 09:33

Tak přeji šťastnou ruku při nákupu!
Jeden pozdrav z Vyšehradu.
Přílohy
L1053445_CF.jpg
L1053445_CF.jpg (623.13 KiB) Zobrazeno 4178 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/5.7
ISO: 160
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: 43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod josef38 » 05 črc 2016 11:31

Kostel sv. Ludmily, Praha 2, Náměstí Míru. Pražáky zván prostě "Mírák".
Teď po Tvém upozornění jsem si toho také všiml. (n)

A někomu v vás šly nepřesně hodiny! O šest minut. ;)
josef38

Příspěvekod johni » 05 črc 2016 14:55

To je Grébovka- tam jsme chodili každé pondělí s družinou do kina, měli tam automat na cukrovinky a v něm mejdlíčka za 1Kčs (n)
johni

Příspěvekod ODSakEda » 05 črc 2016 15:26

Stanley 900 píše:Tak v astronomii je naštěstí jen ta jedna jediná vzdálenost a to je nekonečno od Měsíce dále :D

Z vybrušování astronomického zrcadla a stavby satelitní paraboly vím, že kulovitý tvar nestačí a je potřeba paraboloid
na konkrétní ohnisko, podobně funguje i složené astronomické zrcadlo ze šestihranů, akorát se průběžně koriguje :)

To anio, ale! - paprsem světla za kruhovou čočkou obkresluje ( v jedné rovině ostrosti) poloměr! a tedy kulovitý tvar! Parabolické zrcadlo je o odrazu!!!!! a průmětu!!! nikoliv o průchodu! sklem ;-) Srovnáváš hružkizjapkama :lol:

Jinak hvězdy parádní! (na malém rozlišení fotky i monitoru na kterém momentálně jsem, se to jeví jako vadný pixely ;-) Fakt supr ostrý! Na to že je to miliony let starý světlo a tedy i obraz a hvězdy jsou dávno jinde :-( ))
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 05 črc 2016 17:00

ODSakEda píše:To anio, ale! - paprsem světla za kruhovou čočkou obkresluje ( v jedné rovině ostrosti) poloměr! a tedy kulovitý tvar! Parabolické zrcadlo je o odrazu!!!!! a průmětu!!! nikoliv o průchodu! sklem ;-) Srovnáváš hružkizjapkama :lol:

"To ano, ale! - Paprsek světla za kruhovou čočkou obkresluje ( v jedné rovině ostrosti ) poloměr......."

A jestli myslíš zobrazení nějaké plochy, tak se opět zobrazí podobná plocha. Pochopitelně s chybami dané čočky, nebo objektivu. Zřejmě jsi měl na mysli vadu obyčejné čočky, která se nazývá "zklenutí". Proto se ale konstruují objektivy, aby se tato chyba odstranila. A nejen tato.
A co myslíš, že by se dosáhlo prohnutým čipem? Podle mého názoru jen to, že by nebylo třeba vyvíjet tak složité a tím pádem i drahé objektivy. Potom by zase ale nešlo použít v aparátu s prohnutým čipem současné, kvalitní objektivy. Takže nevím, jestli se mám na toto těšit?
A co máš na mysli "kruhovou čočkou"? Kulový výbrus, nebo jen to, že je kulatá? Jestli výbrus, tak jen u některých. Skoro každý lepší objektiv má alespoň jeden člen asférický, neboli nekulový.
Mohu se v něčem mýlit, píši jen to, co mně dává můj "selský rozum". V mém případě možná spíše "přívoznický"! :lol:
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 05 črc 2016 17:49

Tak jasně, dříve se ve filmu používaly i anamorfní čočky - co zdrcly širokoúhlý pohled do políčka stále jen 4:3... To se používá i když jen SW u prvních DIGI kamer... Dnes je 16:9 i širší točeno naštěstí již nativně a v digikině i nativně "promítáno" 8-) (dříve se obraz oddeformoval anamorfní čočkou i na promítačce a tím se opat roztáhl do stran... U Digi to (roztažení - přesněji přepočet px ve vodorovné rovině) dělal až player (na SD DVDvideo nosiči je film 16:9 budto s pruhy ale častěji anamorf a tedy deformován, hlavy jsou spláclý a protáhlý na výšku v tom souboru prohlíženém v PC editoru) a opět jen SW, bohužel ztrátově a to již i při záznamu amatérskou digi kamerou v režimu rádoby 16:9 neb šlo jen o výřes ze snímače jinak 4:3...

Ve fotografii se moc nepoužívá anamorf a tedy jsem kruhovou čočkou myslel (dík za upozornění jak jsme to myslel) přesněji kulově vypuklou nebo vydutou a to jestli má fyzický tvar obrysu seřízlý neva, neb z kruhového obrazu (vzhůru nohama za ní) udělá obdélníkový výřez až obdélník snímače, ostatní obrasz vynde mimo nej jaksi že ;-)

A prochází ohniskem každý!!! bod z mnoha bodů obrazu objektů a nejen jeden... Josefe. Logicky, to by jinak nešlo zaclonit že ;-) A průmět obrazu za čočkou - představme si tedy zacloněnou na dírku od špendlíku (pro sichr at máme jistotu že prochází ohniskem) - se nakreslí obraz na ploše za ní průmětem na rovnou plochu - snímač, ale "rovina" ostrosti teho paprsku každého bodu objektu je kulová plocha! Opisuje jakoby rádius!

Pro lepší představu - analogie jako když musely být CRT TV velmi! baňaté..., neb paprsek elektronového děla promítal (emitoval elektrony) na skoro (kompromis aby to nebxla úplně koule..., později elektricky korigované zaostření, ale fyxziku neojebali a plochí CRT měly v rozích již značnou neostrost \:-( ) kulové stínítko obrazovky (kde vygenerovaly fotony co vám byly vymrštěny na sítnici oka také kulové!!! plochy ;-)

Nebo dataprojektory na blízko!!! (u velkého kina při velké vzdálenosti je úhel vychylování paprsků světla malý a tedy rovné i velké plátno nevadilo až tak, neb nepřesnost roviny ostrosti nebyla tak markantní, ale já to viděl často , hnus :-( ) Ty první na veletrhu v Brně nabízely kulově porhlá!!!... "plátna" (spíše hliníkové prolisované desky...)

Novší dataprojektory obraz korigují již lépe - čočkami i SW, ale při změně malé vzdálenosti od plátna (zejména blíže, kdy je úhel prjekce velký), je posun znát na neostrosti v krajích, neb tvar čočky i dyby neulový je jen kompromisem pro jednu ideální vzdálenost a SW toto u ostrých textur jako plocha Windows s textu i u kraje, to nedával :-( Toliko moje osobní letitá zkušenost při realizaci několika kinokaváren a konferenčních místností)

Už gomete fyzici? :D
ODSakEda

Příspěvekod josef38 » 05 črc 2016 18:27

ODSakEda:
O.K.
Nechme toho, podobné debaty si toto vlákno snad ani nezaslouží! ;)
Doporučuji nahlédnout do velice poučné knížky od Miliče Jiráčka "Fotografická optika" !
Snad ještě jen to, že ohnisko čočky spojky protnou jen ty paprsky, které jsou rovnoběžné s osou objektivu, neboli přichází z nekonečna!
Příliš všechno zjednodušuješ! Viz Tvá poznámka:
"A prochází ohniskem každý!!! bod z mnoha bodů obrazu objektů a nejen jeden... Josefe."
josef38

Příspěvekod josef38 » 05 črc 2016 19:28

Hezká slečna a pěkně nafocená!!
Nevím, jak se ta funkce jmenuje v angličtině, mám v LR češtinu. Mám ale na mysli táhlo "zřetelnost" a sice potažené mírně do mínusu.
Bylo takto zde použito?? Dík za odpověď.
josef38

Příspěvekod ODSakEda » 05 črc 2016 20:20

Hlavně byla použita odrazová plocha na prosvětlení tváře (nebo pouhý blesk? Na to je příliš dlouhý stín za nosem a dostrany - velká paralaxa) i když foceno proti Slunci 8-) (n)
ODSakEda

Příspěvekod ODSakEda » 05 črc 2016 20:47

Prostě ženy chtějí být klamány zejména o svém vzhledu... ;-) "Zrcadlo zrcadlo, řekni mi kdo je nejkrásnější!?" :lol:
ODSakEda

Příspěvekod jirka-vysočina » 05 črc 2016 21:07

Vy tady v prázdninovém čase jedete v ostrém tempu. Rád tu zase vidím Josefa. K těm širokoúhlým objektivům - zrcadlovky měly a mají zadní člen objektivů vždy tak daleko od roviny filmu, že to často musely mít korigované. Na rozdíl od Leicy, která měla díky ideální vzdálenosti objektivy nejostřejší a nejmenší. Digitální čipy situaci trochu změnily. Sony měl s objektivy zpočátku velké problémy. Nové dobře korigované jsou velmi složité a šíleně drahé. Taky dost těžké.
Já se t.č. flákám, poznáváme Sardinii. Fotky až doma, mám tady jen mobil, tedy na internet, ne na focení. Přeju všem hezké léto.
P.S. Mé nejlepší sklo na krajiny a architekturu je 24/3,5 TS, ostrej všude. A má zadní člen kvůli šoupání objektivu zvlášť daleko od roviny snímače :mrgreen:
jirka-vysočina

Příspěvekod josef38 » 05 črc 2016 21:45

jirka-vysočina píše:Já se t.č. flákám, poznáváme Sardinii. Fotky až doma, mám tady jen mobil, tedy na internet, ne na focení.

Jirko, děkuji za doplňující příspěvek! A bacha na sardinky ( Sardinky )! :lol:

Stanley 900 píše:Zřetelnost celková? To ne, ale selektivní vždycky, tváře do mínusu rozostřit, nebo retušovacím štětcem, žehličkou,
oči a obočí podle potřeby mírně přiostřit :)

Hm, tak to se ještě budu muset naučit. Ta celková rozostří i oči a to není to pravé.

http://praga-magica.blog.cz/1206/grotta-v-grebovce

Přílohy
Grébovka.jpg
Grébovka.jpg (774.7 KiB) Zobrazeno 4179 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
Exposure bias: 7/10 EV
Metering mode: Spot
Grébovka_2.jpg
Grébovka_2.jpg (1.05 MiB) Zobrazeno 4179 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 320
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod josef38 » 06 črc 2016 07:27

jirka-vysočina píše: Mé nejlepší sklo na krajiny a architekturu je 24/3,5 TS, ostrej všude. A má zadní člen kvůli šoupání objektivu zvlášť daleko od roviny snímače :mrgreen:

Jirko, mám pocit, že tento objektiv kvůli šiftu musí vykreslit i větší pole.
Proto asi o jeho kresbě za normálních okoností nemůže být pochyb! (n)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Kodakem