Ahoj Ondere,
vítej, gratuluji k 16 Mpx a určitě dobré volbě.
Zrovna jsem přemýšlel o novém těle po K-x. Před dvěma lety mi exko zmoklo a nešlo spustit.
Až když jsem tam dal dodané tužkovky 1,5 V, tak to sice naskočilo, ale pak to naskakovalo jen
s plně nabitými dobíjecími 1,2 V. Sice to už asi vyschlo, ale nevím kdy to umře.
No a jak jsem se tak díval po novém těle, tak jsem dospěl k závěru, že v současné době je nejlepší koupě K-50.
Pentax totiž má velký cenový skok na 24 Mpix model. Např. Nikon to má lépe pořešené.
Dost mi totiž u Pentaxu vadí to, že K-5II i K-5IIs bez AA filtru mají sice největší dynamický kontrast, ale "jen" 16 Mpx.
Pokud bych chtěl 24 Mpix, není jiná možnost než K-3, ale cena je už dost vysoká. Bohužel se tam platí vývoj,
kdy Pentax přišel s modelem, kde AA filtr nahrazuje rotační pohyb čipu o poloměru rozptylového kroužku.
Bohužel je tento filtr použitelný do času 1/1000, při kratších časech už nestihne odkroužit celé kolo.
Nakonec jsem dospěl k závěru, že nyní se vyplatí pořídit K-50, který je v podstatě stejný jako K-x, "jen" má 16Mpx
narozdíl proti 12 Mpx K-x, má větší dynamický rozsah skoro o 1EV, lepší hledáček a je hlavně odolný proti prachu a dešti.
Koupí K-5II se proti K-50 získá o 1,1 větší dynamický rozsah, 1/8000s proti 1/6000s a to vše za dvojnásobnou cenu???
K-3 je kapitola sama o sobě.
Co mě jen trochu zaráží je "shutter lag", který má nejlepší K-x 97 ms, K-50 162ms, což je skoro dvojnásobný čas k pořízení fotky
od aktivace závěrky.
Co by se mi ale líbilo, by byl výklopný displej :/
Snad ta řada K-S1 a S2, ale nevím co se mi tam nezdálo

Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal o aparátu, snad mi bude prominuto

Přiložím aspoň Měsíc dnes před 5 hodinou