Josefe, tady většinou nikdo nikomu do fotek moc nekecá. Jedině, když to je příliš. Taky jsem byl v minulosti přátelsky upozorněn, že přeostřuji, pral jsem se s editací dost dlouho v různých programech.
Nejlepší je asi naučit se pořádně v jednom nebo dvou dobrých editečních programech, víceméně jedno kterých.
Mosoji pěkný stromy na sněhu a holky.
Stando, potěšil jsi mě s těmi hodinami úprav. Jsem pouhý amatér, lokální úpravy, selektivní doostřování apod provozuji někdy taky, ale nad hodinu na fotku jsem to snad nedotáhl, i když..nevím.
I když mám v Capture NX2 předvolby na základní šablonu (picture control s vypnujtím ostření v rawu, odšumění, quick fix, camera control, doostření atd.) na jedno klinknutí, dopiplávám fotku běžně 10-15 minut. Výjimečně to hodím do stroje
s jednou předvobou - třeba stovky fotek z tanečních a upravuju jednotlivě jen moc nepovedený. Díku blogu Petra Lindnera
http://nikonblog.cz/capture-nx-2-v-rezi ... chapter/2/ jsem objevil funkci D-Lighting z menu Adjust | Light | D-Lighting, která krásně doladí ořezání přepalů, černý bod a kontrast fotky.
Omlouvám se za otravování s kecama o editování.
Dávám anglický (newbo čínský?) pivo "can-ki" bez pěny

. Jediná výhoda anglických piv je, že nejsou tolik sycený kysličníkem.