Prosím o informaci.
Při převodu z RAW do JPG se doostřuje již v konvertoru, nebo až po konverzi.
Děkuji.
premekh píše:Abych furt jen nešířil depku s Černobylem, tak pár výcvaků z horoucí soboty. A jestli ten pták není racek, tak mě prosím nekamenujte.
Stanley 900 píše:Mosoj, obecně se automaticky při převodu RAW - Jpg, nebo Tiff nedoostřuje, pokud to tak neuděláš při vyvolávání z Rawu
Záleží na tom, jestli jsi fotku upravoval a jestli doostřit potřebuje a také jestli jí při konverzi i zmenšuješ...
čili jestli jí rovnou připravíš na finální úpravu ve fotoeditoru, například retuš atd...
Jinak je samozřejmě lepší ty základní úpravy udělat v Rawu před konverzí na Jpg, protože Jpg nejde upravit, pouze znehodnotit,
narozdíl od Tiffu...
jirka-vysočina píše:To doostření je potřeba zkoumat na detailu v plné velikosti fotky 1:1, radius nastavit relativně co nejmenší a dohánět to procentama síly doostření. Různý editory to maj různě, záleží na velikosti fotky atd. Trvalo mi dost dlouho, než jsem se na něčem ustálil. Když budeš střídat náhled se zaostřením a bez, v měřítku 1:1 to uvidíš. Radší vopatrně. Pokud nebudeš doostřovat vůbec, nezkazíš nic![]()
Lodička z Novýho Zélandu a mladiství pracháči.
Stanley 900 píše: .....
MarieK píše:Zdravím, vy tedy jedete![]()
![]()
![]()
![]()
Jirulko, je to hrad Zvíkov, na vaši akčnost by bylo přidat ještě zámek Orlík. Nechá se ze Zvíkova lodí, přístaviště je přímo pod hradem, sejde se pár metrů pod hradby do lodi. My jsme tam strávili v pohodě asi 4 hodiny, nechá se tam procházet podle libosti, na nádvoří a na hradbách jsou různě umístěné lavičky na posezení, i tam lidi seděli na dece na trávě. Takový relax, jen tam je prý místo s negativní energií, má tam někde být strom, který je z toho celý pokroucený. Chtěla jsem to místo najít, vyzkoušet jestli to budu vnímat, ale nenašla. Je to hodně rozlehlý prostor, bylo opravdu horko a neměla jsem tolik elánu.
Mosoji, vyvolávám RAW v Zoneru, tuším přes DNG konventor a doostřuji. V Zoneru je nastavena míra doostření síla 60, poloměr 1,2 a práh doostření 2 a já běžně používám míru doostření 70 u starých manuálních objektivů i víc. Při zmenšení pro digineff ještě doostřuji cca 25 supersampling a ještě efektovým štětcem přejedu hlavní motiv na cca 20. Dívám se na fotku v poměru 1:1 jak vypadá, jestli se už "netrhají" obrysy. Jak bylo řečeno, chce to zkoušet a dívat se, nejlepší míra je oko.![]()
Mějte se pěkně M.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník