Stanley 900 píše:Josefe, jak komunikuje fotoaparát s těmi objektivy? Neukazuje skutečné filmové clonové číslo "T",
místo teoretického fotografického "F"?

Ahoj Stando, přiznám se, že jsem od Tebe tuto otázku očekával!
Je to trochu složitější a kdo nechce, ať nečte. Někomu se ale tato informace hodit může.
Leica aby zachovala možnost použití starých filmových objektivů i pro digitální přístroje, volila trochu jiný přenos použité clony do těla.
Původní, filmové objektivy neměly žádné elektrické kontakty na propojení objektivu s tělem a současné, nové, je nemají také. Pro určení údaje clonového čísla Leica používá vypočítaný poměr intenzity prošlých paprsků objektivem, s paprsky, které projdou hledáčkem dálkoměru. V objektivu jsou ovlivněny
nastavenou clonou, v hledáčku
nejsou ovlivněn ničím, odpovídají jen osvětlení snímané scény. Navíc současné objektivy jsou všechny vybaveny šestičárkovým kódem, který přenáši do těla údaj o použitém objektivu. V tomto případě je proto tento výpočet o trochu přesnější. Ovšem úplně spolehlivý údaj to pokaždé není. Stačí jen nepatrně zastínit okénko hledáčku a veškeré výpočty jsou pouze Hausnumera.
Ahoj, J.
Stanley 900 píše:Já chci Sony 7
Máš recht! Já bych chtěl Leicu M 240!
Co do ostření, jsem přesvědčen, že živý náhled s Focus peakingem je spolehlivější, než cokoliv jiného. Tam nehraje žádnou roli nějaký back, nebo front focus.
P.S.
Jirula a spol, promiňte tento technický příspěvek, ale musel jsem. Zakládat kvůli tomu nové vlákno se mi zas tolik nechtělo. Však to není a také nebude často!