Hezkou neděli všem. Mě od pátku drží jakási viróza, v pátek ráno bolest celého těla jak po nakládačce, pak zimnice a od včerejška sračka. Část soboty a dneška jsem raději prospal. Už se to snad klidní.
Díky za Ferdu

. Zrcadlovka má prediktivní ostření 3Dtracking (51 bodů), se 70-200/2,8 to celkem funguje. I když - z čísel fotek je vidět, že jsem vycvakal cca 80 fotek, něco byly krajinky, Ferda možná 50x ?, z toho tak 10 perfektně ostrejch, 15-20 mimo, zbytek "skoro". Dodatečně jsem doma zjistil, že jsem to to měl blbě nastavený - jsou tam možnosti priorita spouště před ostřením, pak spoušť+ostření, kdy by měl fotoaparát exponovat až po zaostření a nakonec priorita ostření, která zpomaluje focení. Já měl nastavenou první možnost, ale docela to šlo. Jinak priorita clony, AUTO ISO a nepodkročitelný čas 1/4000 s. Nejlepšího Ferdu mám z prosince 2011, bylo hodně světla, trocha sněhu. Tehdy stačila 1/2500, chtěl jsem co nejnižší ISO - viz přiložené fotky.
S čištěním čipu mám mnoho trpkých zkušeností. Včetně tragických pokusů s ušošťourama atd. Po vlhkém procesu jsem měl taky na čipu tečky, a kvanta

. To pak bylo retušování krajinek na clonu f11

. Spravil to až servis - zrcadlovky Nikon mají většinou v ceně čištění zdarma, jen je potřeba to někam dovézt, čistí to i v různých obchodech. Někdy jim tam taky zůstane flíček, ale s 1 nebo dvěma se dá žít. D700 měla v r.2008 10 čištění v ceně zdarma, teď už dávají poukaz jen na 4x. S D800 teď po asi 4000 cvakách zatím dobrý, občas tam něco je, ale setřese se to, je to lepší než u D700, žádnej olej. Nejhorší je asi pyl při focení kytek, když na louce měním objektivy

.
Já po špatných zkušenostech užívám na objektivy a na vnitřek foťáku už jen balonky
http://cisteni-fotoaparaty.heureka.cz/hama-5610/ nebo
http://www.foto-m.cz/index.php?show=product&id=4081. Giottos je lepší, větší. Na objektivy ana filtry taky mikrotenové utěrky nasucho a výjimečně tekutý čisticí prostředek. Po použití čisticího prostředku to chce co nejrychleji utřít dosucha, aby na povrchu skla kryjícího čip nezaschly kapičky čisticího roztoku. Mě se to nikdy nepovedlo, ale u Leicy je čip lépe přístupný. Jirulo díky za tipy - ty štětečky v kombinaci s ofukem stlačeným vzduchem k nabití elektr. nábojem vyhlížejí dobře, asi je pořídím.