Nastavení gamma ve Windows 10

Moderátor: Antonin.Charvat

Nastavení gamma ve Windows 10

Příspěvekod div63 » 29 črc 2016 10:15

Zdravím.
Řeším tento problém, mám monitor Dell UltraSharp U2515H a grafiku Nvidia Quadro K 420 2GB. Na Windows 7 jsem měl nastavení gamma někde kolem 2.0 a lehce jsem nastavení doladil na hodnoty kolem 2.2, dle testu na http://www.lagom.nl/lcd-test/. S tímto nastavením jsem byl spokojen. Testovací obrázky, Colour check chart i výsledné tisky byly pro mě dostatečně věrné.
Nyní po přechodu na Windows 10 nejsem schopen dosáhnout stejného nastavení. Test gamma mi ukazuje hodnoty kolem 1.2 a nastavením jasu a kontrastu nejsem schopen dosáhnout zlepšení.
Děkuji předem za radu.
div63
 
Příspěvky: 2
Registrován: 29 črc 2016 09:43

Re: Nastavení gamma ve Windows 10

Příspěvekod Antonin.Charvat » 03 srp 2016 15:42

To: "div63"
Na Windows 7 jsem měl nastavení gamma někde kolem 2.0 a lehce jsem nastavení doladil na hodnoty kolem 2.2, dle testu na http://www.lagom.nl/lcd-test/. S tímto nastavením jsem byl spokojen. Testovací obrázky, Colour check chart i výsledné tisky byly pro mě dostatečně věrné.
Nyní po přechodu na Windows 10 nejsem schopen dosáhnout stejného nastavení. Test gamma mi ukazuje hodnoty kolem 1.2 a nastavením jasu a kontrastu nejsem schopen dosáhnout zlepšení.


Platí, že pokud je (jakýkoliv libovolný) monitor s určitou přednastavenou přenosovou gama-charakteristikou připojen ke grafické kartě s lineární přenosovou charakteristikou (typu y = x --> výstupní hodnota jasové složky obrazového bodu je přímo úměrná hodnotě vstupního digitálního signálu), pak platí, že výsledná přenosová charateristika reprodukovaného videosignálu musí být totožná.

Pokud zmiňujete, že výsledná přenosová charakteristika reprodukovaného obrazu na Vašem monitoru se po pouhém nainstalování operačního systému Windows 10 změnila, aniž byste měnil v menu monitoru obrazový paramater gama, pak to znamená, že grafický adaptér Vašeho PC po naistalování os Windows 10 pracuje s jinou přenosovou charakteristikou, než v případě nastavení v předchozím operačním systému (Windows 7).

Osobně bych doporučoval zapomenout na veškerá předchozí nastavení, která byla případnou kombinací nastavení přenosové charakteristiky grafického adaptéru a monitoru. Ostatně tento postup se používal spíše v případě monitorů, které neumožňovaly ve svém OSD menu měnit parametr gama, nebo to sice umožňovaly, ale v malém rozsahu nebo s malou přesností.

V případě moderních (grafických, nikoliv kancelářských) monitorů s dostatečně přesným průběhem přenosové gama-charakteristiky a s dostatečným rozsahem gama-koeficientu (např. gama = 1.6 - 2.4) se v zásadně předpokládá, že přenosová charakteristiga grafického parametru bude "zresetována" na hodnotu odpovídající koeficientu gama=1 (tj. lineární přenos. charakteristika y=x) a výsledná přenosová křivka se tak bude ovlivňovat zásadně a pouze změnou hodnoty koeficientu gama v OSD-menu monitoru.

Výhodou tohoto postupu pak bude, že se minimalizují (a v případě fotografických monitorů dokonce zcela odstraní) přenosové chyby (artefakty) projevující se v reprodukci obrazu tzv. "páskováním (="banding") nebo-li sléváním blízkých odstínů.

Závěrem bych Vám tedy doporučoval jako ideální tento postup:
1) v ovladači Vašeho grafického adaptéru nastavit lin.přenos, tj. gama=1
2) v OSD menu Vašeho monitoru vybrat co nejvhodnější hodnotu gama dle kritéria co nejvyšší shody tisku a barevné reprodukce na monitoru.
POZOR.: v případě, že budete chtít prohlížet Vaše fotografie na monitoru dle fotografických standardů sRGB nebo AdobeRGB, pak se hodnota koeficientu gama volí pro monitor vždy 2.2 (gama = 2.2) /samozřejmě za předpokladu nastavení grafické karty dle bodu ad1)/.
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat
 
Příspěvky: 345
Registrován: 06 led 2012 10:56

Re: Nastavení gamma ve Windows 10

Příspěvekod div63 » 09 srp 2016 09:21

Dobrý den.
Díky za rady. Vyzkoušel jsem už prakticky vše, ale výsledek byl stále stejný - gamma kolem 1.4. Dospěl jsem k rozhodnutí nainstalovat znova Windows 7 a po instalaci originál ovladačů v defaultnim nastavení vyšel test gamma 2.2. Opsal jsem si verze ovladačů grafiky a monitoru a provedl čistou instalaci Windows 10 také s originál ovladači. Verze ovladačů v systému byly naprosto stejné jako u W 7. Test gamma se nepatrně zlepšil asi 1.55. To mě přivedlo na myšlenku, že by to mohla být správná cesta. Poté mě napadlo aktualizovat ovladače grafiky a monitoru a náhle je vše v pořádku. Test gamma bez zásahu do nastavení je kolem 2,25 a to se dá lehce doladit.
Celý počítač je jen půl roku starý a tak jsem nepředpokládal, že bude potřeba aktualizovat ovladače, hlavně proto, že W 7 i W 10 jely na stejné ovladače. No byl to asi měsíční boj, ale povedlo se.

Ještě jednou díky za snahu.
S pozdravem a přáním příjemných dnů div63
div63
 
Příspěvky: 2
Registrován: 29 črc 2016 09:43

Re: Nastavení gamma ve Windows 10

Příspěvekod Antonin.Charvat » 10 srp 2016 14:17

To: "div63"
Dobrý den.
Díky za rady. Vyzkoušel jsem už prakticky vše, ale výsledek byl stále stejný - gamma kolem 1.4. Dospěl jsem k rozhodnutí nainstalovat znova Windows 7 a po instalaci originál ovladačů v defaultnim nastavení vyšel test gamma 2.2. Poté mě napadlo aktualizovat ovladače grafiky a monitoru a náhle je vše v pořádku. Test gamma bez zásahu do nastavení je kolem 2,25 a to se dá lehce doladit.
Celý počítač je jen půl roku starý a tak jsem nepředpokládal, že bude potřeba aktualizovat ovladače, hlavně proto, že W 7 i W 10 jely na stejné ovladače. No byl to asi měsíční boj, ale povedlo se.


ANO - děkuji za zprávu. Jen pro upřesnění ostatním čtenářům tohoto fóra:
Aktualizací ovladačů grafiky dojde VŽDY k automatickému "zresetování" přenosové charakteristiky grafického adaptéru, tj. k nastavení lineárního přenosu, tj. gama = 1, viz. bod jedna doporučeného postupu pro nastavení výsledné přenosové gama-charakteristiky grafické karty a monitoru:
ad 1) v ovladači Vašeho grafického adaptéru nastavit lin.přenos, tj. gama=1
Tento bod se dá zrealizovat buď tím:
a) že se spustí ovládací program nainstalovaný ke grafické kartě a v něm se nastaví gama = 1 nebo
b) tak, že se zaktualizují (nebo znova naistalují) ovladače grafické karty - tuto možnost jste zvolil Vy :-).

V každém případě jsem rád, že se Vám podařilo celkovou přenosovou charakteristiku (která je součinem gama-charakteristiky grafické karty a monitoru) nastavit k Vaší plné spokojenosti tak, aby se blížila hodnotě požadované fotografickými standardy sRGB/AdobeRGB (gama = 2.2).
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat
 
Příspěvky: 345
Registrován: 06 led 2012 10:56


Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron