Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 11 bře 2018 21:52

Nezačínejte si nic s pevnými ART skly, pokud nemusíte. Návrat k těm "druhým" nebývá příliš lákavý... ;)
Přílohy
_SDI2062, st..jpg
_SDI2062, st..jpg (1.37 MiB) Zobrazeno 3441 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš
 
Příspěvky: 3826
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 12 bře 2018 13:12

Jarouš píše:Quattro má vynikající výstupy v JPEGu, jako by zde vývojáři cílili na větší prodejnost méně náročným uživatelům. Pokud nejsou třeba větší zásahy např. do oblohy či zesvětlování stínů, jsou to v podstatě hotové fotky. Rozpatlanost detailů je mnohem menší, než v základním nastavení SPP. Ale úrovně nastavení Luminance na max. vlevo detaily JPEGů nedosahují. Je to něco mezi tím.


Příspěvekod Jarouš » 27 úno 2018 21:42

Quattro má vynikající výstupy v JPEGu, jako by zde vývojáři cílili na větší prodejnost méně náročným uživatelům. Pokud nejsou třeba větší zásahy např. do oblohy či zesvětlování stínů, jsou to v podstatě hotové fotky. Rozpatlanost detailů je mnohem menší, než v základním nastavení SPP. Ale úrovně nastavení Luminance na max. vlevo detaily JPEGů nedosahují. Je to něco mezi tím.


od Jarouš » 22 úno 2018 18:50

Josefe, to nebyla výčitka, netřeba nic vysvětlovat. Čipy jako takové jsou stejně velké, jejich pixelové rozlišení nikoliv. Quattro má na délku o 720 pixelů víc, než Merrill, proto jsou výřezy z Quattra větší. Díky tomu jsou v internetu časté polemiky, jak to nejspravedlivěji udělat, aby porovnávané objekty z obou foťáků měly na fotkách stejnou velikost, protože Quattro je tady ve zjevné výhodě. Zatím jsem zaregistroval nejčastěji, že nejspravedlivější je fotky z Merrillu přitáhnout zoom objektivem, což je metoda, kterou jsem použil nedávno při zapadajícím Slunci. Akorát jsem k tomu použil dva objektivy kvůli možnosti focení ve stejný okamžik a tedy při stejném světle. Pevný objektiv a přiblížení se s Merrillem k fotografovanému objektu už není tak vhodná metoda, protože se změní perspektiva celé fotografované scény, což Tobě určitě není třeba vysvětlovat. Taky se nesmí fotit do velké dálky, aby nevstupovaly do hry faktory vzdušné vlhkosti, smogu nebo třeba tetelení vzduchu horkem. Perfektní viditelnost bývá opravdu málokdy a nejčastěji při ní pěkně fouká...
Jarouš

Příspěvky: 2675
Registrován: 26 kvě 2012 11:32
.....................................................................

Ted uz mi je uplne jasne, proc ty Jarousovy ukazky fotek z Quattra jsou tak nekvalitni ve srovnani s vybornou kvalitou Jarousova Merrilla. Vcetne i na obou fotacich pouziteho vynikajiciho objektivu Sigma 50/1,4 ART. Stale mi to vrtalo hlavou jak je to jenom mozne, ze ty Quattro ukazky jsou oproti Merrillu tak spatne. A abych Jarousovi nekrivdil a nepodeziral ho z nejake manipulace; tedy krome toho prizpusobeni velikosti ukazek na velikost mensich Merrillu.

Vyzkousel jsem si ted dopoledne vsechny mozne moznosti jak dostat na monitor po vyvolani tak nekvalitni fotky z Quattra az jsem na to prisel pouhou nahodou tady po precteni tohoto Jarousova kommentu vyse. Coz mne ani nenapadlo, ze by se tady pouzilo JPG s kamery pro porovnavani, protoze fotim sam vylucne do RAWu. Tyto fotky jsou foceny v Quattru do JPG S-Hi Fine, nebo do JPG v kamere spolu s RAW, ktere ma po vyvolani v SPP 39 mp a rozmery fotky 7680x5120, tedy i pro professionalni pouziti, ty normalni maji pak mensi rozliseni okolo 20 MP. Toto vyvolani se deje automaticky a neda se nijak ovlivnit. Dve veci jsou u tohoto procesu naprosto nemozne a to je moznost vypnout NR a ostreni. Az pozdeji, kdyz jsou vyvolane, muzou se v SPP nebo v jinem editoru trochu jeste upravit, kdyz by to bylo treba, ale neni mozne na nich upravit NR, ktere je pro tuto moznost pro JPG nedosazitelne a pripadne neco velmi jemneho v detailu smazne, nebo lepe receno rozmazne. Toto se deje jen v kamere naprosto automaticky, tak jak je nastavene vyrobcem. Take normalni JPG focene spolu s RAW je automaticky zrovna tak programem v kamere vyvolane a ukoncene. A tak podle povahy motivu, tady ty jemne detaily "cihlicky" a pozadi se stromy na obzoru toto automaticke zehleni vcetne ostreni zlikvidovalo a ve fotce rozmazalo detaily tak, ze uz zadne oproti Merrillu RAW nemely. A zmenseni tomu dalo uz uplne korunu.

Toto S-Hi JPG vcetne normalniho JPG z kamery je vyborne, ale jen tehdy, kdyz se foti neco z blizka, kdy detaily jsou jeste dosti velke, aby je toto automaticke NR jeste "videlo" a akceptovalo.

Takze, po ruznych recenzich, kdy se Testari prilis neobtezovali jit pri tom do detailu a vysledne fotky si zvetsovat, je casto po internetu psano, ze JPG u Quattra je vyborne. Coz je ne tak uplne pravdive, tedy podle foceneho motivu, kdy pak v takovych kritickych situacich - fotkach pri 100% zvetseni se misty ukaze urcity rozmaznuty neosty flek nebo flicek, tedy tam, kde je, tedy vlastne byl nejaky super jemny maly detail, ktery toto NR smaznulo. Rika se tomu ze JPG maji tzv. akvarel-efekt. Nekdo to nevidi a ani neuvidi, ani pri zvetseni, kdyz pozoruje fotky na monitoru; ale nekomu to preci jenom vadi, jako napr. me.

Dost fotografu, kteri prisahaji na Quattro oproti Merrillu, rikaji, ze toto integrovane NR vcetne davkovani detailu neni v zadnem pripade site sigmou na miru pro Quattro, ale odnekud nebo od nekoho prevzate tak jak ted je. Sigma totiz nechava dost casto takoveto ruzne programy "vyrabet" v japonskych univerzitach.... :( .

Takze vysledkem je jak obdrzet perfektni a ostrou fotku z RAW jako dela Merrill a mozna jeste kapanek ostrejsi, podle motivu samozrejme, fotit vylucne do RAWu a upravovat sve Quattro fotky v SPP a v zadnem pripade se zapnutym a dokonce automaticky nastavenym NR, ale vzdy jen s vypnutym NR a pripadne ubrat take na ostrosti, nebot ciste RAW neni ostrene, takze neni ani moc ostre ( to je tak u vsech druhu fotaku, nejenom u Foveonu) a pri vyvolani v SPP se automaticky doostruje na zakladni "0" hodnotu uprostred stupnice a detaily jsou uprostred, take ve stredu teto nove pridane stupnice v peti moznych posicich, kdy ta "normalni" je nastaveni na tretim bode uprostred nahore. A pak pripadne optimalne doostrit v jinem dobrem programu, kde je mozne ostrost davkovat velice jemne a v malych krocich. :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:25, celkově upraveno 5
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 12 bře 2018 20:04

https://ulozto.cz/!aYi4ule7PEWl/dq-1925-x3f

https://ulozto.cz/!epW5EwU4rBEK/sdi1953-x3f

Tím JPG S-Hi Fine/RAW 7680 x 5120 pix. jsi fakt pobavil :lol: :lol: :lol: , Mahlere. Zachraňuje Tě pouze velká vzdálenost, poněvadž jinak bys nedopadl dobře...

Předveď svoje umění, doposud jsi dokázal jenom žvanit a lhát. Z fotografa nezbylo nic, jenom prolhaný demagog s nulovým úsudkem. Ale já to chápu, Quattro se ještě nepodařilo prodat, už to tady bylo několikrát.
Ani číst už neumíš, když nevidíš, že srovnání těch výřezů na stejnou velikost nebyla moje práce. Ale Ty prostě můžeš absolutně vše (y) (y) (y)
Do hospody jsem nikdy nechodil, ale kvůli Tobě bych fakt udělal výjimku...
Jarouš
 
Příspěvky: 3826
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 12 bře 2018 22:09

Jen se mily Jarousi nedelej..... z kazdeho RAWu se da odbornikem tveho razeni udelat zmrsene JPEG a tady pak demonstrovat jak je Quattro spatne. Takze nabizet RAWy k stahnuti je sice od tebe hezke, ale zadny dukaz tveho "testovani" to neni..... :lol: :lol: :lol: Normalni clovek by to nemel vubec zapotrebi neustale delat takoveto priblble testy a porovnani; jen nejaky zakomplexovany ehm fotograf.... :lol: :lol: :lol: Hned jsem vedel, kdyz tady napisi o JPEG FINE, ze na to vztekle skocis a zacnes to tvoje cos napsal ca. vyse... Holt trefil, co....... :lol: :lol: :lol:

Quattro jak jsem tady jiz psal, definitivne neprodam i kdyz jsem to chtel drive udelat. Dnes uz s nim umim docela dobre zachazet, jsem s nim velice spokojeny a byla by jen skoda kdybych ho prodal. Ale to te nemusi vubec zajimat, neni to tvoje vec.

Take by bylo docela na vysi pri tve inteligenci, aby ses rychle vzpamatoval a prestal s tim hulvatskym tonem a urazkami. Nesedi mi to k tobe vecnemu testari ..... :lol: :lol: :lol: Co se tyce tech velikosti vyrezu neni vubec zajimave kdo si s tim dal praci, ale kdo je pouzil a psal o nich, ze to je jedina moznost jak ty fotky porovnavat; dokonce s pouzitim zoomu...... a jak to dokonce te z Quattra pomuze zlepsit ostrost fotky.... to mne uz uplne znicilo; tak jsem se jiz dlouho nezasmal jako nad tvymi "odbornymi" plky..... Kdy uplne oficielne a nepokryte falsujes vystup z tveho Merrilla tim, ze s pouzitim Zoomu na fotce priblizujes objekt foceni s tvymi tebou tady cerne na bilem psanymi "argumenty" na velikost fotky z Quattra, kdy pak jsou na fotce z Merrilla detaily o dost vetsi nez by byly pri foceni s objektivem s pevnym nemanipulovatelnym ohniskem! :lol: :lol: :lol:

A to tady po tomto tvem "dobrozdani" na tve fotograficke schopnosti mas jeste odvahu se na mne drze rozkrikovat a urazet mne. Vcetne i te skutecnosti, ze zadne Quattro nevlastnis, sam zde pises, ze s nim zadne zkusenosti nemas a ze bys velice rad je mel atd. Ale odvahu k "testovani" neceho cemu nerozumis, ktere potrebuje naprosto odlisne zachazeni vcetne nez je u Merrilla, mas na fury. Pri tom jsi nikdy zadny jiny Sigma fotak nevlastnil a tedy nemas ani potuchy o tom jak jsou ty vsechny typy Sigma ruzne v zachazeni a nastavovani odlisne. :)

Takze zaverem bych te rad poprosil, abys byl tak nesmirne laskav a psal tve fundovane recenze vylucne k tve SD Merrill a k tem ostatnim Sigma fotakum se bez vlastnich dlouhodobejsich zkusenosti, vcetne Quattra, nevyjadroval. Jestlize bys mel zajem o nejake blizsi zkusenosti, treba z Quattrem, muzes se tady ve vlaknu otevrene zeptat treba Jardy nebo mne, kteri Quattro vlastnime. A jestli by ti tim ve tvych ocich ubylo na tve svatozari vynikajiciho fotografa, tak se tedy radeji neptej. ;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:25, celkově upraveno 2
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Martynko » 12 bře 2018 22:31

:roll:

© radši trocha Merrillu :idea:
Přílohy
DP1M2047.jpg
DP1M2047.jpg (765.9 KiB) Zobrazeno 3344 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Unknown
DP1M2054.jpg
DP1M2054.jpg (408.81 KiB) Zobrazeno 3344 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/3.2
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Unknown
Martynko
 
Příspěvky: 428
Registrován: 11 dub 2014 15:02

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 13 bře 2018 13:06

.... a dnes ... trochu toho quattra, bez NR a bez dodatecneho ostreni... ;)

*
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 13 bře 2018 14:20

..jeste par :)
Dnes dopoledne svitilo slunce naplno a protoze mam rad i silne kontrastni a plasticke fotky, tak jsem si vysel ven s Quattrem a par nacvakal. :)
*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:26, celkově upraveno 1
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 13 bře 2018 19:21

Hratky se soupatky, Sytost barev -0,7, Ostrost -1 :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:26, celkově upraveno 1
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Martynko » 13 bře 2018 20:15

1:1 :shock:

trochu jsem překvapen, že ta červená (magenta), která na zde vyvěšených cvacích někomu dost prolezala se mne záhadno netýká :roll: při koupi Merrilla jsem měl obavy o tomto jevu leč se mi nic takového neděje...
Přílohy
DP1M2050.jpg
DP1M2050.jpg (1004.28 KiB) Zobrazeno 3274 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
DP1M2050cut.jpg
DP1M2050cut.jpg (1 MiB) Zobrazeno 3274 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP1 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
Martynko
 
Příspěvky: 428
Registrován: 11 dub 2014 15:02

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 13 bře 2018 20:50

Martynko píše:1:1 :shock:

trochu jsem překvapen, že ta červená (magenta), která na zde vyvěšených cvacích někomu dost prolezala se mne záhadno netýká :roll: při koupi Merrilla jsem měl obavy o tomto jevu leč se mi nic takového neděje...

Já ti to pochopitelně jen přeju, ale na snímcích krajinek to nepoznáš. Mrkni se, kde je nějaká celistvá šedá plocha, v tmavší úrovni. Nejlépe stěny budov, jako to má Petr.
Uživatelský avatar
josef38
 
Příspěvky: 14814
Registrován: 22 pro 2011 08:37

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 13 bře 2018 21:46

Martynko, je to záležitost výměnných objektivů, což se řady DP netýká. Dnes už vím, že např. dobře vyvážené barvy na seťáku 17-50 znamenají nádech do zelena u pevné padesátky nebo starého 70-200/2,8. Nový 70-200/2,8 už zase dává dobré barvy. Obecně to můžu shrnout, že velmi podobnou barevnost mají zoomy 8-16, 12-24 ART, 17-50/2,8, 24-35 ART, 70-200/2,8 OS z roku 2010. Maličko se liší 17-70 Contemporary, ale stále se to dá dopasovat. Naopak 70-200/2,8 EX APO IF a 50/1,4 ART jsou viditelně "zelenější" a je nutné barvy korigovat. Ta magenta byla nejhorší v kombinaci se seťákem 17-50/2,8 při nastavení na Daylight, proto jsem začal hledat přesnější ruční nastavení. Dodnes je v internetu k nalezení fůra fotek převážně z roku 2012 vyfocených právě tou prodávanou sestavou, kterou jsem koupil i já a ty barvy jsou přesně odpovídající tomu, co mi tenkrát ze Sigmy lezlo při focení na Daylight. Naopak s pevnou padesátkou ART už je Daylight docela dobře použitelný, magenta vykompenzuje tu zelenou, která mi vadí při Custom nastavení. Několik fotek z padesátky jsem tady dal právě na Daylight.
Z celé řady DPM mi právě DP1M připadá nejvíc "magenty prostá", možná až trochu moc. Ale ty foťáky jsou prostě vykorigovány na jeden fixní objektiv, což u zrcadlovky jaksi není možné. A barevnost těch výměnných objektivů prostě není konstantní ani u kompletní řady ART, což je škoda. Program SPP sice využívá databázi objektivů, ale barevnost fotek z různých objektivů na jednotnou úroveň neřeší.

Pro ilustraci dvě fotky s padesátkou při podobném světle. U první je použit Custom WB nastavený pro objektiv 17-50. U druhé je nově nastavený Custom právě pro 50/1,4 ART. Fotky jsou absolutně bez úprav, pouze RAWy vyvolané do TIFFu.
Přílohy
_SDI1542, Custom old.jpg
_SDI1542, Custom old.jpg (1.1 MiB) Zobrazeno 3256 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/4
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
_SDI2062, Custom new.jpg
_SDI2062, Custom new.jpg (1.21 MiB) Zobrazeno 3256 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš
 
Příspěvky: 3826
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 13 bře 2018 23:03

Poslední lyžovačka.
Přílohy
_DQ_1936.jpg
_DQ_1936.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 3255 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: Sd Quattro
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš
 
Příspěvky: 3826
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 14 bře 2018 09:00

Jelikoz se nenasel nikdo, kdo by nejak komentoval tyto me cvaky vyse, prozradim vam tedy, ze tyto cvaky jsem fotil na zmensenou rozlisitelnost Quattra, Tedy vlozil schvalne bez Exifu, aby se to nedalo podle nich poznat, na rozlisitelnost LAW, ktera odpovida rozlisitelnosti a velikosti snimku ca. Sigme SD14 a Sigme SD15 s ca. 4,9 MP a 2704 x 1808 px celkove. Jak vidite, tak to na Quattru fotkach zadne snizene rozliseni a ani na ostrosti neubralo, i kdyz jsem u techto fotek snizil ostrost od puvodni v SPP do minus 1 cela. :)

Toto snizene rozliseni je velice prakticke, nezatezuje praci v PC a uprava takovychto fotek je velice rychla. I s tim, ze Quattro zarucuje i v tomto pripade nejvyssi technickou kvalitu. Takoveto rozliseni je vhodne pro privatni ucely a tisk malych obrazku ve vysoke kvalite, ale uz neni vhodne pro komercni ucely, kdy je nutne pouzit nejvyssi Quattro rozliseni pro spickovou techn. kvalitu a obrovske tisky radove velke nekolik metru a ve znamenite techn. kvalite. :) Qualita, ktera se naplno uz neda ukazat na monitoru, nebot monitory, ani ty spiockove pro grafiku, nedokazi mikrodetaily ukazat, protoze maji a to vsechny bez rozdilu mensi nativni rozlisitelnost nez treba Quattro na fotce tistene a velke nekolik metru. ;) (n)

Takze tyto nyni sem doleji vlozene fotky jsou focene a sem vlozene ve skutecne focene velikosti, jen jsem ubral trochu px, aby se sem tyto dve fotky daly vlozit. :)
*
https://www.docma.info/blog/die-50-mega ... rmat-luege

*
Martynko, k tem tvym obavam kvuli magente na fotkach. Jak tady vyse Jarous pise, neni to bohuzel tak nejak pravda, ze zakladni barevnost povrstvenosti cocek ovlivnuje WB, treba do magenty nebo do jinych barevnych zakladnich zavoju. Toto tady uz psdal kdysi Laco, kdyz pouzival na sve SD10 ruzne Objektivy, vcetne starych klasickych, kdy mu nejvic barevne vyhovoval rusky klon Zeisse Helios 44-2 55/2, ktery byl prfektne neutralni az lehce , skoro vubec ne teply.

Jiz prostou uvahou to neni mozne, nebot svetlo, tedy barevne svetlo prochazi objektivem, tedy radou cocek A PAK TEPRVE DOPADNE NA SENSOR, KDE TED TEPRVE JE SENSOREM MERENA BARVA DOPADNUTEHO SVETLA A KORIGOVANA SW NA SPRAVNOU BAREVNOU HODNOTU. Tato hodnota svetla je u vsech Sigma modelu podminena ARCHITEKTUROU SENSORU, kdy Merrill sensor lehce zavojuje pri AWB do magenty, i vcetne ruznych zpusobu rucniho WB nastaveni, ktere si provede sam fotograf. Pak teprve zacne u tohoto rucniho nastaveni vetsinou ovlivnovat toto nastaveni i barevnost objektivu, tedy jeho povrstveni, protoze neni mozne tuto hodnotu, tedy ca. 5500°K nastavit naprosto presne
, uz kvuli ruznemu danemu svetlu a metode rucniho WB (Custom) nastavovani. U Bayer sensoru to neni problematicke, ale u Foveona ano, jiz kvuli jeho vetsi rozlisitelnosti, tedy presnejsi a diferencovane presnosti barev. :)

Muze se namitat, ze pri priklad DP 1 Merrill je zavoj, tedy zakladni, jiny nez u DP2 Merrill a jiny u DP3 Merrill. Kdy, jak sam muzes videt na tvych dvou fotkach focenych DP1Merrillem je zakladni zavoj cyan, tedy lehce do sedozelinkava, kdezto DP2M je neutralni a DP3M temer take. Neni to ovlivneno temito pevnymi objektivy, ale ruznym, odlisnym dopadem svetla a jeho uhlem na Merrill sensor, vcetne lehce nepresne, ale v ramci prumerneho expozimetru, mereni svetla, sensor ktery je na tyto zavoje velmi citlivy a tento jev vseobecne znamy. Ktere se projevuji mnohdy dost znatelne tim, ze vetsinou ve stinech na leve strane fotky byva magentovy zavoj stinu a na prave strane te same fotky a jestli tam je jehce podosvitnute misto, se ukaze stin s cyanovym zavojem. Tyto zavoje jsou bohuzel velice spatne odstranitelne, protoze nejsou v ciste barve Magenty nebo Cyanu, kvuli tomu, ze jsou jiz i castecne michane s jinymi barvami toho postizeneho mista ve fotce a pri korekci, rucni korekci WB se ovlivni dalsi posun zase trochu v jinych barvach. Na nekterych fotkach zde vyse, ne ode mne, se ukazuje velice casto az vzdy lehky magenta zavoj pres celou fotku. Proto autor, i kdyz se mu nedari tento magenta zavoj zcela odstranovat i tim, ze si dela svuj WB , tedy Custom, jak ho zde nazyva, se snazi prave proto, ze to je take problematicke, fotit pokud mozno temer vzdy s nejakym tlumenym, mekkym, vyrovnanym svetlem, vetsinou neutralnim, kdy je lehce pod mrakem, nebo je svetlo ovlivneno a to celkove treba teplym zapadajicim sluncem. Podle mne by bylo lepsi a o hodne ucinnejsi, nez upravovat WB "rucne", ale fotit na v kamere nastavene na AWB,pripadne pak jeste na "Sonne", ktere tehda u te moji SD1M v toto fugovalo nejlepe a to temer na vsechno, jen na "Portret" jsem musel toto WB zmenit. Pak pripadny zavoj odstranovat, coz se mi pak pri tomto nastaveni delo velice zridka a kdyz, tak jsem i tak byl spokojeny. tedy vice ci mene, v SPP ukazovatkem nebo jeste lepe ruznymi posuvy ruznych jednotlivych barev v nejakem jinem editoru, kde je mozne serizovat barevnost jednotlive v cistych barvach. Tedy pri magenta zavoji snizovat v editoru JEN cistou magentu, pri cyan zavoji snizovat hodnotu ciste cyan barvy :)

Toto je uz u Quattra z 99% odstraneno prave novou ne tak na zavoje citlivou architekturou sensoru. :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:26, celkově upraveno 1
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 14 bře 2018 19:35

Hezká krupice. Tos fotil přes zamrzlé okno? ;) :D
download/file.php?id=117613
download/file.php?id=117619
Ten druhý má navíc počmáranou oblohu jak z tiskárny, kde dochází inkoust...
Dávat zde výřezy ze 100% plného rozlišení by vskutku nebylo moudré... No jo, Noise Reduction vlevo si vybírá svou daň... ;)
Je to skutečně k vzteku, i ten Lídl má v Německu úplně jiné barvy, než u nás. O dopravních značkách nemluvě... download/file.php?id=117630
Odborník na slovo vzatý je skutečně k nezaplacení...
Když už ten autor tolik stojí o ty komenty, tak alespoň velmi stručný výběr. Né, že by nebylo co, ale asi by se to nelíbilo... ;)
Přílohy
_SDI1993.jpg
_SDI1993.jpg (1.6 MiB) Zobrazeno 3168 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 70 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš
 
Příspěvky: 3826
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 14 bře 2018 20:11

Jo,jo, tyto cvaky jsou sem vlozeny bez zapojene redukce sumu a bez jakychkoliv dalsich uprav, pouze jsem snizil zakladni ostrost o jeden cely stupen. Nemam zajem tyto cvaky zkraslovat, svuj ucel splnily tak jak jsou. Vcetne fleku od prachu na te druhe fotce, ktery jsem neodretusoval. Komenty o kterych jsem psal v souvislosti s temito cvaky byly mysleny na odbornika/odborniky, ktery / kteri jsou v testech jako doma a kteri zkoumaji vse pod trojitymi lupami s nastavbou. Bohuzel se neozval v tomto smyslu zadny.
Co se tyce barev Lidla, jak se muze kazdy na mych cvacich z drivejsich dni presvedcit, Lidl byl prestavovan a tady na teto provozovne mu byly dany jeho nove barvy. :)
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 14 bře 2018 21:24

Měls radši napsat, že ty loga byly z přestavby zaprášené, bylo by to přesvědčivější. A vůbec to všechno vypadá, jako by tam vítr donesl červený prach až z Arizony či Nového Mexika... ;)
Jarouš
 
Příspěvky: 3826
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 14 bře 2018 21:59

Vidis, to mne vlastne ani nenapadlo, tolik jsem ty cvaky podrobne neprohlizel, ale mel jsem to k tem mym cvakum tady uvest, ze v poslednich dnech, kdy sviti tu celou dobu slunce a je tady teplo jako temer v lete, ze prevladal vitr od jihu, ktery se nazyva fehn a ktery vane od Sahary, prekonava Alpy a tady blizko u severnich Alp je stlacovan k zemi studenym vzduchem, ktery zase prichazi od severu. Tento fehn prinasi s sebou ze Sahary plno cervenookroveho jemneho prachu, ktery tady zaprasi uplner vsechno. Na priklad jsem musel ted kazdy den jezdit a nechavat myt znovu a znovu auto, nebot bylo neustale pokryto vrstvou tohoto prachu a abych si neposkrabal s nim u auta skla stiraci; je jak smirek ostry.

Ostatne to je i videt na tech tmavsich autech. Ktera jsou normalne tady v Bavorsku neustale majiteli myta a osetrovana, tedy normalne temer dokonale cista a nezaprasena. :)

Jestli mi neveris, tak se zeptej Josefa, tomu jsem to uz o Fehnu drive vysvetloval, urcite si vzpomene a jinak se muzes informovat i v internetu zadanim "Fehn".

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 14:27, celkově upraveno 1
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 14 bře 2018 22:14

Ano, tady se tomu říká teplý alpský fén a v neděli večer mě z něj rozbolela hlava. Akorát máš blbý, že v Mnichově ho máte celoročně, což zcela průkazně dosvědčují Tvoje fotky napříč ročními obdobími... ;) Ale podle té barvy mi to fakt připadá víc na tu Arizonu někde u Monument Valley, než na Saharu...
Jarouš
 
Příspěvky: 3826
Registrován: 26 kvě 2012 11:32

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 14 bře 2018 22:50

hmmm, mi to celorocni pusobeni fehnu zadne problemy krome toho prachu nedela, nejsem na nej osobne citlivy a hlava mne pri nem neboli. Tak at si klido pido vane. Ale ty si na to davej pozor; hodne lidi, kteri jsou na fehn citlivi a boli je pri nem hlava, jdou rychle vetsinou do kopru na mozkovou mrtvici.
To bych ti tedy doporucil, jak pises o te hospode, abys opravdu uvazoval do ni zacit chodit aby sis alkoholem rozsiril cevy. Nebo slukuj nitroglycerin. Ale to je daleko pro tebe vlastne jeste nebezpecnejsi, protoze pri prohlizeni mojich fotek z Quattra bys mohl explodovat..... :lol: :lol: :lol:
pe-pa
 
Příspěvky: 2565
Registrován: 09 úno 2015 20:06

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod jajakm » 15 bře 2018 08:49

Petře těmi svými fotkami z SD QUATTRO té kaměře moc dobré jméno neděláš. Nechej toho experimentování a porovnávání jako Jarouš a ukaž pořádné fotky z SD QUATTRO. Zatím jsem pořádné fotky z SD QUATTRO ani od tebe ani od Jarouše tady neviděl. Vašeho hospodského tlachání nemám zájem se zúčastnit, proto na SIGMA forum nechodím. Na to jsou tady jiná diskuzní fora. Jarda
jajakm
 
Příspěvky: 1453
Registrován: 28 zář 2013 18:20

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků