Josefe, jsi majster .
Ten článek od p.Neffa jsem četl, když ho autor na DF dal. Velmi zajímavý. Pan Neff slíbil, že někdy dá ještě něco o tvých aparátech
vlastní výroby, ale na DF jsem nic nenašel. Snad se to ještě objeví.
Kutilka
kutilka píše:josef38: Toto kopírování používám už cca 35let. Původně s redukcí zvětšovací objektiv/tubus+redukce na canon, potom redukce miska/M58 k použití Canon 2,8/100macro + zrcadlovka. Tuto redukci (miska/M58 a M49) jsem podal ve firmě jako zlepšovací návrh - příslušenství zvětšovacích přístrojů.
Posláno na svaz fotografů, doporučeno, nicméně se nevyrábělo.
Později jsem si sehnal barevnou hlavu a spodní část Magnifaxu, obrátil vzhůru nohama a používal s C 2,8/100macro na kopírování negativů až 6x9.
Vysunutí měchu mění zvětšení, bonusem je přesné zaostření AF a skvělá kresba makroobjektivu...
gustav píše:Pan Neff slíbil, že někdy dá ještě něco o tvých aparátech
vlastní výroby, ale na DF jsem nic nenašel.
gustav píše:Josefe, samozřejmě mi je jasné to, o čem píšeš. Ale mě moc bavi číst články o stavbě takových foťáků a když jsou k tomu i fotky,
je to ještě lepší. Je to takový můj neškodný úlet . Asi s tím už nic nenadělám .
josef38 píše: Ale ještě se Tě optám, jak velké negativy takto kopíruješ?
kutilka píše:Jenom do 6x9, barevná hlava by mi větší formát neprosvětlila, a ani větší formát nepoužívám.
Na film už dávno nefotím, jen jsem si archivoval všechny své i otcovy negativy a diapozitivy. Téměř všechny už mám zdigitalizované a sw ošetřené (expozice, kontrast, retuš skvrn a škrábanců). Už v analogové éře jsem byl posedlý retušováním pozitivů superjemným štětečkem, nepustil jsem ven jedinou nevyčištěnou fotku.
Podobným způsobem, jako kopírování negativů, fotím i mikroskopické preparáty střevních parazitů ptáků pro jednoho špičkového odborníka.
Objekty jsou až 15mm velké a nevhodné pro fotografování mikroskopem kvůli nutnosti použití panorama šití.
kutilka píše:Já kdybych řešil reprodukci negativu velkého formátu, asi bych šel cestou ofocení ukolmeného negativu s matnicí v pozadí, osvětlenou světlem z oblohy, případně uměle osvětlenou bílou plochou...
gustav píše:Ahoj Josefe, k Tvému krásnému jubileu Ti přeji hodně pohody a zdravíčka a také hodně radosti z Tvého krásného koníčka .
A posílám Ti jednu kinofilmovou vodu z minulého století. Kdepak ta voda dnes asi je ...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník