Asi jsi mě nepochopil???

Já nesrovnával 16:9 s 3:2 natož s 4:3, ale s 1:2!!! - o kterém byl tento tejden článek od Neffa. A tvrdil, že Neffen doporučované k vyzkoušení 1:2 (spíše jde o 2:1) , je velice podobné!!!!! 16:9. Netvrdil jsem, že je to stejné, ale podobné!!!
A jak vidno z tvého obrázku, rozdíl mezi 16:9 a 2:1 je malý čili že ten proužek je tenký.

Dalším nepřímým důkazem by bylo, kdyby jsi ty obdélníčky (pouze 16:9 a 2:1) nakresli samostatně a bez obdélníčku snímače (3:2) nad sebe, na první pohled by jen tak někdo nepoznal, že nejsou stejné

Protože dle mě jsou velepodobné!
Co se týče porovnání s 3:2, o čemž jsemvůbec nepojednával ale, tam je rozdíl samože veliký! Ale práve ve prospch 16:9

, tedy že neořeže tolik drahocených px (dle tebe drahých...). Tedy odmítám tvrzení, že fotit do 16:9 je zhovadilost z ekonomického hlediska - ceny snímače... , v porovnání s 2:1 (což je stěžejní téma že

Takové (ekonomické) hledisko mě nezajímá! Snímač je drahý jak pro koho, já zasebe tvrdím, že "můj" 24Mpx snímač byl levný! - na to jak kreslí

Apropo, nebude ti pak , při focení do 3:2, líto pro změnu "drahých" pixelů na výstupu - na drahém PC monitoru 16:9 , natož na drahé velké jedneapůlmetrové TV obrazovce - TV zpravidla již jen 16:9, kdy se po stranách budou ulejvat zobrazovací pixely?

Navíc, fotímli současně do RAW, neustále tu informaci z celého snímače mám a snímač využívám na pozadí celý

A jelikož je 16:9 stejnak nudle, nelze to použít na výšku nebo na portréty a tedy to že i snímač není 16:9, nevadí. Fotoaparát není kamera, ale i kamera

A né vše fotím a do 16:9 (mimochodem i panorama je nesmysl fotit již tak s nudlí 16:9 , aby to pak po složení byla ultranudle..., natož jeli složenina s fotek focených na výšku -to aby záběr zabral i vyšší budovy či vysoké hory , jsuli moc blízko, do stran prostě jen udělám víc fotek pro složení, ale jsem limitován výškou! Focením panoráma z fotek na výšku, úhel záběru na výšku tímto rozšířím

)
Dále jsem poukázal na to, že 16:9 je implantováno již v menu a tak zamaskuje nevyužívané pixely - zobrazí již ořez, což je výhodné a netřeba se babarat s mnoha fotkami z RAW ale že je možné jej pro sichr souběžně pořizovat také a pixelíky využívat všechny i při focení rovnou do JPG a rovnou do 16:9.
S maskou na 16:9 se pak lépe komponuje

Starší kamery 4:3 pro pozdější ořez na 16:9 toto neuměly a filmaři museli používat lepicí pásku na LCD a zamaskovat si oblast ořezu fyzicky a jen jako pro až pozdější ořez a taky zahodily , dle tebe drahé???..., pixely ze snímače navíc jen s 0,4Mpx... (HDV a FullHD kamrky již scanovali natívně pouze do 16:9, SD ne, vždy scanovaly 4:3 i v režimu 16:9, pouze deformvaně - anamorfní záznam. To dělaly ještě dlouho pouze HD kamery stále s prokladem... a jen anamorfním záznamem...)
Co se pozitivu - papíru týče, nevím, proč bych měl boží obraz (zejména z krajiny) ořezávat na užší rozhled - na 3:2 nebo 4:3???
Přece jsem psal, že jde i ve fotosběrně zadat ořez na! obraz! a zachovat poměr stran 16:9 a že jsou na to i alba

Tedy co to je normální nebo normální papír??? Pro mě jenormální 99% fotek prezentovat na velké obrazovce 16:9, kdy toto je dávno dtandardní poměr stran i PC monitorů, nebo to "normálně" nechat udělat na papír také 16:9
Ale spíše mi šlo o pouze to, že naopak je méně výhodný poměr 2:1 (potažmo 2:1), než 16:9. Nic víc a už vůbec né ve vstahu k 3:2, to jsem ani nemylel, to je jiné téma! Ale neva, že jsme i toto rozebrali a docela podrobně

Moje fotečky a 16:9!

z přírody jen tak na odlehčenou: V lese na houbách:
http://odsakeda.sweb.cz/A77ISO800les.JPG , Zatmění Slunce jinak (jak na velké světelné rozdíly ostré Slunce vs hluboký stín za budovou):
http://eduard22.sweb.cz/Zatmeni2015FOTOEda.jpg