Kompakt/ultrazoom/levná zrcadlovka

Re: Kompakt/ultrazoom/levná zrcadlovka

Příspěvekod indi » 19 lis 2011 20:36

to milav: děkuji za tip, ale bude to bez druhého objektivu použtelé? Přeci jen minolta (v tehdejší době ultrazoom) měla rozsah 35-420 mm. A bohužel ušetřit dalších 5000,- nebude otázkou týdnů :(
indi

Příspěvekod vlakerik » 19 lis 2011 22:05

Ahoj.
Podívej se sem, možná Tě to zaujme.
Dobré světlo přeji.
http://forum.grafika.cz/read.php?52,312 ... sg-5291104
vlakerik

Příspěvekod milav » 20 lis 2011 10:32

Promiň, neuvědomil jsem si, že Dimage byl kompakt. Nicméně základní seťák na běžné focení stačí bohatě (na krajinky a momentky i děti) a časem si můžeš došetřit na zoom (starší i nové se dají koupit kdykoliv v rozmezí od cca 2.500,- starší, od 3900,- nový Sony seťák 55-200-a taky není špatný, teď jsem na Aukru např. koupil solidní Tamron 70-300 makro v záruce za 2.200,-). U objektivů je hodnota zoomu počítaná na kinofilm, pro APS-C zrcadlovky se přepočítává x1.5. Takže 70-200 je ve skutečnosti 105 - 300. Každopádně zrcadlovka (navíc s plnou zárukou) Ti určitě poskytne podstatně lepší výsledky než jakýkoliv bazarový kompakt bez záruky (pokud Ti nevadí o něco větší a těžší foťák - do kapsy ho fakt nedáš) Ono když máš štěstí, můžeš se v bazaru trefit na dobrý kousek, ale většinou netušíš, kolik toho má za sebou, navíc bez záruky ... Slušný foťák je dost velká investice, a je škoda si pak nadávat, až ti bazarový kousek za pár neděl odejde :-)
Pokud budeš chtít poradit se Sony, napiš PM.
Sony SLT A35, Sigma 17-70 F2.8-4.0 DC MACRO OS HSM, Sigma 70-300 F4-5.6 DG OS, Sony 50 F1.8
milav

Příspěvekod swisst » 22 lis 2011 21:32

Nevyplatí se zůstat u kompaktu? Já si na výlety beru kompakt který se vejde do kapsy a nezruinuje mne když se namočí, spadne nebo jinak pochroumá. Fotky z výletů vpodstatě netisknu, jen je prohlížím na PC, a pro tyhle účely je kvalita víc než postačující. Jasně - má to spoustu nevýhod a nedostatků, ale pro "výletové focení" je pro mne kompakt jasná volba. Zkoušel jsem párkrát vzít na výlet EVF (falešnou zrcadlovku) a je to prostě zátěž která překáží. O klasické zrcadlovce nemluvě. Tu beru jenom když jdu cíleně fotit.
swisst

Příspěvekod ďaur » 23 lis 2011 07:18

swisst:
myslím, že je to vždy především otázka požadovaného výstupu, pokud se snímky tisknou na "pohlednice" či prohlížejí na monitoru, dají se pro tento účel určitě najít dobré kompakty. evf používám taky, je poněkud větší, než malý kompaktík, ale dle mého soudu zase až tak velká zátěž to není (taky záleží na typu....)
ďaur

Příspěvekod hteda » 27 lis 2011 17:57

Pro začátečníka klidně stačí starší model zn. NIKON. Je to dobrá značka a sama o sobě dělá dobré fotky ;-) ale urcite to chce znát alespon zaklady focení :)
hteda

Příspěvekod Reeaper » 29 lis 2011 10:53

Zdravím všechny, tohle vlákno mě donutilo se registrovat, ač čtěnářem jsem už nějaký pátek :-)

Překvapuje mě, že tady zatím nepadl ultrazoom Fujifilm HS20EXR. Dá se sehnat za rozumnou cenu - http://www.zbozi.cz/vyrobek/fujifilm-finepix-hs20/?q=fujifilm%20hs20&seradit=nejlevnejsi
Recenze je zde http://www.digimanie.cz/art_doc-A6D078929C75E40CC12578C0007DC438.html
Parádní zoom, na krajinu stejně málokdy chodím bez stativu. Je fakt, že na větší ohnisko hůř ostří, u videa je to ještě horší.
Ale u mě jednoznačně zvítězil kvůli tohodle:
- velikost chipu (ve své kategorii!!),
- kvalitní výklopný displej (když fotíme s kolegou, ten u foťáku klečí a já se mu směju :-) )
- velký zoom, který jsem chtěl. Nikko neříká, že se vždy musí vytahovat na max. ohnisko, ale někdy se to hodí..
- Další argument byl paradoxně absence výměny objektivů - vím, že bych do toho nacpal hrozný peníze a to si nemůžu dovolit.
- skvěle padne do ruky, je robustní, oproti NX11, kterou má kolega - u tý mám pocit, že mi vypadne z ruky.. ale to je foťák zase někde jinde..

Dobře funguje režim EXR, menu foťáku je někdy kostrbaté, ale když se s ním člověk zžije, není problém.

Je fakt, že to ale není ´obyčejný´ kompakt a s tím musí člověk počítat při focení v msítnosti, za špatnýho světla atd. Kompakt zkousne cokoliv..
Reeaper

Příspěvekod Drobeček » 31 pro 2011 16:29

Tady jsem udělal takový pokus se všemi "stroječky" co mám doma a ještě fotí. :D
Vše foceno úmyslně na automatiku bez jakéhokoli nastavování. ;)

KOMPLET.jpg
Test
KOMPLET.jpg (1.29 MiB) Zobrazeno 15853 krát
Drobeček

Příspěvekod adzi » 25 bře 2012 18:28

Drobeček píše:Tady jsem udělal takový pokus se všemi "stroječky" co mám doma a ještě fotí. :D
Vše foceno úmyslně na automatiku bez jakéhokoli nastavování. ;)

KOMPLET.jpg

Musím konstatovat (v první řadě ANO pro zrcadlovku ale...) že nejlepší fotku z těch kompaktů vytvořil Olympus C-4000Z, Sám jsem tento fotoaparát vlastnil, a opravdu dokonalé fotografie s přizorenými barvami !
adzi

Zpět na Začátečníci chtějí vědět