Epson pro 3800, problém!!

Moderátor: borisst

Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod John » 17 led 2014 17:47

Mám novou Epson Stylus Pro 3800 (to samé jako 3880). Nereaguje na změnu ICC profilů. Když změním ICC v ovladači tiskárny, tak nic, tiskne pořád stejně. To samé když změním ICC ve Photoshopu. Přeinstaloval jsem ovladač tiskárny, dal nový firmware, měnil i druhy papíru a pořád nic. Používám Epsonky mnoho let, al,e s tímto jsem se ještě nesetkal. Jedu v XP prof.. Nenapadá vás prosím nějaké řešení? Díky
John
 
Příspěvky: 6
Registrován: 17 led 2014 09:36

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod MirekE » 18 led 2014 19:01

V ovladaci tiskarny color management vypni a v PS nastav v tiskove dialogu "Photoshop Manages Colors" a vyber patricny profil tiskarny. Rendering Intent nastav na Relative Colorimetric a zaskrtni Black Point Compensation. Ani tak to nefunguje? Jak to vypada, kdyz pouzijes spravny a jak kdyz spatny profil? A co je to za profily?

Mimochodem, 3800 a 3880 nejsou stejne tiskarny, 3800 myslim nepouziva inkoust Vivid Magenta. Pisu to proto, ze profily z 3880 s nejvetsi pravdepodobnosti nebudou na 3800 spravne fungovat...
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod John » 19 led 2014 07:03

Dík moc za odpověď. Ve Photoshopu jsem vše nastavil a pořád to samé. Připadá mi to jako vir v tiskárně nebo špatný driver. Zkusil jsem i jiné drivery (funguje i z 3880) a i jiný firmware. Bude asi chyba v PC, patrně si něco o tiskárně pamatuje. Je jedno, jaký icc dám, změny jsou, ale ta černá tam pořád není, červená mimo a modrá akorát tmavší. Je ohromný rozdíl mezi Corel a Photoshop i při úplně stejném nastavení tisku. Nevím, zda má tiskárna sama o sobě nějakou paměť, reset by měl nastat změnou firmwaru, ale nemá to vliv.
John
 
Příspěvky: 6
Registrován: 17 led 2014 09:36

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod John » 19 led 2014 10:17

Takže, ještě jinak. Půjčil jsm si notebook abych eliminoval možné zapamatování PC, nainstaloval drivery z Epsonu. Tisk vlevo AdobeRGB1998, vpravo EE361_1. Jak je vidět, vůbec žádný rozdíl. Vím, že jsem kdysi něco podobného řešil a byla to nějaká drobnost v nastavení, za boha si však nemohu vzpomenout co to bylo.
Přílohy
Untitled-Scanned-01.jpg
Untitled-Scanned-01.jpg (345.9 KiB) Zobrazeno 1659 krát
John
 
Příspěvky: 6
Registrován: 17 led 2014 09:36

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod centsm1 » 19 led 2014 21:47

Měl jsem stejný problém na tiskárně HP, takže to nemusí pomoct. Při tisku ve vlastnostech tiskárny jsem musel vypnout jakýsi HP Real Life technologies, což je utilita, která vylepšuje vlastnosti foto po odeslání z PC. A bylo po problému. Sice to ještě není pravé ořechové, protože používám papíry Fuji a nemohu na ně najít ICC profil.
centsm1
 
Příspěvky: 9
Registrován: 16 črc 2012 22:38

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod John » 19 led 2014 22:13

No jo, co to ale je epsonce, toť otázka. Také používám Fujifilm a dělám si icc sám, dokonce pro každou fotku.
John
 
Příspěvky: 6
Registrován: 17 led 2014 09:36

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod MirekE » 20 led 2014 03:42

John píše:Takže, ještě jinak. Půjčil jsm si notebook abych eliminoval možné zapamatování PC, nainstaloval drivery z Epsonu. Tisk vlevo AdobeRGB1998, vpravo EE361_1. Jak je vidět, vůbec žádný rozdíl. Vím, že jsem kdysi něco podobného řešil a byla to nějaká drobnost v nastavení, za boha si však nemohu vzpomenout co to bylo.



Co myslis tim "tisk vlevo AdobeRGB1988"? Pouzil jsi AdobeRGB jako profil pro tisk? To by samozrejme bylo spatne, ale asi bys dostal podobny vysledek, pokud by vychozi soubor byl v sRGB a ty misto profilu tiskarny nastavil AdobeRGB, nebo kdyby tiskarna ocekavala AdobeRGB z nejakeho jineho duvodu
Nevim, jestli ti to pomuze, tady je nastaveni 3880 na Macu, pro leskly Ilford s mym profilem. Snad to na PC a s 3800 nebude uplne jine... Jeste nekolik napadu na vyzkouseni:

- Jak to vypada, kdyz udelas soft proof ve Photoshopu, vypada fotka spravne, nebo ne?
- Jak to tiskne, kdyz pouzijes nejaky standardni test (napr. http://www.outbackphoto.com/printingins ... essay.html) bez jakychkoliv uprav?
- Jak tiskarna tiskne, kdyz do ni posles fotku v sRGB a vypnes color management ve Photoshopu a nechas to ridit tiskarnu (tj. Printer Manages Colors)?
- Jsi si jisty, ze mas dobre inkousty?
- Co je to za papir? Zkusils original Epson, treba Luster? Par listu se dodava s tiskarnou...
- V jakem prostoru byl ten obrazek, co jsi sem zkopiroval? A v jakem formatu, je to 8 nebo 16 bitove RGB nebo neco jineho?
Přílohy
3880settings.png
3880settings.png (73.57 KiB) Zobrazeno 1637 krát
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod John » 20 led 2014 12:25

Omlouvám se za málo informací, napravím.
Předně, v papírech ani inkoustech to není, na minulé 3800 fungovalo vše ok, snímek architektury.
Stáhl jsem testovací fotku a výsledky jsou zde, barvy pořád mimo.
Přílohy
3.jpg
3.jpg (183.81 KiB) Zobrazeno 1626 krát
2.jpg
2.jpg (197.04 KiB) Zobrazeno 1626 krát
1.jpg
1.jpg (184.51 KiB) Zobrazeno 1626 krát
scan.jpg
scan.jpg (500.5 KiB) Zobrazeno 1626 krát
Srata3800.jpg
Srata3800.jpg (182.5 KiB) Zobrazeno 1626 krát
John
 
Příspěvky: 6
Registrován: 17 led 2014 09:36

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod MirekE » 20 led 2014 17:32

Jeden problem tam vidim, ale zrejme to nebude vsechno:

Jako profil tiskarny nastavujes AdobeRGB, ProPhoto RGB a nejaky CMYK. To je spatne - musis tam nastavit profil te tiskarny a papiru, ktery pouzivas (viz muj prvni screenshot). Dalsi dulezita vec je, co mas nastaveno v dialogu driveru tiskarny, ktery se objevi po stisknuti tlacitka "Tisknout...". Tam musi byt vypnuty color management a nastaveny spravny typ papiru (viz muj druhy screenshot).
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod John » 21 led 2014 06:52

Máte pravdu, bude to patrně souhra několika chyb. Různé profily jsem nastavil kvůli viditelné změně. Používám vždy jen jeden, případně dva icc podle papírů. V driveru tiskárny se ve win po volbě ve Photoshopu "Volbu provádí Photoshop", automaticky nastaví Off (no color adjustment).
Zkusil jsem vzít starou cartridge PK, dal do ní čip LLK (jiný nemám, tiskárny 3800 mám krátce a nemám sadu druhých čipů), vložil do tiskárny. Tím jsem jí zmátl, vložil pak resetovanou PK a dal tisk matnou MK. Fotka na lesaklém papíře vylezla skoro ok. Matné fotopapíry nemám, nepoužívám je, takže na čtvrtce to bylo také skoro dobré. Vzhledem k tomu, že všechny čipy, včetně odpadní nádob. fungují společně, může vadný PK narušovat funkci všech. Musím nyní sehnat PK cartridge, starou nebo alespoň čip. Ideální by ale byla celá sada, to však nekradu. Každopádně Vám děkuji za pomoc.
John
 
Příspěvky: 6
Registrován: 17 led 2014 09:36

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod MirekE » 21 led 2014 16:31

John píše:Máte pravdu, bude to patrně souhra několika chyb. Různé profily jsem nastavil kvůli viditelné změně. Používám vždy jen jeden, případně dva icc podle papírů. V driveru tiskárny se ve win po volbě ve Photoshopu "Volbu provádí Photoshop", automaticky nastaví Off (no color adjustment).
Zkusil jsem vzít starou cartridge PK, dal do ní čip LLK (jiný nemám, tiskárny 3800 mám krátce a nemám sadu druhých čipů), vložil do tiskárny. Tím jsem jí zmátl, vložil pak resetovanou PK a dal tisk matnou MK. Fotka na lesaklém papíře vylezla skoro ok. Matné fotopapíry nemám, nepoužívám je, takže na čtvrtce to bylo také skoro dobré. Vzhledem k tomu, že všechny čipy, včetně odpadní nádob. fungují společně, může vadný PK narušovat funkci všech. Musím nyní sehnat PK cartridge, starou nebo alespoň čip. Ideální by ale byla celá sada, to však nekradu. Každopádně Vám děkuji za pomoc.


Tak drzim palce, snad to uz dopadne dobre.
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: Epson pro 3800, problém!!

Příspěvekod mirao2 » 11 zář 2015 13:45

Dobrýden,

měl bych takovou malou prosbu, která mi může "zachránit život". Nemoh by mi někdo přenechat sadu starých, prázdných inkoustových náplní do této tiskárny...? (Epson Stylus Pro 3800/3880) Koupil jsem ji bez náplní a potřebuji pročistit hlavu, aby mi nezaschla a pak teprve můžu koupit nové náplně pro tisk.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď případně rady...
mirao2
 
Příspěvky: 2
Registrován: 11 zář 2015 13:38


Zpět na Vše kolem tisku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník