Ale chlapi, vy mi tady z toho děláte matematickou olympiádu!

pomalu začínám být přesvědčen o tom, že knihy o fotografování píší absolventi matfyzu!
To jen pro odlehčení...
- Shora popsaná ve vašich příspěvcích jsou fakta.
- Photo RGB je zbožné přání, dosud neexistuje tiskárna, která by jej uměla vytisknout ani člověk, který by jej dokázal vidět!
- Tiskárna umí v některých polotónech vytisknout víc než vidí monitor, monitor dokáže zobrezit v některých polotónech víc, než vyjede tiskárna. Bavíme se o špičkovém vynavení, ne o mainstreamovém standardu.
- Export pro web a zařízení je optimalizovaný výstup pro webovou prezentaci, při kterém si volíte míru komprese. Můžete tak zejména činit pro malé ilustrační obrázky, které třeba musí mít shodně 250kb. Standardně tudíž používat buď export s nastavením bez komprese a v profilu ARGB.
- Úpravy ve Photoshopu (platí všeobecně) mohou naprosto degradovat vše, co jste doposud udělali!!! Nebudeme se nyní bavit o oblíbených úpravách typu Hipstamatic, Instagram, ala Holga, instantphoto apod. Mluvíme o standardní fotografii, kde je kladen důraz na přesnost barevného podání. Ve photoshopu máte zobrazen histogram fotografie, který je standardně vytvořen jednolitým a nepřerušeným obloukem, tzn všechny polotóny jsou zastoupeny v určitém objemu. Nyní si zkuste napálit třeba velmi tvrdý kontrast a podívejte se, co se stane. Histogram bude mít jiný tvar a bude přerusovaný. Tam kde je přerušení, není žádná barevná informace a kde nic není, ani smrt nebere!

Co tedy s tím?
Pokud mám fotku, kterou budu chtít tisknout, je ideální ji mít v rawu a vyvolat jako 16bit tiff. Proč? Tiskárny pracují s 10bit barevnou hloubkou. Standardní jpeg i tiff mají 8bit, tudíž už zde něco chybí. Nemusí to být vidět!!! Ale... Pokud budete tisknout např velký portrét, myslím tím velký - řekněme od A2 výše a budete mít poškozenou, nedostatečnou barevnou hloubku může se stát, že přechod světla a stínu na tváři nebude plynulý, ale bude tvořen pruhy, které vidí tiskárna. Pro představu - klasický rozsah polotónů je 0-255 a vy jich úpravami pár zdevastujete, takže při přechodu do stínu budou chybět v dané barvě polotóny 140 - 122, 90 - 71...je to příklad, jen pro představu!!! A tiskárna nebude mít z čeho vytvořit ten jemný přechod tak, jak jej vidíme my... Další problém jsou jasné odstíny s hodnotami vyššími než 246 z 255 stupnice. Pokud si sáhnete kapátkem do takového přepalu a máte takto vysokou hodnotu ve všech třech kanálech, máte problém! Tiskárna zde neví z čeho míchat barvy a vytiskne v tomto místě velké NIC! Zde bude pouze barva papíru a při nasvícení světlem z boku uvidíte takovou krásně hnusně ohraničenou mapu... Na druhém konci, vše pod hodnotu 15 - 20 je černé, což nám nemusí až tak vadit... Přepalů na exponovaných místech se lze zbavit funkcí ztmavit, kdy nástrojem na staveným na ztmavit světla přelízneme vypálenou oblast. Tím dáme tiskárně alespoň nějakou barevnou informaci a nebudeme mít pouze čistý papír.
Ale to jen na okraj, zpět k těm barevným hloubkám. Ideál před úpravami je tedy 16bit tiff. Co se stane? I pokud relativně tvrdě zasáhnete do úprav jasu a kontrastu a "poškodíte histogram" dostanete se třeba na barevnou hloubku 11,5bit. A to je pořád o 1,5 více, než umí tiskárna! Pokud takovou devastaci provedete na 8mi bitovém souboru, který již na startu má o 2bity menší barevnou hloubku, pánbůh s vámi! To to rovnou převeďte na čb a tiskněte jako "velké umění"!
Tak... Tolik další doplnění, abyste to neměli tak jednoduché!
Ale pro technické fanatiky doplním... Je třeba brát některé věci jako fakt, prostě je přijmout. Mám rád hudbu a svůj cd přehrávač. Mohl bych být absolvent elektrotechniky a pitvat se v technickém výkresu jak to všechno funguje, být z toho potěšen jak to krásně vymysleli a zvuk brát jako vedlejší produkt tohto fascinujícího technického zázraku... Ale já mám rád tu hudbu a nebudu pitvat proč to hraje, protože bych se z toho mohl zbláznit a zapomenout na to, že primárně jsem měl rád tu hudbu! Pro tyto případy jsem si před dávnými lety vymyslel jednu poučku, kterou stírám moje zvýšené zájmy o to jak to funguje, které by mne rozptylovaly, nebo odváděly od tématu:
"když zastrčíš lesklé kolečko do šuplíku a svítíš na něj baterkou, tak vono to hraje...!"
A jsem nadmíru spokojen, protože se mohu naplno věnovat věcem, které mám tak rád!
Hezké dopoledne všem, BS