ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod milav » 11 říj 2011 07:28

Moc nesouhlasím s panem Neffem, že je to "piškuntálie" - např. na odstranění fleku z prachu na čipu na světlém nebi to je podstatně jednodušší a rychlejší než klonováním :P

http://www.digineff.cz/art/editujeme/zo ... tudia.html
Sony SLT A35, Sigma 17-70 F2.8-4.0 DC MACRO OS HSM, Sigma 70-300 F4-5.6 DG OS, Sony 50 F1.8
milav
 
Příspěvky: 25
Registrován: 11 říj 2011 07:21

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod LHajekl » 15 říj 2011 19:39

No zrovna na odstranění prachu si myslím jsou jiné funkce a to přímo v samotném fotoaparátu (určitě to je u EOSů, a dokonce se dá taková funkce získat i na Canoňáckých kompaktech pomocí CHDK - ikdyž tam to bylo spíš zaměřené na vadné body snímače).

Ale jinak si myslím také, že to úplně zlé nemusí být. Většinou se mě už nechce zdlouhavě fotky v počítači retušovat klonovacím razítkem apod. a občas se objeví nějaká drobnost, které by se člověk rád zbavil a tak pro lenochy jako já to může být vítaná pomůcka.

Ale zatím jsem se nedostal k instalaci téhle nové verze tak nevím jak je to dalece funkční a kvalitní.
LHajekl
 
Příspěvky: 3
Registrován: 15 říj 2011 19:32

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod Aston » 17 říj 2011 21:37

Jenže to vyplnit podle okolí vždycky zohlední to co chceme odstranit. A to může napáchat dost značné škody.
Aston
 
Příspěvky: 16
Registrován: 09 zář 2011 19:51

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod ogyn » 24 led 2012 12:31

Inspirirován jedním cd, které bylo přiloženo k fotočasopisu,jsem zkusil v Z14 odstraňovat pomocí funkce "vyplnit podle okolí " vrásky, a drobné pleťové vady! Výsledek mne mile překvapil,"razítkem " bych se uklonoval,a výsledek by asi nebyl takový. :)
ogyn
 
Příspěvky: 264
Registrován: 22 led 2012 10:34

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod ďaur » 24 led 2012 16:01

ogyn:
jistěže to funguje, jen je třeba vzít v potaz, že ne vždy a ne na všechno. pokud to někdo chce používat častěji, určitě si najde svou metodu třeba velikosti či "umístění" výběru atd. používám to velmi zřídka, proto postupuji metodou pokus - omyl, no a když se nepodaří řekněme napotřetí, tak jdu klonovat, protože zkoušet a zkoušet kvůli jednomu obrázku za měsíc se mi nechce.......
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod Ferin007 » 10 črc 2012 11:37

No, piškuntálie to určitě není, to je, slovy klasika, základní nepochopení.
Je to výboroná věcička, která může ušetřit spoustu práce a ještě s daleko lepším výsledkem.
Samozřejmě to nefunguje vždy a všude, ale nic nebrání to zkoušet opakovaně, s jiným výberem apod. I v těchto ne 100% případech to většinou stačí k maximální spokojenosti nakombinovat s klonovacím razítkem - ať už klonováním připravím půdu pro úspěšnější pokus, nebo naopak ne 100% pokus klonováním jen doupravím k maximální spokojenosti.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod jiriko » 10 črc 2012 21:13

Souhlasím s tím, že to je základní nepochopení.
Zatím co ZPS to do výběru plácne a přechodem mezi výběrem a okolím se prakticky se nezabývá, pak stejná funkce u PS nejen že nahradí obsah, ale provede i ono zpracování přechodu.
Jinak řečeno, náhrada v ZPS je použitelná tak max na jednolitý podklad, kde je nějaká ta anomálie. Podle sledu, jak byly jednotlivé verze vydané, tak se v Zoneru funkcí náhrady u PS "inspirovali", ale vzhledem k termínu vydání verze 14 tuto funkci nestačili dotáhnout do prakticky použitelné podoby.
jiriko
 
Příspěvky: 92
Registrován: 06 pro 2011 20:47

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod Ferin007 » 11 črc 2012 08:25

Mně přinde ta funkce v ZPS použitelná dost. Záleží taky na rozmazání výběru. Často dává lepší výsledky než PS.
Chová se akorát trochu nepředvídatelně (nebo jsem v tom aspoň zatím logiku nenašel), někdy je to perfektní hned napoprvé, někdy je potřeba to zkusit dvakrát, třikrát.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Retuš oblohy - modrý gradient

Příspěvekod crusoe » 24 črc 2013 13:19

Zdravím, jak vytvořit přirozeně vypadající část oblohy v panorámatu z několika fotek focených z ruky, kdy jedna fotka je trochu posunutá dolů, a tím vznikne bílý flek, který je potřeba vyplnit přirozeně vypadajícím modrým gradientem oblohy... jako příklad dávám panorama, kde jsem použil fukci "vyplnit podle okolí", ale nedopadlo to příliš dobře, protože to nakopírovalo hory do oblohy, následně jsem použil retušovací štětec, ale nic moc... Jak to udělat, abych na tím nestrávil hodiny práce :? - jede totiž více méně jen o dok. fotky z výletu... díky
Přílohy
su_a_105.JPG
su_a_105.JPG (2.05 MiB) Zobrazeno 2975 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 15.1 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon PowerShot G1 X
Exposure bias: -2/3 EV
crusoe
 
Příspěvky: 184
Registrován: 04 pro 2011 22:58

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod Ferin007 » 24 črc 2013 13:36

Zkus měnit výběr pro vyplnění tak dlouho, až ti to vyplní jen tím, co skutečně chceš. Dřív nebo později bude jeden z pokusů úspěšnej.
Ruční klonování a retušování na obloze téměř nikdy nedopadne dobře, nebo aspoň vyžaduje mravenčí práci a zkoušení.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod crusoe » 24 črc 2013 13:46

A nelze nějak omezit prostor, podle kterého se obraz dopočítává?
crusoe
 
Příspěvky: 184
Registrován: 04 pro 2011 22:58

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod Ferin007 » 24 črc 2013 13:59

Ten omezíš tím, jak provedeš výběr. Tan algoritmus je ale složitej, takže dopředu to asi nijak neodhadneš.
Nebo prostě tu oblohu vyřízni (nejspíš na celou šířku fotky, ať se to pak snadno trefí), vyplň podle okolí a pak to celý vrať do původní fotky.
U ostatních oparací (klonování, žehlička apod.) jde oblast úpravy snadno vymezit přímo ve fotce, ale tady bys měl dva různý výběry... I když, možná by to šlo. Tak zkus vybrat jen okolí a pak udělat ten výběr na vyplnění. za pokus nic nedáš.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: ZPS 14 - Vyplnit podle okolí

Příspěvekod crusoe » 25 črc 2013 09:12

Tak jsem to vyzkoušel - vyjmout oblohu a zkusit dopočet jen na ní - no výsledek není zrovna použitelný, funkce vyplnit podle okolí je vhodná spíš na odstraňování menších vad v gradientu, a navíc zoner neumí zrovna ideálně pracovat s "vrstvami" :roll: ... ale přišel jsem na to, jak to vyřešit alespoň trochu přijatelně - oprava modré oblohy - totiž vyvořit kopírováním alespoň přibližný gradient oblohy, a potom na vybranou část použít Gaussovské rozostření nastavené na maximum několikrát, ale je třeba to provádět ve více než 8bitch jinak dojde k posterizaci....
crusoe
 
Příspěvky: 184
Registrován: 04 pro 2011 22:58


Zpět na Zonerem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník