využití zoneru

Re: využití zoneru

Příspěvekod Aston » 20 bře 2012 17:25

Obrovská výhoda Zoneru oproti PS je rychlost, operativnost. Zpracovávám velké množství fotografií, často upravuji fotky posluchačů a dělám to prakticky jenom v Zoneru - a zde používám možnost úpravy ve vrstvě. Obvykle dělám jednu, dvě úpravy a kdybych na to šel PS, bylo by to kanónem na vrabce. To srovnávání ZPS a PS fakt nemá cenu, to je jako kdyby někdo vyčítal motocyklu, že nemá čtyři kola.
Aston
 
Příspěvky: 16
Registrován: 09 zář 2011 19:51

Re: využití zoneru

Příspěvekod Ferin007 » 10 črc 2012 11:49

Přijdou mi dost úsměvný příspěvky některých lidí, v nichž se tvrdí, že k "vážnější práci" jsou nutné plnohodnotné vrstvy a přitom argumentují PSE nebo GIMPem. :mrgreen:
Vůbec je naopak nevzrušuje, že těmto programům chybí (v případě GIMPu doposud chyběly) věci pro úpravy daleko zásadnější. Počínaje prací v 16 bitech, přes podporu 64 bitů a konče mnoha dalšími věcmi.
Zatímco historie vrstev se v konečném důsledku projeví spíš na komfortu práce, než na konečném výsledku (dané úpravy je většinou možné provést, třeba trochu jinak, i v ZPS), 16 bitů významným způsobem ovlivní samotný výsledek.
Doma mám ZPS i PSE + jsem dost dlouho dělal i v PS a PSE je z těchto programů bohužel nejmíň využitelnej. Z ostatních věcí se některý dělají líp v PS, jiný (a je jich dost) v ZPS.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: využití zoneru

Příspěvekod monak » 10 črc 2012 18:14

Zdravím,
mám problém se Zonerem. Všechny softy, kromě Malování a Zoneru, zobrazují obrázky +/- stejně.
Jde mi hlavně o zobrazení v Zoneru. Tam je to docela bída. Nemáte někdo ponětí, co s tím?
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (232.14 KiB) Zobrazeno 4717 krát
monak
 
Příspěvky: 3
Registrován: 10 črc 2012 18:07

Re: využití zoneru

Příspěvekod Ferin007 » 11 črc 2012 08:21

Tipuju problém se Správou barev (špatný nastavení). Fotíš do AdobeRGB?
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: využití zoneru

Příspěvekod monak » 11 črc 2012 16:49

Fotím do sRGB
monak
 
Příspěvky: 3
Registrován: 10 črc 2012 18:07

Re: využití zoneru

Příspěvekod monak » 11 črc 2012 17:58

Tááák, vyřešeno...
Po restartu PC se zobrazují barvičky, jak mají.
V nastavení barev jsem se v Zoneru nehrabal, tak nevím, kde vznikla chybka:-(

Díky...
monak
 
Příspěvky: 3
Registrován: 10 črc 2012 18:07

Re: využití zoneru

Příspěvekod ďaur » 12 črc 2012 05:34

monak:
"...tak nevím, kde vznikla chybka..."
on si někdy pc žije svůj život :D
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45

Re: využití zoneru

Příspěvekod Avionik » 25 pro 2012 20:41

Přátelé, přešel jsem na novém PC ze ACDSee 9 na novej ZPS a zatím sice objevuji co vše dovede, a jsem nadmíru spokojen (n) Josef44
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: využití zoneru

Příspěvekod ďaur » 26 pro 2012 06:27

Avionik:
ACDSee neznám, ale myslím, že budeš se zonerem spokojený, umí toho dost :)
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45

Re: využití zoneru

Příspěvekod Avionik » 13 led 2013 21:59

ďaure , začátkem roku jsem přešel z Fujiny 30 EXR(měljsem smůlu byla vadná) na nového Nikoníka 3100 a tak jen(zoner15) výborně používám na zpracování RARu (NEF) z nikona, Zatím neumím vše ale jsem maximálně spokojen (n) .josef44
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: využití zoneru

Příspěvekod centsm1 » 13 led 2013 22:13

Vítej u Nikonu. Na převod z RAW používám ViewNX2. Je zdarma a má dobře přednastavené hodnoty. Pracuje s originály, ale v Zoneru určitě používáš zálohy, že?
centsm1
 
Příspěvky: 9
Registrován: 16 črc 2012 22:38

Re: využití zoneru

Příspěvekod Avionik » 13 led 2013 22:21

centsm1 , No tos mě zaskočíl , já sice vždy mám zdrojové snímky zálohovány , takže v podstatě dělám jenom s kopií z pracovní plochy , ale musím se mrknou jestli zoner to i v rawu ukládá po zpracování na jpeg zpět do rawu jako zdrojovku. Při zpracování jpeg snímků to dělá (uložit jako). ;) josef44
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: využití zoneru

Příspěvekod Ferin007 » 14 led 2013 10:10

Prosím vás, co tady řešíte? Každá konverze rawu, v jakýmkoliv programu, je "nedestuktivní", tzn. není nevratná. Raw zůstává netknutej, konvertor k němu pouze ukládá (většinou formou pomocnýho souboru) převodový parametry pro pozdější opakované použití. Ostatněm skutečně "panenskej" raw stejně nikdy mít nebudete, pač po stažení z karty už s sebou nese informaci o nastaveních ve foťáku.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: využití zoneru

Příspěvekod Avionik » 14 led 2013 11:06

To "Ferin007" máš úplnou pravdu, plně stebou souhlasím a vím to taky , akorád jsem v tom okanžiku něvěděl přesne jak se Zoner chová po té konverzi RAW na jpg, proto jsem napsal že se mrku . ;) Proto jsem tam taky dodal to o džípegu.
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: využití zoneru

Příspěvekod centsm1 » 15 led 2013 22:14

Pokud zpracovávám RAW - u Nikon NEF - v programu ViewNX2, tak upravený snímek vždy přepíše původní. Respektive doplní k původním datům editační údaje do jediného souboru. Takže jeho dalším otevřením v jiném programu např. IrfanView už vidím jen upravený snímek. U ZPS 15 to pracuje jinak. Tam se tento upravený RAW v náhledu zobrazí jako upravený, ale v editačním okně jako původní neupravený soubor. Proto pracuji s kopiemi a zálohuji neupravené RAW, protože nevím, čím je budu v budoucnu upravovat. Ne všechny programy umí z nového souboru vytáhnout původní RAW.
centsm1
 
Příspěvky: 9
Registrován: 16 črc 2012 22:38

Re: využití zoneru

Příspěvekod Avionik » 16 led 2013 22:02

To " centsm1" díky za informaci , už je to jasné (n) v ZONERu 15 .Taky jsem ješte toho v něm moc neudělal od listopadu 2012 , Já jsem to dřív ani do RAWu nemohl dávat , neměl jsem na to mašinky a ani ZONERa (měl jsem ACDSee9) . Takže v podstatě jedu od nového roku co mám nového Nikona 3100(místo FUJiny 30 EXR) tak na 50/50% RAW(NEF) a jpeg .A hlavně záloha je vždy nutná (zdrojové snímky ) a používat kopie na práci v editaci. ;) josef44
Uživatelský avatar
Avionik
 
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 zář 2011 19:08
Bydliště: Olomouc

Re: využití zoneru

Příspěvekod ďaur » 17 led 2013 06:08

Avionik:
v zps15 se dá pro jpg nastavit automatické zálohování při jakékoli úpravě originálu, pro raw či dng není nutné, původní se nemění, zůstává neposkvrněn :)
ďaur
 
Příspěvky: 328
Registrován: 28 říj 2011 05:45

Re: využití zoneru

Příspěvekod Ferin007 » 17 led 2013 09:48

centsm1 píše:Pokud zpracovávám RAW - u Nikon NEF - v programu ViewNX2, tak upravený snímek vždy přepíše původní. Respektive doplní k původním datům editační údaje do jediného souboru. Takže jeho dalším otevřením v jiném programu např. IrfanView už vidím jen upravený snímek.


Jestli ono to nebude tím, že IrfanView není raw konvertor. ;)
Navíc bych si tipl, že neukazuje náhled samotnýho rawu, ale náhledový jpg.
Ferin007
 
Příspěvky: 17
Registrován: 23 kvě 2012 08:53

Re: využití zoneru

Příspěvekod centsm1 » 17 led 2013 20:42

Plně souhlasím s tím, co jste napsal před několika dny o nedestruktivních úpravách RAWu. Na vysvětlenou jsem uvedl, že ViewNX2 přepisuje původní RAW, aby uživatelé nebyli překvapeni např. jeho novou velikostí (z 8,1 na 13,2 MB). K původnímu se lze dostat pouze vrácením všech úprav do původního stavu v původním editoru. Daleko snadnější je načtení zálohy z jiného místa. ZPS 15 naopak neukládá do původního souboru, ale ukládá do jiného formátu.
Fotím pouze do RAW a při vyvolání v ViewNX2 už jenom převádím do jpg. Zcela vyjímečně provádím úpravy v editoru. Vyvolání ZPS 15 se mi nezdá tak jednoduché a častěji musím upravovat v editoru. Na rovinu: při správné expozici lze v obou programech dosáhnout shodných výsledků.
centsm1
 
Příspěvky: 9
Registrován: 16 črc 2012 22:38

Předchozí

Zpět na Zonerem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník