Olympus STYLUS 1

Olympus STYLUS 1

Příspěvekod dvader » 09 srp 2014 10:59

Ahoj všichni,
najde se tu někdo další, kdo si pořídil tohoto mazlíka? ;)

Mám jej od května a jsem s ním nadmíru spokojen. Plní přesně účel, pro který jsem si jej pořídil a takřka nemám výhrady.
Snad jen absenci GPS modulu - sice jsem rozchodil aplikaci z iPhone, ale dohrávání souřadnic ke každé fotce je časově nemyslitelné...

Fotí moc pěkně, výdrž baterie slušná (2 až 3 dny intenzivního focení), rozměry super.
Mám k němu i ten nastavovací tubusek, abych na něj mohl dát polarizák. A nakonec jsem si pořídil i tu telepředsádku, kupodivu není zase až tak špatná...

Zkušenosti:
- občas narazím na limity expozice, pokud chci malou hloubku ostrosti - to je ale očekávaný limit daný malým čipem
- stativ je samozřejmě stativ, ale stabilizace obrazu funguje velmi dobře a pokud stativ není, lze fotit slušně i za dost špatných podmínek
- výborný výklopný displej, automatické přepínání mezi displejem a hledáčkem funguje perfektně
- nasazování tubusku chce trošku cviku, neboť to je jemný závit a ne bajonet
- pokud použiji tubusek s polarizákem, tak tubusek bez zoomu vinětuje v rozích a je potřeba si hlídat, aby byl zoom nastaven minimálně na 1,6x
- displej zobrazuje pouze hodnotu zoomu, nelze přepnout na zobrazování ekvivalentu ohniska
- velmi šikovné a praktické ovládání kroužkem a funkčními tlačítky
- vestavěný ND filtr je výborný, je to skutečný filtr před čipem, nikoliv elektronická funkce
- RAW formát je už konečně široce podporován - od včera i na Mac OS

Co ještě řeším:
- mám Lowepro brašnu na foťák a příslušenství, ale sháním malé lehké a tenké pouzdro jen na samotný foťák - zatím bez úspěchu, asi si jej budu muset vyrobit sám. :)
- dále řeším co na zpracování RAWu na Mac OS...
Olympus STYLUS 1
dvader
 
Příspěvky: 10
Registrován: 09 srp 2014 10:14

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod jihra » 14 pro 2014 12:01

Ahoj.
Tak jsem si taky koupil Styluse 1. Včera jsem jej byl poprvé vyzkoušet, vypadá zajímavě.

Pár potřehů:

- o pouzdru jen na samotný foťák ala staré Praktiky či Zenity také uvažuji. Dají se koupit třeba zde - http://www.ebay.com/itm/Handmade-Genuine-real-Leather-Full-Camera-Case-bag-cover-for-Olympus-STYLUS-1-/251658328365?pt=UK_Camera_Cases_Bags_Covers&hash=item3a9801592d nebo zde http://www.ebay.com/itm/Genuine-real-Leather-Half-Camera-Case-bag-cover-for-Olympus-STYLUS-1-Bottom-open-/261434075147?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item3cdeaf680b nebo tady http://www.ebay.com/itm/Genuine-real-Leather-Half-Camera-Case-bag-for-Olympus-STYLUS-1-Bottom-Open-Black-/251486064153?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item3a8dbcce19, ale stojí to balík.

- úplný nesmysl je režim BULB - po celou dobu expozice musím držet tlačítko spouště!!! Tohle opravdu musel vymyslet nějaký idiot. U Canona jsem zmáčknul spoušť, bulb se spustil a když jsem chtěl expozici ukončit, tak jsem znovu zmáčknul spoušť.

Jo a dá se ještě někde vypnout ta přiblblá "vyskakující" nápověda při procházení menu, která vždycky zakryje další položky menu? Prozatím jsem nepřišel na to jak.
- nemile mne překvapilo, že při BULBu se mi nikde nezobrazuje ubíhající čas. To si mám v duchu počítat?

- kvůli BULBu a také kvůli lepším možnostem expozičního bracketingu atd. uvažuji o nějaké kabelové/bezdrátové spoušti/timeru atd. Narazil jse m na tohle - http://www.ebay.com/itm/Genuine-real-Leather-Half-Camera-Case-bag-for-Olympus-STYLUS-1-Bottom-Open-Black-/251486064153?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item3a8dbcce19 - http://www.ebay.com/itm/Genuine-real-Le ... 3a8dbcce19 - máte to někdo? Je k tomu český návod? Funguje to bez problémů? A nebo používáte něco jiného? Většina různých ovladačů bohužel neumí expoziční bracketing.

A ještě dotaz pro dvadera k vinětaci s nasazeným tubusem a polarizákem - vinětuje to i když polarizák sundáš - tedy jen s tubusem?

Jo a dá se někde vypnout ta přiblblá nápověda při procházení menu, která vždycky zakryje polovinu dalších položek menu? Prozatím jsem nepřišel na to jak.
jihra
 
Příspěvky: 3
Registrován: 14 pro 2014 11:42

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod Fauve » 15 pro 2014 06:54

No za 50 let co foťák v ruce držím, byla B (Bulb) vždy popisovaná funkce, tedy zmáčknu a po dobu expozice držím. Funkce zmáčknu pustím a na konci expozice znovu zmáčknu a pustím, má býti správně označena T (Time). Stačilo by si o tom něco přečíst.
http://www.cagliostro.eu/
Přátele, stojí za kulové ho..., ale celkem dobře to snáším.
Uživatelský avatar
Fauve
 
Příspěvky: 3501
Registrován: 13 kvě 2012 16:30
Bydliště: Slezsko

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod dvader » 02 led 2015 15:37

Ano,
vinětaci dělá již samotný tubusek - je přeci jen určen primárně k nasazení telekonvertoru.
Nejdříve jsem si dával hodně pozor, abych s filtry nepoužíval nejkratší ohnisko, ale teď už to moc neřeším - většinou stejně dělám nějaký ořez...

Chování menu jsem neřešil. Místo dálkového ovládání používám aplikaci na iPhone, je celkem povedená, akorát k ní není moc nápověda a chce si s ní pohrát metodou pokus/omyl.
Olympus STYLUS 1
dvader
 
Příspěvky: 10
Registrován: 09 srp 2014 10:14

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod dvader » 18 led 2015 11:58

Je k dispozici nový firmware se spoustou vylepšení!
Více zde:
http://www.olympus.cz/site/cs/c/cameras ... nload.html
Olympus STYLUS 1
dvader
 
Příspěvky: 10
Registrován: 09 srp 2014 10:14

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod kelibb » 19 led 2015 20:40

Ahoj, od léta vlastním Stylus1 a jsem taky nadšen. K funkci BULB - jde spustit přes aplikaci v chytrém telefonu, spoušť se pak nemusí stále držet, ale dá se zamknout. A i uběhnutý čas ukazuje.
kelibb
 
Příspěvky: 2
Registrován: 19 led 2015 20:36

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod vlada_vac » 16 úno 2015 17:33

Tak jsem dneska zaregistroval, že je tu tohle vlákno o Stylusu1.
Pokud to je ještě aktuální, tak informativní okna v menu se vypnou stiskem tlačítka "Info" při procházení menu, kdy je vyskočená nějaká bublina s komentářem. Po stisknutí "Info" zmizí a už se víckrát neobjeví (respektive dokud zase někde v položkách menu nestiskneš "Info").
vlada_vac
 
Příspěvky: 46
Registrován: 25 úno 2014 23:17

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod vlada_vac » 16 úno 2015 19:13

A abych to trochu oživil, přidám pár snímků
Přílohy
OLY10053_zm.jpg
OLY10053_zm.jpg (294.71 KiB) Zobrazeno 5713 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Čas expozice: 1/1600 sec.
Clona: F/4
ISO: 125
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: STYLUS1,1s
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
OLY10028_zm.jpg
OLY10028_zm.jpg (272.69 KiB) Zobrazeno 5713 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28.8 mm
Čas expozice: 1/1600 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 125
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: STYLUS1,1s
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
OLY10037_zm.jpg
OLY10037_zm.jpg (289.79 KiB) Zobrazeno 5713 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 28.8 mm
Čas expozice: 1/1600 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 125
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: STYLUS1,1s
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
OLY10020_zm.jpg
OLY10020_zm.jpg (307.79 KiB) Zobrazeno 5713 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 64.3 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 125
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: STYLUS1,1s
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
vlada_vac
 
Příspěvky: 46
Registrován: 25 úno 2014 23:17

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod sýkorka » 24 úno 2015 11:42

Stojím před rozhodnutím koupě tohoto fotoaparátu. Z občasných náznaků jsem získala dojem, že má značnou poruchovost. Mýlíme se?
Děkuji předem za informace.
sýkorka
 
Příspěvky: 32
Registrován: 16 lis 2012 23:12

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod dvader » 26 úno 2015 17:00

Já osobně s ním žádné problémy nemám...
Olympus STYLUS 1
dvader
 
Příspěvky: 10
Registrován: 09 srp 2014 10:14

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod dvader » 26 úno 2015 17:16

Zajímavost ohledně zkreslení objektivu:

Náhodně se mi dostala do ruky předsádka Marumi 0,5x na závit 55mm. No jelikož má Olympus zrovna jako novinku 0.8x předsádku pro STYLUS 1 a k tomu nový (kratší) tubusek CLA_14, rozhodl jsem se tu předsádku s tím originál tubuskem vyzkoušet...

Originál předsádka WCON-08X kreslí fakt slušně. Poměr 0.8 skutečně odpovídá. Fotka má téměř rovné svislé linie, ty vodorovné na krajích obrazu už jsou trošku prohnuté.
Marumi vykreslí jen o velmi málo větší pole, takže vzdálenost originálního tubusku jí také degraduje na 0.8x. Bohužel má výraznou chromatickou vadu ve vnější třetině zorného pole a i celkově horší kresbu - je tedy reálně nepoužitelná.

ALE!
Jak jsem si s tím hrál a měl ve foťáku nastaveno použití předsádky WCON-08x, tak mě zarazila fotka na nejkratší ohnisko bez předsádky, kterou jsem pořizoval pro porovnání a pro změření skutečného zvětšení úhlu záběru... Linie na té fotce byly značně zkreslené a prohnuté směrem dovnitř!!! To snad ne, říkal jsem si, to by byla kvalita toho objektivu dost mizerná a také jsem si na žádných fotkách v minulosti žádného výrazného zkreslení linií nevšiml. :?
No jo, ono to bylo tím nastavením ve foťáku, že mám nasazenu WCON-08X! Když jsem to nastavení vypnul, tak byl obraz z nejkratšího ohniska bez zkreslení...

TAKŽE
Předsádka zkresluje linie a nastavení ve foťáku, kromě omezení zoomu, rovná i linie! A tato úprava se promítá nejen do JPG, ale i do RAW...
A teď v éře digitálních foťáků věřte tomu, že RAW je skutečně neupravený soubor dat ze snímače a tomu, jak vám který objektiv kreslí - protože totálně nevíte, co vám SW foťáku se snímkem před uložením udělá! Nedělá ten foťák i tyhle úpravy průběžně pro vestavěný objektiv dle hodnoty nataveného zoomu? :D
Olympus STYLUS 1
dvader
 
Příspěvky: 10
Registrován: 09 srp 2014 10:14

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod vlada_vac » 26 úno 2015 21:17

sýkorka píše:Stojím před rozhodnutím koupě tohoto fotoaparátu. Z občasných náznaků jsem získala dojem, že má značnou poruchovost. Mýlíme se?
Děkuji předem za informace.

Já mám Stylus už rok a žádné problémy. Jsem s ním nad míru spokojen.
Přidám zase nějakou ukázku
Přílohy
OLY01182_zm.JPG
ZOO Borovany
OLY01182_zm.JPG (318.62 KiB) Zobrazeno 5618 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 26.2 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 125
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: STYLUS1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
OLY01690_zm.JPG
Z Pražské ZOO
OLY01690_zm.JPG (239.02 KiB) Zobrazeno 5618 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19.6 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 200
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: STYLUS1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
vlada_vac
 
Příspěvky: 46
Registrován: 25 úno 2014 23:17

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod MilanM » 27 bře 2015 16:46

Mám Olympus STYLUS 1 a na cestách dostává pořádně zabrat, zatím vše OK. Letos v neuvěřitelně prašném prostředí na aktivních sopkách a vydržel se "zrcadly" bych tam asi ani nevylezl univerzálnost a velikost je jeho největší výhoda.
MilanM
 
Příspěvky: 1
Registrován: 27 bře 2015 16:40

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod jihra » 10 bře 2016 10:49

Tak pár postřehů se Stylusem po necelém roce používání.

Co se týká tubusu pro předsádku a používání filtrů na tomto tubusu. Tubus už sám o sobě vinětuje - holt není určený pro filtry. Na Ebay jsem ale sehnal tubus, který je na konci trošku rozšířený - místo závitu 55 mm má závit 58 mm. A to už stačí k tomu, aby vinětace prakticky zmizela. Jen v jednom růžku je trošku vidět, ale to je maličkost. Odkaz zde - http://www.ebay.com/itm/331509019904

Jak na použití filtrů s tímto tubusem? Kdybych použil filtry se závitem přímo 58 mm, tak když nasadím UV, na to třeba polarizák a ještě ND, tak ta sestava opět začne vinětovat. Tudíž jsem na tubus nasadil nejprve redukci ze závitu 58 mm na závit 72 mm a používám filtry o průměru 72 mm. A je po problémech s vinětací. I kdybych nasadil třeba 5 filtrů na sebe, tak vinětovat nebudou. Je fakt, že s průměrem filtrů roste jejich cena, ale co se dá dělat. Tady je odkaz na tu závitovou redukci - http://www.ebay.com/itm/161841995124 Na Ebay je toho spousta. Já už nosím ten tubus s UV filtrem na Stylusovi furt. Foťák je celkově sice trochu větší, ale objektiv je perfektně chráněný.

Jak "zabalit" filtry? Časem se člověku nasbírají různé filtry (např. CPL, ND4, ND16, ND32, ND64, ND1000, ND4000 - samozřejmě stejného průměru) a když je každý filtr v samostatné krabičce, tak už to zabere v brašně spoustu místa. Je zde ale jednoduché řešení. Všechny filtry se sešroubují na sebe a na konce toho "válce" se našroubují tyhle hliníkové krytky - http://www.ebay.com/itm/281895618156 Filtry jsou perfektně chráněné a zaberou v brašně daleko méně místa. Akorát manipulace s nimi je trošku zdlouhavější.

Doporučuji "nalepit" na displej ochrannou fólii. Na Ebay se dají koupit za pár kaček. Já osobně komponuji hlavně přes hledáček a tak mám nos a ksicht furt přilepený na displeji a na fólii je to vidět. Tudíž pokud bych na displeji neměl fólii, tak zabrat dostává přímo displej.

Už se vám někdy stalo, že jste nemohli sundat filtr? Prostě se "kousnul" a nejde povolit. Na Ebay jsem si koupil plastové "kleštiny" na povolování filtrů. Vypadají sice dost křehce, ale víceméně fungují. Udělal jsem pár zkoušek a jde to. Opravdu "zakousnutý" filtr jsem s nimi ale ještě nepovoloval. Tady je odkaz - http://www.ebay.com/itm/251523644216 Dělají se samozřejmě na různé průměry filtrů.

Tož to je pro dnešek vše, co mne napadá. Můžete se mrknout i na fotky, které jsem se Stylusem 1 vypotil - http://www.photoextract.com/cs/uzivatel/30774-jiri-hrabovsky.html (pozor, starší fotky jsou už se zrcadlovkou).

Klidně mi i napište dotazy nebo své zkušenosti se Stylusem1 a samozřejmě napište i sem. Rád si o svém miláčkovi pokecám.

Tak ať vám to se Stylusem 1 krásně fotí.
jihra
 
Příspěvky: 3
Registrován: 14 pro 2014 11:42

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod georgesandall » 04 pro 2016 14:34

Zdravím pánové, trošku oživím téma. Zakoupil jsem stylus 1 a tak prosím o zkušenosti s nastavením, nějaké vychytávky, nebo co dokoupit. Vybíral jsem dlouho, nakonec zvítězila kompatktnost, hledáček,světelnost, zoom a větší čip (i když ne o moc). Děkuji za postřehy i návody. Jiří
georgesandall
 
Příspěvky: 1
Registrován: 04 pro 2016 14:27

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod jihra » 05 pro 2016 15:40

Výše v příspěvku jsem psal, že na tom svém Stylusovi mám furt nasazený ten tubus na filtry s UV filtrem. no tak jsem ten tubus zase sundal, protože ten UV fitr je daleko od přední čočky objektivu a když jsem fotil něco se sluncem v záběru, tak to dělalo milión prasátek. Prostě světlo se odráželo mezi UV filtrem a čočkou objektivu. Takže tubus s fitry používám jen na vodu nebo s ND filtry. Proti slunku se s tím fotit nedá.
jihra
 
Příspěvky: 3
Registrován: 14 pro 2014 11:42

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod Turista » 21 zář 2017 14:43

Dobrý den.
Prosím o radu.
Dá se nějak úplně vyřadit „Ovládání přes dotykový displej“ ?
Turista
 
Příspěvky: 3
Registrován: 29 čer 2014 17:41

Re: Olympus STYLUS 1

Příspěvekod dvader » 25 zář 2017 16:11

Ahoj,

v Nastavení, v části Utility je to menu Touch Screen Settings.
Olympus STYLUS 1
dvader
 
Příspěvky: 10
Registrován: 09 srp 2014 10:14


Zpět na Olympusem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník