Bedla za den hezky povyrostla.
_________________________
Co se másla týče, tak k vlastoruční výrobě gratuluji.
Můžeš ho prodávat, v současnosti zbohatneš!
Jako malej kluk jsem jezdil často na prázdniny z Prahy na venkov, kde jsem často přihlížel domácí výrobě másla. Čerstvé kravské mléko se muselo nejprve slít přes "mlíčen" ( hustá plena ), aby se odstranily nečistoty, potom se odstředilo, smetana se uchovávala a když jí bylo dost, tak se stloukala ve speciálním dřevěném soudku s klikou, uvnitř s lopatkami. Byl to proces, kde se musela zvolit i správná rychlost točení. Odstředivku jsme obsluhovali i my děti. Stloukání už ne. Vzniklé hrudky másla se sbíraly a vytvarovala se jakási šiška. Konečná fáze byla, že tato šiška se nadhazovala na talíři se zbytkem vody tak dlouho, až z ní vznikla krásná symetrická šiška a zbytky syrovátky se z másla odstranily. Syrovátka, ale i odstředěné mléko se potom většinou dávalo prasatům.
Když bylo smetany menší množství, stloukala se v láhvi od okurek, převalováním na klíně.
Jóóó, to bylo potom máslíčko.