|
|
Všechna fóra jsou provozována také jako e-mailové konference. Přihlášení ZDE.
Hodnotit své fotografie si můžete nechat v naší galerii fotografií.
INFRA FOTO ,zkušenosti, postřehy,rady
Vloženo uživatelem: ka33 (karel toth) - uživatel již zaslal 2248 příspěvků (---.nat.karneval.cz)
Datum: 10. 06. 2006 17:33
Zakládám toto vlákno pro všechny kdo propadl kouzlu fotografií v infra červeném spektru.Pokud to bude možné zanechte u fotek exif.Já fotím Olympusem E-500 momentálně se chystám přejít na canon 20D.Používám filtr Hoya R72.Těším na Vaše postřehy a rady.
První foto je z Chebského podhradí.
Přílohy:
auto.jpg (616kB)
Re: INFRA FOTO ,zkušenosti, postřehy,rady
Vloženo uživatelem: ka33 (karel toth) - uživatel již zaslal 2248 příspěvků (---.nat.karneval.cz)
Datum: 10. 06. 2006 17:38
a poslední domeček v Kopanině u Chebu.Foceno do RAW následně převedeno do jpg a stejně jako u předchozích jde o přehození barevných kanálů v PS.
Přílohy:
Kopanina (1).jpg (549kB)
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: . (---.138.broadband6.iol.cz)
Datum: 10. 06. 2006 19:56
Hezké, škoda jen, že infra fotka vlastně ze své podstaty nemůže být barevná.....ale i tak
Zdravím
Vloženo uživatelem: stimpy - uživatel již zaslal 85 příspěvků (---.csa.cz)
Datum: 12. 06. 2006 13:25
zdravim,
taky sem se zacal o IR zajimat.
Fotim canonem 350D.
Prikladam jeden muj pokus.
Přílohy:
IMG_1305.jpg (107kB)
Datum: 12. 06. 2006 13:26
jinak ty tvoje fotky sou moc pekny !
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Pavel. (---.praha.tiscali.cz)
Datum: 12. 06. 2006 20:43
kdysi tady o tom bylo dost obsáhlé vlákno
Vloženo uživatelem: TomasD - uživatel již zaslal 74 příspěvků (---.chello.sk)
Datum: 12. 06. 2006 20:54
tiež pridám
Přílohy:
hrad_topolcany.jpg (361kB)
Vloženo uživatelem: zko - uživatel již zaslal 160 příspěvků (217.67.24.---)
Datum: 13. 06. 2006 13:37
Pokracujte radsej v starsom vlakne o infra, lebo budete riesit zase to iste.
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: . (---.138.broadband6.iol.cz)
Datum: 13. 06. 2006 13:44
??? Co tam dělá modrá barva, mimochodem z opačné strany spektra? Jsem z toho jelen.....
Zdravím
Vloženo uživatelem: martinenecek - uživatel již zaslal 904 příspěvků (---.synergy-vs.cz)
Datum: 10. 07. 2006 18:49
Prosim vsechny, kdo tu maji fotky o radu... Jak udelate to, aby obloha byla umele modra a treba cesta hneda aby to bylo na jedne fotce takto barevne sladeno ? Fotim s vyvazenou bilou nebo bez do RAW. Pak si s tim hraji v photoshop, ale at upravuji jak upravuji, snimek mi tahne cely do meho zvoleneho odstinu (kdyz mycham barevne kanaly) a ne ze jen treba nebe nebo cesta do mych zvolenych barev. Kdyz jsem zkousel nahradit barvu, take to dopadlo blbe. Cetl jsem uz nejake navody, ale podle zadneho jsem to nepochopil  Dekuji za radu.
Datum: 10. 07. 2006 22:47
to martinenencek
zkoušel jsem ti to poslat na mail,nevím jestli to prošlo nějak se mi to se..Tak dej když tak vědět.
Vloženo uživatelem: mitom - uživatel již zaslal 271 příspěvků (---.spp.sk)
Datum: 11. 07. 2006 09:24
Skús prehodiť červený a modrý kanál.
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Pavel Hamouz (193.84.41.---)
Datum: 08. 08. 2006 09:12
Posilám fotky z upraveného Nikona 990. Vše foceno z ruky. Nemám žádné umělecké ambice, aparát používám hlavně pro výzkumné účely, např. stanovení pokryvnosti rostlin atd.
Infrafiltr na čipu je nahrazen čirým optickým sklem. Několik sklíček jestě mám, protože se nevyplatilo nechat vybrousit jen jedno. Lze ho použít i do Nikonu 995 (ověřeno) a možná i 950 a 4500.
Přílohy:
DSCN7079n.jpg (77kB)
Datum: 08. 08. 2006 09:18
další
Přílohy:
DSCN7289n.jpg (183kB)
Datum: 08. 08. 2006 09:27
A jeste jedna..
Přílohy:
DSCN7798n.jpg (134kB)
Vloženo uživatelem: kacitka - uživatel již zaslal 320 příspěvků (---.192.212.194.contactel.net)
Datum: 08. 08. 2006 09:39
KA33:máš ty fotky moc pěkný, takový pěkně temný.Chci se optat.Mám Konicu minoltu Z3. Upravim ty fotky tekhle pěkně v adobe photoshopu nebo musím mít filtry??  Popřípadě jaký??Jsem amatérka,takže tady to je pro mě objevení nového světa.Moc díky předem všem za rady.Pokud nějaké budou 
Vloženo uživatelem: martinenecek - uživatel již zaslal 904 příspěvků (---.synergy-vs.cz)
Datum: 08. 08. 2006 13:56
Take jeden pridam
Přílohy:
krompl.jpg (83kB)
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: MiCHi_sony (---.142.108.194.contactel.net)
Datum: 09. 08. 2006 01:37
Lidi, jak přehazujete ty kanály, mám Corela a tam přímo přehazování kanálů nejde
Musím to složitě rozložit na všechny kanály, prohodit červenej a modrej a potom vrstvy postupně skládat přes sebe a nastavovat průsvitnosti a je to dost zdlouhavý...existuje jednodušší způsob??
Díky
Re: INFRA FOTO ,zkusenosti, postrehy,rady
Vloženo uživatelem: HonzaCh - uživatel již zaslal 16 příspěvků (192.168.1.---)
Datum: 09. 08. 2006 12:16
Třeba...IrfanView->Image->Swap Colors->...? Já vím, je to další pgm, ale
soukromě zdarma a nenáročný.
HTH,
H.
Příspěvek zaslán emailem
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: MiCHi_sony (---.142.108.194.contactel.net)
Datum: 09. 08. 2006 13:30
Stáhl jsem si IrfanView, kde jsem tu funkci našel a pak jsem si vzpomněl, že je v Corelu taky  )
Takže díky
Datum: 25. 08. 2006 11:03
Hlavne pre Stimpyho, ale aj ostatní:
Kde robím chybu? Mám Canon 350D (neupravovaný), setový objektív a infra filter Cokin P-007 (89B). Filter mám dokonale "svetelne utesnený", aby mi to zboku nebralo žiadne svetlo poza filter. Aj na čase 30 sekúnd je to strašne tmavé - vidieť len to, čo je na slnku. Čo je v tieni nevidieť skoro vôbec. Zeleň má odtieň ako na klasickej čierno-bielej fotke, teda nie je taká krásne "biela", ako tu má na fotkách napr. Pavel Hamouz (viem, že on má aj upravený foťák). A navyše mi to robí v strede fotky bledý fľak (hľadáčik mám pri fotení zakrytý).
Datum: 25. 08. 2006 13:35
to: mitom
sedy flek ve stredu fotky je kvuli objektivu ktery pouzivas.
Setak ma totiz z vyroby infra ochranou vrstvu nebo co a dela to takovejhle bordel.
S prodluzijicim ohniskem to sice mizi ale stoji to za prd.
Takze ja misto setaku fotim pevnou 50/1.8 ,ktera tu infra vrstvu nema.
Co se tyka filtru tak mam taky cokina. ISO nastavim na 100-200,vyvazeni bile na zarovku a expozici vice mene odhaduju.Chce to namualni rezim,nastavit nejakou clonu a cas odhadovat.
Zacinam s casem napriklad 3s a podle toho jak to vypada tak upravuju.
Tenhle postup se mi docela osvedcil.Pak ve fotosopu trochu pomichat kanaly a je to.Jdou s tim fakt kouzla.Kdome michani kanalu je dobre zkusit i hejbat s jasem a kontrastem.
Vloženo uživatelem: jgottfried - uživatel již zaslal 22 příspěvků (127.0.0.---)
Datum: 25. 08. 2006 13:39
Chyba je právě v tom, že nesvítí slunce, tudíž odraženého IR záření je
výrazně méně, jelikož slunce ze jeho nejvýznamnějším zdrojem. Pokud
svítí, tak je třeba výrazně kratší doba pro expozici. Zkontroluj taky
clonu, protože pokud je clonové číslo větší, pak se ti délka expozice
pro IR výrazně prodlužuje. Co se týká fleku, tak vyzkoušej různé
kombinace clonových čísel a ohnisek objektivů. Já už ten flek řeším spíš
metodou pokus omyl a v hodnou kompozicí tmavého objektu na středu.
Většinou najdu nějakou kombinaci nastavení, kdy je ten flek méně viditelný.
Příspěvek zaslán emailem
Datum: 25. 08. 2006 13:42
Aj objektív ma infra ochrannú vrstvu? Som myslel, že je len pred čipom...
Toto boli len moje prvé pokusy...
Mal som prioritu času, ISO100, ostatné automatika... Dokonca aj autofocus sa chytal...
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Jirka11 (85.193.11.---)
Datum: 26. 08. 2006 09:42
Ahoj,
v příloze posílám jednu fotku, která vznikla kombinací fotky v IR a barevné fotky toho samého námětu. Foceno s Hoya R72, c20D, ef10082,8. Zkoušel jsem hodně fotit IR, ale ukázalo se, že jsem špatně exponoval (expozice cca 20s, ISO=100, f8) a tohle je zatím jediný koukatelný, tedy spíš jako příklad, co mám. Chyba byla v ISO 100. Musel jsem nastavit ISO400 a při 15-20s za jasného, slunečného dne vyšla IR fotka bez šumu. Jinak (při té 100) ho tam bylo tolik, že s tím nešlo nic dělat.
Ahoj,
J.
Přílohy:
kostel.jpg (270kB)
Vloženo uživatelem: Luisifer - uživatel již zaslal 20511 příspěvků (---.110.broadband3.iol.cz)
Datum: 26. 08. 2006 09:48
Jirka11: Trošku blbost co jsi napsal. Bez šumu bude spíš fotka na ISO 100. Akorát jsi blbě exponoval. Když ti to vyexponuje na ISO 400 správně při 15 až 20 vteřinové expozici, tak na ISO 100 musíš pro stejně naexponovanou fotku exponovat po dobu 60 až 80 vteřin. Nic víc nic míň. Když jsi se stejným časem jako na ISO 400 exponoval i při ISO 100, tak se nediv zašuměnosti, protože fotka byla hodně podexponovaná a při její korekci v počítači se v takovym případě dost příšerně vytáhne krom jinyho hlavně šum.
Ať máš dobry světlo! 
Datum: 26. 08. 2006 10:38
To Lusi: já jsem to myslel tak, že ISO100 je vzhledem k době expozice (15-20s) málo. Samo vím, že čím, nižší ISO, tím míň šumu. Exponovat 60-80s při ISO100 mě prostě nenapadlo a myslel jsem si, že něco mezi 10-20s při jasným dnu bude při ISO100 stačit. Na displ foťáku šum není vidět, histogram tam nějakej byl, pc jsem neměl, byli jsme na dovolené. Doma jsem zjistil, že fotky byly příšerně podexponovaný a korekcemi v PS se s tím nedalo vůbec nic dělat. Tak jsem jen chtěl říct, že IR s c20D jde, ale citlivost k IR není kvůli lowpass filtru veliká. Experimentovat s expoziceni cca minuta u každý fotky je zdlouhavý, takže ISO400 to jistilo a doba expozice se zkrátila na akceptovatelnou mez, kterou jsem si stanovil a jsem s ní spokojenej. To je moje osobní zkušenost, je možný, že jiní budou mít jiné. End of story.
Ahoj, J.
Vloženo uživatelem: Luisifer - uživatel již zaslal 20511 příspěvků (---.110.broadband3.iol.cz)
Datum: 26. 08. 2006 10:45
Jirka11: jj, oki.
Jinak díky tomu že IR je děsně černé a propouští jen úzkou oblast spektra, kterou ještě trochu pohlcuje filtr před čipem, tak bych neřekl, že je těch 10 až 20 sekund za slunnyho dne při ISO 400 špatné čas. Dá se to považovat za silné ND filtr .. ten je taky pořádně černé  a tak to prostě chce dlouhy časy ... Už se těším, až budu moct vyhodit taky manu do něčeho pro IR možnosti. 
Datum: 26. 08. 2006 11:35
To Luisi: jj, vyhodit manu pro IR se dá lehce  Přemýšlel jsem o tom, že bych koupil obyčejnej 77 mm UV Hama a Cokin IR a nechal z něj v optice vyříznout 77mm kruh pro ten rámeček Hama a dal ho tam vložit. Tak by vyšel IR 77mm na cca 1.400 oproti 4.500 za Hoya R72. Menší průměry by byly ještě levnější.
Ahoj, J.
Datum: 26. 08. 2006 11:53
Jirka11: No já přemýšlel o dvou B+W polarizákách (lin + cirk.) jako ND filtr ... nevím, jestli jsem totiž zaslechl dobře, že když se pootočí dva polarizáky tak, aby vůbec nic nepropouštěly z viditelnyho světla, tak fungují jako IR filtr  takže bych měl nejen nastavitelné ND, ale ještě i IR v jednom . 
Datum: 26. 08. 2006 12:13
Luisi: Hmm, nojo, 2 polarizáky jsem uvažoval taky, tedy jako super ND. Ale neslyšel jsem, že by to fungovalo jako IR. Neví to tady někdo? Ani jsem nikde na Inetu neviděl odkaz. Asi by to šlo i změřit spektroskopem, ale kdo ty 2 filtry má a má možnost spektro... Každopádně je to zajímavej nápad.
J.
Datum: 26. 08. 2006 12:16
Jirka11: no možná je to, stará bába povídala .... ale nebylo by to špatny, kdyby to šlapalo.  Každopádně i jako nastavitelné ND by to stačilo ... IR funkce by byla takovou třešničkou na dortu. 
Vloženo uživatelem: jgottfried - uživatel již zaslal 22 příspěvků (---.vojbarz.net)
Datum: 26. 08. 2006 17:11
jirka11: Myslím, že ani při ISO 100 není třeba exponovat tak dlouho. Fotka v příloze byla při ISO 100 exponovaná 6s při clonovém čísle 4 viz EXIF. Měl jsi při focení slunečno, nebo nebyla obloha úplně jasná? To totiž dramaticky mění expozici.
Přílohy:
CRW_0589_JFRx.jpg (60kB)
Datum: 26. 08. 2006 17:14
jgottfried: Clona f/8 je o dost vyšší než f/4 na to, aby ten čas vycházel patřičně delší.
Datum: 26. 08. 2006 21:07
koukám že vlákno trochu oživlo tak jenom pár poznámek.Ohledně skvrn uprostřed dávám tento odkaz:
http://www.fotoroman.cz/techniques/infra.htm#Infračervené%20světlo%20a%20objektivy
z vlastní zkušenosti 85/1,8 a 18/55 canon skvrnu opravdu dělají a 100/2,8 ne.Teď jsem koupil tamron 17-50/2,8 ten vypadá v pohodě.Ten nápad s oříznutím cokinu a dáním do obroučky vypadá zajímavě momentálně čekám na jeho dodání tak jestli se mi podaří najít někoho kdo by ho uřízl a vsadil do obroučky tak to prubnu.Jinak co se týká délky expozice tak je opravdu důležité aby bylo naprosto jasné počasí protože canon je prostě méně vhodný na IR.Předtím jsem měl Olympuse(viz foto na začátku vlákna) a většinou jsem se dostával na časy kolem 6-8 s na ISO 100 což se mi s 20D zatím nepodařilo.No snad se dočkám ještě letos nějakého jasného počasí tady na karlovarsku je už měsíc pořád pod mrakem a nedá se nic fotit.
Datum: 26. 08. 2006 21:10
http://www.fotoroman.cz/techniques/infra.htm#Infračervené%20světlo%20a%20objektivy
nějak se to nepodařilo tak zkusím ještě jednou ten odkaz je to ta část v článku :Infra červené světlo a objektivy
Datum: 26. 08. 2006 21:19
jgottfried: obloha byla úplně jasná, proto jsem si myslel, že bude stačit max 20s. U těch fotek s ISO100 jsem zkoušel expozice postupně v řadě 5, 10, 15 a 20s a všechny fotky byly děsně zašuměný=podexponovaný. Na 2. stranu těch 20s (u té jedné v IR, kterou jsem sloučil s normální) bylo při ISO400 skoro moc. 15s by bylo optimálních. Třeba má Tvá 350 větší citlivost k IR.
Vloženo uživatelem: jgottfried - uživatel již zaslal 22 příspěvků (212.47.13.---)
Datum: 27. 08. 2006 13:57
Luisifer: Clona 8 je o dvě clonová čísla menší než 4, tj. 4x delší čas. Tedy 6*4=24s při ISO100, zatímco tobě tentýž čas vychází při ISO 400. Teoreticky by ti měl s clonovým číslem 8 vyjít stejný čas při ISO 400 jako mě při ISO 100.
Příspěvek zaslán emailem
Datum: 20. 09. 2006 06:30
Nepordal by nekdo nejaky infrared filtr ? 
Vloženo uživatelem: ka33 (karel toth) - uživatel již zaslal 2248 příspěvků (---.karneval.cz)
Datum: 20. 09. 2006 20:15
mám na prodej Hoya R72 58 mm PC 2000 ,dneska stojí 1690 můžu ho dát za 1200.Používal jsem ho na zuiko 14-45 teď používám tamrona 17-50 a tam je průměr 67 takže je mi na nic.
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Kolista (---.opanet.cz)
Datum: 23. 09. 2006 20:41
Lidi, jak vlastne vypadaji infra fotky zimni krajiny? Da se na to koukat????
Vloženo uživatelem: m.a.t.a - uživatel již zaslal 55 příspěvků (---.dkm.cz)
Datum: 08. 10. 2006 12:10
Zdravim,
poteboval bych poradit. Hledal jsem nejake navody a
Přílohy:
DSC_7601_infra.jpg (62kB)
Datum: 08. 10. 2006 12:14
Sakkrys ... to je tak kdyz chci pridat fotku behem psani  (..
no nic chtel bych se zeptat, .. teda ta fotka.. to je to co mi vyleze z fotaku, kdyz mam infra filtr.. no a chtel bych se chtel zeptat jak z toho udelat fotku jako napriklad uplne v prvnim prizpevku, kdy jsou v tom pouzite barvy: bila, hneda, ...atd.
Nekdo tady radil v irfanu prehodit cervenou a modrou, to jsem zkousel, ale docili jsem jen toho ze fotka misto cervene byly modry  (
Poradi nekdo.
Diky
Přílohy:
DSC_7601_infra.jpg (62kB)
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: . (---.141.broadband4.iol.cz)
Datum: 08. 10. 2006 14:04
m.a.t.a. - infra fotka je z podstaty neviditelná, protože infra - není vidět. Původní - nejznámější převod do viditelna byl přes speciálně sensibilovaný ČB film, kdy předměty odrážející infra záření jsou na snímku světlé, záření pohlcující, třeba vodní hladina, zase tmavé. Tento efekt je normálně překrytý denním světlem, takže ho žádný IR film není bez odfiltrování denního světla schopen zobrazit. Na příklad jistou změnu v odraznosti IR světla lze zaznamenat na poškozeném, vadnoucím povrchu porostu, kdy původní zelená barva v denním světle ještě zůstává zachována ( což se používalo už v první svět. válce pro odhalování zamaskovaných zákopů). Aby tyto rozdíly byly pro běžného pozorovatele ještě výraznější, přiřazují se různě jemným odstínům šedi v ploše snímku t.zv. nepravé barvy. Podle libosti zpracovatele.Takže sousední plochy s nepatrně jinou šedí mohou mít diametrálně odlišné barvy. V editoru by k tomu šla využít pravděpodobně funkce -posterizace- .... Jinak fotka z prvního příspěvku není infra, pravděpodobně je focena pod červeným (nikoliv IR) filtrem, který velmi silně odřezává modré složky spektra a tím deformuje vyváženost převodu barevné fotky do ČB. Snadno to poznáš podle existujících odrazů na vodní hladině. která IR záření neodráží ale pohlcuje.
Zdravím
Vloženo uživatelem: Lemur - uživatel již zaslal 475 příspěvků (---.evkanet.net)
Datum: 08. 10. 2006 14:07
m.a.t.a:každopádně by jsi u infra neměl mít nikdy slunce v záběru!!!
Datum: 08. 10. 2006 16:05
Rad bych se zeptal, zdali u filtru Hoya R72 je vice modifikaci. Kdyz se pres nej podivam, vidim tmave cervene spektrum sveta a je to Hoya R72 takze by mel propoustet viditelne spektrum od 720nm a vyse. Mel jsem starsi filtr Panchromar a ten byl tak silny, ze voda byla cerna bez odlesku, coz se u Hoya R72 rict neda. Dokonce neslo ani pres tento filtr ostreni. Mate stejnou zkusenost s Hoya R72, to znamnema vidite tmave cervene spektrum, kdyz se pres nej divate? Nemel by byt filtr naprosto nepropustny ?
Vloženo uživatelem: ka33 (karel toth) - uživatel již zaslal 2248 příspěvků (---.karneval.cz)
Datum: 08. 10. 2006 20:45
pro neregistrovaný uživatel
první foto je focené filtrem Hoya R72 což je IR filtr !!!
pro m.a.t.a.
v příloze ti posílám neupravený snímek tak jak vypadá bez úprav je to jenom převedené z rawu do jpg.
V další je úprava kterou dělám ještě než převedu z rawu.Nechám v rawshooteru vyvážit bílou a jak to vypadá po téhle úpravě uvidíš v příloze č.2.Když si tuhle druhou přílohu stáhneš tak na ní si můžeš vyzkoušet jak jsem dělal tu úpravu prvního snímku tohodle vlákna.
Takže čistý snímek bez úprav
Přílohy:
krok.jpg (258kB)
Datum: 08. 10. 2006 20:51
příloha č 2
takhle to vypadá po vyvážení bílé v rawshooteru.Jinak tento druhý krok můžeš dělat rovnou v PS
obraz-----přizpůsobení----------úrovně automaticky-------kontrast automaticky-------barvy automaticky.
po těchto úpravách by ti mělo vylézt toto.
Přílohy:
krok 1.jpg (238kB)
Datum: 08. 10. 2006 20:58
No ja mam Nikona D50 a mam Hoya R72. Jinak posilam fotku bez slunka, je taky cela cervena(jak necekane;-)
Přílohy:
DSC_7603x.jpg (125kB)
Datum: 08. 10. 2006 21:02
A tohle je stejna fotka ale pouzil jsem v editoru fotek Auto-levels. to uz se mi zacina vic libit nez ty moje predchozi, jinak kdyby to nekoho zajimalo, cas je 1/25sec, F/5,3, ISO je Auto, ale podle sumu asi hodne. Tak doufam, ze zitra zkusim a docilim kvalit, jako jsou tady ty vase predchozi. Jinak Moc! diky za info a povidani o historii.
Přílohy:
DSC_7603x2.jpg (224kB)
Datum: 08. 10. 2006 21:16
máš tam hrozně moc červené,zkus si dát co nejnižší ISO a neboj se dlouhé expozice.Na Olympusu sem většinou fotil s expozicí od 8 s a výš.Teď na 20D jsem se nedostal pod 20s aby to za něco stálo.chce opravdu zkoušet různé doby expozice a opravdu hodně ostré světlo.S nikonem by to mělo jít úplně nejlíp co jsem zatím viděl IR fota.
Datum: 08. 10. 2006 21:29
oka, no prihazuju este jeden ulovek z nedelniho rana... ten sum tam bude fakt tim kratkym casem a vysokym ISO, takze se tesim na zitra az si manualne vse nastaim.. tyhle fotky co zatim davam jsem rano nacvakal.. na auto a hned letel pryc(bohuzel nebyl cas  tady jsem prehodil i tu cervenou s modrou. Zitra si dam zalezet, tak uvidime
BTW by zajimalo proc nesmim moc mirit na slunce s IR filtrem, dyt on to stejnak proposti jen urcitou cast normalniho spektra, coz i tak jde do fotaku, takze nevidim rozdil mezi s filtrem a bez filtru foceni slunce, nebo se v necem pletu?
Přílohy:
DSC_7596x.jpg (74kB)
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Milos__ (---.sanet.cz)
Datum: 08. 10. 2006 21:48
... taky neco, expozice 16 vterin, ISO 100 sum tam neni videt, slunce bylo jen v pozadi:
Přílohy:
IMG_0812.jpg (233kB)
Vloženo uživatelem: mraw - uživatel již zaslal 119 příspěvků (---.karneval.cz)
Datum: 08. 10. 2006 22:08
Vážení, chtěl bych potvrditzhruba to co říká ka33. Začínal jsem fotit IČ pomocí cokina na Olym C2020 což bylo na tehdejší dobu asi optimum. Po několika málo pokusech jsem si pořídil Hoyu R72. Na olympusu bylo skvělé to, že šlo používat elektronický hledáček. Teď Mím Nikona D70 a fotky vzcházejí opravdu ukrutně červené. Využívám toho př převádění do B&W kdy použiji jen červený kanál a je to docela ucházející. viz přiložené foto.
Přílohy:
DSC_IR_BW0020sm.jpg (339kB)
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: . (---.141.broadband4.iol.cz)
Datum: 08. 10. 2006 22:11
To ka33, m.a.t.a. : asi se časy mění.  Podle mých znalostí nejde ani u m.a.t.a.-y o infrasnímek, jediným zdrojem IR záření v krajině je slunce - a tudíž bezoblačná obloha (vidím-li dobře) musí být černá. Pokud se podíváte za plného slunce přes svůj filtr a uvidíte sice červenou ale přece jenom krajinu, pořiďte si jiný, půjde o fotografii, která není tvořena pouze(!) infrazářením. Jako ostatně asi každá digifotografie. Protože na rozdíl od čipu film IR záření neumí, musel být výrobcem speciálně zcitlivován a jeho sensibilizace měla velmi omezenou dobu platnosti i při skladování v mrazících boxech. Takže tam se účinek IR filtru dal posoudit zcela nepochybně; udělal se s ním snímek při extrémě dlouhé expozici na běžný materiál, byl-li film po vyvolání čistý, šlo o infrafiltr. Máte-li ve svém okoli kolegu, pracujícího ještě s ČB filmem, požádejte ho o tento pokus.
Zdravím
Datum: 08. 10. 2006 22:37
no potom to opravdu bude asi filtrem neboť Hoya nabízí ještě filtr s označením RM 90 kde je udáváno že tento filtr propouští infračervené záření o vlnové délce 900nm a výše.Hoya R 72 udává hodnotu 720nm a výše.Ta 90 bude tedy dle mého laického pohledu " opravdovější " IR filtr.Jinak s tím ČB filmem to zkusím,mám analog C 30 a fotím jenom ČB.Dík za radu.
Vloženo uživatelem: m.a.t.a - uživatel již zaslal 55 příspěvků (---.aquasoft.cz)
Datum: 09. 10. 2006 10:24
Takze nejdrive davam neupravovanou, pouze zmensenou fotku, tak jak vylezla z fotaku. Proste jsem si nastavil rucne bilou podle bileho papiru, pak jsem si zaostril, nandal filtr. ISO 200 (min mi nedovolil), 20sekund. Jinak fotil jsem na Nikon D50 + setak 18-55 + Hoya R72.
Přílohy:
DSC_7615_mini.jpg (73kB)
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: Milos__ (---.finco.cz)
Datum: 09. 10. 2006 10:28
IR ma trochu jine zaostrovani, takze ostrit az po nasazeni IR filtu, tak to delam ja, zaostri to pak samo a presne, nebo zaostrit bez filtru a posunout ostreni o kus, vuci cervene znacce na objektivu - slozitejsi.
Toto fórum je provozováno také jako emailová konference s e-mailovou adresou df_fotografujeme [a] grafika.cz. Podrobný návod jak se k odběru zpráv e-mailem přihlásit naleznete v tomto návodu.
Toto je neredigovaná a nemoderovaná diskuse čtenářů serveru Digineff. Redakce ani provozovatel serveru za obsah jednotlivých příspěvků nenese zodpovědnost.
DigiNeff.cz - internetový průvodce digitální fotografií Ondřeje Neffa Autor textů O.Neff (není-li výslovne uveden jiný autor).
Provozuje Institut digitální fotografie s.r.o. - všechna práva
vyhrazena
Designed by BlueCube.cz - info@bluecube.cz
|
|
|
|